Šport
10 ogledov

Če ne Fish, le kdo bo rešil ameriški tenis?

mardy fish 2011 Reuters
John McEnroe, Andre Agassi, Pete Sampras … kje so časi ameriške dominance v moškem tenisu. Je lahko Mardy Fish, ki ta teden dobro igra v Montrealu, rešitelj?

Danes 29-letni Mardy Fish ima šest osvojenih turnirjev ATP, a med njimi ni grand slama. Zahtevna ameriška športna javnost ga ne smatra za rešitelja tamkajšnjega moškega tenisa, ki na zmago na enem od največjih štirih turnirjev čaka že vse od odprtega prvenstva ZDA leta 2003, ko je slavil mladi Andy Roddick. Temu ni uspelo postati naslednik Andreja Agassija in Peta Samprasa. Danes je najvišje uvrščeni Američan na jakostni lestvici Fish (osmi) in prav dva tedna pred začetkom turnirja v Flushing Meadowsu je prišel v svojo najboljšo formo v karieri.

"Ko si najvišje uvrščeni Američan, pride velika odgovornost," se zaveda Fish, ki se je prek Stanislasa Wawrinke prebil v polfinale Rogers Cupa v Montrealu, kjer so pred tem izpadli Rafael Nadal, Roger Federer in Andy Murray. V sobotnem polfinalu ga čaka Janko Tipsarević. Četudi se prebije v finale, bo težko dobil turnir, saj je Novak Đoković še naprej v zastrašujoči formi. Zato ve, da zmage ne sme pričakovati niti na zadnjem letošnjem grand slamu. "Veliko Američanov igra tenis. ZDA so velika država, veliko je ljubiteljev tenisa. Izziv bo, ko bom najvišje postavljeni Američan na odprtem prvenstvu ZDA. Gotovo bo to pomenilo pritisk. V takšnem položaju še nisem bil," pove Fish.


Potem ko sta zaradi poškodb po lestvici zdrsnili tudi sestri Venus in Serena Williams, bo Fish med vsemi Američani postavljen najvišje. Ameriški tenis je res padel globoko. "Ko pogledam 30, 40 let nazaj in nato vidim, kje so danes Američani, me kar zmrazi. V mojih časih je bilo osem od prvih desetih na lestvici Američnov," se spominja Jimmy Connors, ki je še bolj zaskrbljen za prihodnost. "Sampras, Agassi in Courier so zamenjali Connorsa, McEnroa in mene. Zdaj sta tukaj Roddick in Fish, a kdo bo zamenjal njiju? Rusija, Južna Amerika in Španija dajejo izjemne igralce. Kaj pa se je zgodilo z ZDA?" se sprašuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.