Šport
810 ogledov

Čeh po Rabatu pokoril še konkurenco v Rimu, Šutejeva četrta

Kristjan Čeh Profimedia
Še ena vrhunska predstava najboljšega slovenskega atleta.

Slovenski atlet v metu diska Kristijan Čeh je dosegel drugo zmago v nizu na mitingih diamantne lige. Po nedeljskem zmagoslavju v Rabatu je danes pokoril konkurenco še v Rimu.

Ptujčan je v italijanski prestolnici v šesti seriji vrgel 70,72 m, za svojim najboljšim dosežkom na svetu v tej sezoni, ki ga je dosegel maja v Birminghamu, je zaostal 55 cm.

Drugo mesto je osvojil Avstrijec Lukas Weissheidinger, bronasti z olimpijskih iger v Tokiu in SP v Dohi 2019, ki je orodje zalučal 68,38 m, ki je bil do zadnje serije edini resen tekmec za slovenskega šampiona. Tretji je bil aktualni olimpijski in svetovni prvak Šved Daniel Stahl, ki je v najboljšem poskusu zmogel 65,87 m.

Čeh je vodil vse od prvega poskusa, ko so mu sodniki namerili 66,48 metra. V nadaljevanju je sicer prestopil, nato pa v preostalih štirih metih stopnjeval svoje dosežke do rekorda mitinga 70,72 m. Že met 68,72 cm iz tretje serije bi danes zadostoval za zmago.

"Na vsaki tekmi mi gre bolje in bolje, tako da je tudi ta izid tukaj zelo dober. Pomeril sem se z vsemi tremi dobitniki kolajn z olimpijskih iger, kar pa me ni delalo bolj živčnega kot sicer. To sem na tekmi tako ali tako vedno. In to se je videlo v prvem poskusu, a osredotočil sem se na tehniko in se izognil dodatnemu pritisku," je za uradno stran tekmovanja povedal slovenski reprezentant, ki trenira v Estoniji.

Triindvajsetletni Ptujčan tako še naprej potrjuje izjemno formo, saj je letos na diamanti ligi zmagal v vseh treh nastopih, tudi v Birminghamu in Rabatu ter napovedal boj za zlato na julijskem svetovnem prvenstvu v Eugenu v Oregonu in na evropskem prvenstvu avgusta v Münchnu.

"Na treningih mi gre dobro in ne skrivam, da so pričakovanja velika. V prvi vrsti pa si želim le dobro nastopati in dati na obeh tekmovanjih vse od sebe," je še dejal slovenski zvezdnik večera.

Tina Šutej rekordno. | Avtor: Reuters Tina Šutej v Franciji rekordno. Reuters
Blizu zmagovalnemu odru je bila tudi Tina Šutej v skoku ob palici. Tako kot Italijanka Roberta Bruni in bronasta z OI v Tokiu Britanka Holly Bradshaw, ki sta dosegli izid sezone in zasedli drugo in tretje mesto, je zmogla 460 centimetrov. Žal je slovenski reprezentantki to uspelo v drugem poskusu, tekmicama pa v prvem.

Razred zase je bila svetovna podprvakinja in dvoranska svetovna prvakinja Američanka Sandi Morris, ki se je ustavila šele pri 481 cm.

Za rekord mitinga so poskrbeli tudi olimpijska prvakinja iz Portorika Jasmine Camacho Quinn z 12,37 v teku na 100 m z ovirami, Jamajčanka Shericka Jackson z izidom 21,91 v teku na 200 m in Kenijec Nicholas Kipkirir Kieli z 12:51,78 na 5000 m. Odlično je kroglo vrgel tudi Američan Joe Kovacs, ki je zmagal s 21,85 m. Moški tek na 100 m je z 9,92 dobil ameriški olimpijski podprvak Fred Kerley, ki se je edini spustil pod 10 sekund.

Komentarjev 1
  • PasjaProcesija 22:18 09.junij 2022.

    Preko 70 metrov so izjemne dolžine. Svetovni rekord znaša 74,08 metra, ko je leta 1986 vzhodnonemški atlet izboljšal prejšnjo najboljšo dolžino za več kot 2 metra. Kljub sistematični vzhodnonemški zlorabi dopinga je rekord priznan. Je celo rekord, ki je najdlje ...prikaži več neizboljšan, tako trenutno kot v preteklosti (od kar se vodi tovrstna statistika). Tudi Čeh ima potencial za mete preko 73 metrov, a najverjetneje ne pred naslednjim olimpijskim ciklom.