Šport
568 ogledov

Slovenska zmaga na diamantni ligi

Kristjan Čeh Profimedia
Čeh zmagal, Filipičeva tretja, Šutejeva peta na diamantni ligi v Rabatu.

Kristijan Čeh je zmagal z 69,68 m v metu diska na atletski diamantni ligi v maroškem Rabatu in z drugo zmago še povečal skupno vodstvo v disciplini. Njegov uspeh sta dopolnili slovenski atletinji; Neja Filipič je bila z osebnim rekordom tretja v troskoku (14,42 m), Tina Šutej pa je delila peto mesto v skoku s palico (4,45 m).

V metu diska je bil zbran praktično celoten svetovni vrh. Drugi je bil aktualni olimpijski in svetovni prvak Daniel Stahl iz Švedske (67,16 m), tretji pa Avstralec Matthew Denny, četrti na OI lani v Tokiu (67,07 m). Peto mesto je osvojil nekdanji svetovni prvak Andrius Gudžius iz Litve (66,53 m), peto pa bronast na prejšnjih OI in SP Lukas Weisshaidinger iz Avstrije (65,64 m).

Čeh je v prvi seriji vrgel 61,86 m, eno slabših daljav sezone. S predzadnjega mesta pa se je ne tretje povzpel že po drugi seriji, ko so mu namerili 65,65 metra. Pred njim sta bila le še Stahl (67,16 m) in Gudžius (66,53 m).

Ptujčan je nadaljeval izjemno, 69,42 m so mu namerili tretjič in po polovici tekme je bil že v vodstvu. Stahl s 66,94 m in Gudžius s prestopom nista zmogla stopnjevati izidov. Čeh je v četrtem poskusu vrgel 64,18 m, tekmeca skoraj dva metra več, vendar sta ostala za njim.

Čeh je imel 64,90 m v peti seriji, v kateri je Gudžius izgubil tretje mesto. Prehitel ga je Denny z osebnim rekordom 67,07 m. Stahl je znova presegel 66 m, a ostal drugi in precej za Čehovim tretjim metom.

Slovenski rekorder je končal tekmo z 69,68 metra in je tako še popravil najboljši dosežek tekme. Stahl je vrgel nekaj prek 62,5 metra, Denny pa je ostal brez veljavnega poskusa v zadnji seriji, ko je metala le prva trojica.

Kristjan Čeh | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zmaga s skoraj 70 m, dvakrat mi je to uspelo, to je dobro. S tehnično izvedbo pa danes nisem najbolj zadovoljen. Že na na ogrevanju nisem začutil tehnike. Tudi začel nisem najbolje. To me je malo zbudilo, da ni tako lahko vreči daleč. Sem se skoraj razvadil, ko se na zadnjih tekmah serijsko dosegal velike daljave. Sredi tekme sem moral tako spremeniti razmišljanje, se osredotočiti na tehniko in potem mi je uspelo, naprej z metom za zamgo, potem pa še z zadnjim, ko sem bil zadovoljen tudi s svojo tehniko," je pojasnil Čeh.

Še nikoli tako daleč

Filipičeva je bila s 14,05 metra, izidom sezone, po prvi seriji že tretja. Pred njo sta bili le Kubanki Liadagmis Povea (14,27) in Leyanis Perez Hernandez (14,19 m). Že po drugi seriji pa je bila na čelu Jamajčanka Shanieka Ricketts, svetovna podprvakinja je skočila 14,43 m.

Le centimeter manj je za osebni rekord v naslednji seriji dosegla Filipičeva in s 14,42 m prešla na drugo mesto. Osebni rekord je popravila za pet cm. V tretji seriji sta Filipičeva in Rickettsova prestopili, Slovenka tudi v naslednjih dveh.

Pred zadnjo, šesto serijo, je Filipičeva izgubila mesto, v peti se je na prvo mesto prebila Thea Lafond iz Dominike s 14,46 m. Slednja v zadnji seriji ni presegla 14 m, a je slavila končno zmago, saj je Rickettsova končala s 14,40 m, Filipičeva pa je s 14,06 m potrdila tretje mesto. Za njo je bila četrte Patricia Mamona (14,35 m), olimpijska podprvakinja in nekdanja evropska prvakinja iz Portugalske.

Neja Filipič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Super, kaj naj rečem. To je zagotovo moj največji uspeh v karieri. Praktično je le svetovna rekorderka manjkala. Počutila sem se, kot da bi bila na SP. Iz tega sem potegnila motivacijo in energijo, svoje je dodalo izjemno navijanje in energija gledalcev. Pri najdaljšem skoku nisem imela pomoči vetra, tako da je to še več vredno. Pri enem izmed današnjih skokov, ko sem prestopila, se bila še precej boljša, tako da imam še rezerve. Sem dobro začela, prek 14 m in veljavnim skokom, kar je na taki tekmi zelo pomembno. Potem pa sem še stopnjevala," je bila zadovoljna Filipičeva.

Velike težave na poti

Sandi Morris je zmagala v skoku s palico. Američanka, že bronasta na OI in SP na prostem ter letošnja dvoranska svetovna prvakinja, je preskočila 4,65 m. Z istim izidom je bila druga Avstralka Nina Kennedy. Tretja je bila evropska in nekdanja svetovna prvakinja Grkinja Katerina Stefanidi s 4,55 m, kolikor je uspelo tudi Britanki Holly Bradshaw, a je bila tretja z lanskih OI tokrat četrta.

Šutejeva je v prvem poskusu preskočila 4,30 m in skupaj z Ukrajinko Marijo Kljapko povedla, preostale največje tekmice pa so to višino izpustile. Ne pa olimpijska zmagovalka iz Tokia Katie Nageotte iz ZDA; srebrna na marčevskem dvoranskem SP je po treh neuspešnih skokih ostala celo brez izida.

Na 4,45 m je Šutejeva tudi prvič uspešno nastopila ter ostala pri delitvi vodstva, vodilnima se je na čelu pridružila še Nina Kennedy. Nato so letvico prestavili na 4,55 m, ki jo je Šutejeva podrla v vseh treh skokih in s Kljapkovo delila peto mesto, četverica pa je nato odločala o zmagovalki.

Tina Šutej | Avtor: Profimedia Profimedia

"Glede na to, kar se mi je dogajalo v zadnji treh dnevih, sem zadovoljna, lahko bi sicer dosegla še več. Morala bi že v četrtek potovati, a na Dunaju so prestavili moj polet in tudi za naslednjega nisem dobila sedeža. V petek sem šla v Zagreb z nepotrjenimi palicami, a tu na srečo nisem imela težav. V Parizu pa sem v tesnem razporedu zamudila naslednji let in ves dan preživela na letališču. Po 21 urah sem danes ponoči ob enih le prišla v hotel in sem glede na ves stres danes izvlekla, kar sem lahko. Zadovoljna sem z novimi točkami, s katerimi sem v skupnem seštevku tretja," pa je pojasnila Šutejeva.

Komentarjev 1
  • PasjaProcesija 08:07 06.junij 2022.

    Ne glede na dogajanje v bližnji prihodnosti bi moral biti Čeh glavni kandidat za olimpijsko zlato svoje discipline. Prejšnja olimijada mu bo služila kot dragocena izkušnja. Škoda še, da se kariera Barbare Špiler ne odvija po predvidevanjih.

Sorodne novice