Šport
658 ogledov

Izjemni Čeh postavil nov slovenski rekord ter prvi izid sezone na svetu!

Kristjan Čeh Profimedia
Kristjan Čeh je z metom kar 71,27 m izboljšal slovenski rekord in dosegel najboljši izid sezone na svetu.

Ptujčan Kristjan Čeh je na atletski diamantni ligi v Birminghamu v metu diska z 71,27 metra izboljšal slovenski rekord in dosegel izid sezone na svetu ter je sedaj deseti na lestvici vseh časov. Prejšnji slovenski in mlajši članski evropski rekord (70,35 m) je dosegel 26. junija lani v finskem Kuortaneju.

Triindvajsetletni Čeh je bil v Birminghamu razred zase. Že v prvi seriji, ko so mu namerili 67,77 m, je prevzel vodstvo, te njegove daljave pa potem nihče izmed tekmecev ni presegel.

Slovenski rekorder je nato nadaljeval tekmo sam s seboj z 69,10 m, 71,27 m je zmogel v tretji seriji, izjemno predstavo pa končal s 63,11, 69,33 in 65,28 m.

Kristjan Čeh | Avtor: Profimedia Profimedia

"Noro je bilo, nisem si mogel predstavljati tako dobrega meta. Čutil sem ga že ob izmetu, a le da bo dober. Ko pa sem videl na zaslonu daljavo, najprej nisem mogel verjeti. Sledilo je navdušenje, vsi tekmeci so mi čestitali. Bili so presenečeni, kot sem bil tudi sam," je bil še vedno poln vtisov Čeh.

"Že s svojim prvim metom na tekmi bi zmagal, četudi je bilo ogrevanje pred tekmo malo slabše kot običajno. Potem sem po prvi seriji le še stopnjeval. Dvakrat sem presegel še 69 m, ampak ta met prek 71 m je bil res poseben. Deseti izid vseh časov, to res veliko pomeni."

Dva metra in šest centimetrov visoki atlet je dodal: "Svetovni rekord je pa še kar daleč, do 74 m je še kar dolga pot. A sem s tem nastopom, če ne prej, pokazal, da lahko veliko dosežem na obeh največjih tekmah leta. To je dodatna spodbuda."

Čeh je konec prejšnjega tedna v Mariboru na svoji prvi tekmi v poletni sezoni zmagal s 67,40 metra in je bil do Birminghama peti na letošnji lestvici izidov na svetu. Vodil je olimpijski in svetovni prvak Šved Daniel Stahl, ki je 69,11 m vrgel v ameriški Chuli Visti 7. aprila. Ptujčan je izjemno začel letošnje leto in 12. marca na evropskem pokalu v metih v portugalski Leirii zmagal in s 66,11 m prvič v karieri ugnal tudi Stahla. Pred tem je 27. februarja na Ptuju dosegel 67,27 m.

Kristjan Čeh | Avtor: Profimedia Profimedia

Stahl je bil tokrat tretji, 65,97 m, drugi je bil Litovec Andrius Gudžius, aktualni evropski in nekdanji svetovni prvak, ki je vrgel 66,40 m.

Čeh od lani sodeluje z novim trenerjem Gerdom Kanterjem. Estonec, nekdanji olimpijski in svetovni prvak, je lastnik tretjega izida vseh časov (73,28 m); 23-letni Čeh je bil doslej na 23. mestu. Kanter je konec februarja letos ob predstavitvi sodelovanja s Čehom na Ptuju med drugim dejal: "Zagotovo lahko Čeh postane olimpijski zmagovalec in tudi izboljša svetovni rekord, ki se je meni za malo izmaknil." Svetovni rekord, 74,08 m, je Nemec Jürgen Schult v domačem Beubrandenburgu dosegel 6. junija leta 1986.

Do sodelovanja s Kanterjem je bil Čeh praktično od začetka lanske olimpijske sezone pa do konca nje brez trenerja. Kljub temu je na OI v Toku osvojil peto mesto in prvič v karieri presegel magično mejo 70 m. Drugič mu je to uspelo prav v Birminghamu.

V tej sezoni sta dve veliki atletski tekmovanji, na obeh je Čeh z izidi v tem letu napovedal boj za sam vrh. SP na prostem v Eugenu v ZDA bo med 15. in 24. julijem, EP v Münchnu pa med 15. in 21. avgustom.

Pred tem bo nastopil tudi na sredozemskih igrah v alžirskem Oranu, kjer bo med 25. junijem in 5. julijem branil srebro s prejšnjega tekmovanja v Tarragoni leta 2018.

 

Šutejeva delila drugo mesta

Tina Šutej, bronasta marca na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Beogradu, pa je na atletski diamantni ligi v britanskem Birminghamu v skoku s palico delila drugo mesto s 4,65 metra. 

V skoku s palico je s 4,73 m, izidom sezone na svetu, zmagala Američanka Sandi Morris. Slednja je v Beogradu ubranila dvoranski naslov, ima pa še dve srebrni medalji s SP na prostem in drugo mesto iz OI leta 2016. Skupaj s Šutejevo je bila druga evropska ter nekdanja svetovna prvakinja iz Londona 2017, Grkinja Katerina Stefanidi.

Šutejeva je začela na 4,30 m in delila prvo mesto po uspešno preskočeni višini v prvem poskusu. Naslednjič je bila letvica na 4,45 m, tudi na njej je bil dovolj prva serija za uspešen skok Ljubljančanke, ki zadnja leta živi in trenira v Celju.

Na tej višini je letvico v prvem skoku zmogla le Stefanidijeva. Četrta z lanskih OI v Tokiu je prejšnjo višino izpustila in nato delila prvo mesto s Šutejevo.

Tina Šutej | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja višina tekmovanja je bila deset centimetrov višja. Na 4,55 m pa že ni bilo več olimpijske zmagovalke iz Tokia 2020. Srebrna na marčevskem dvoranskem SP v Beograd Katie Nageotte iz ZDA je namreč letvico na 4,45 m pred tem trikrat podrla.

V konkurenci za zmago je ostala le še šesterica, nobeni si v prvem skoku ni uspelo zagotoviti nadaljevanja, še trojica pa je nato tudi že končala. Šutejeva je bila uspešna v drugem skoku na 4,55 m, kot tudi Stefanidijeva, s katero je delila prvo mesto, ter Morrisova.

Na višini 4,65 m je bila med preostalo trojico prva uspešna Šutejeva, sledila ji je Stefanidijeva, Morrisova pa je bila uspešna drugič. Na 4,73 m je bila trojica v prvih dveh serijah neuspešna, v tretjem pa le Morrisova, ki je s tem zmagala ter končala tekmovanje po neuspešnih skokih na 5,01 m.

"Super sem zadovoljna z rezultatom na prvi tekmi v poletni seriji, ostale največje tekmice imajo za seboj že dva, tri nastope. Moram še malce dobiti občutke nazaj, ampak nastop je bil res dober," je bila zadovoljna Šutejeva, a obenem tudi malce zaskrbljena zaradi svojega zdravja.

Tina Šutej | Avtor: Profimedia Profimedia

Po uspešnem marčevskem SP v srbski prestolnici je imela precej težav. "Že tako kratko priprave je zmotila najprej okužba z covidom-19 in sem morala biti teden dni doma. Ko sem se vrnila na treninge pa je korona pustil posledice, hitreje sem se namreč utrudila. Sledile so še manjše poškodbe. Za povrh pa se mi je vnela še tetiva na nogi, to je sedaj največji problem," je nanizala Šutejeva,

Težave s tetivo so jo spremljale že v prejšnji sezoni. "Gre za kronično vnetje. Ko smo razmišljali, zakaj se pojavlja prav na začetku poletne sezone, smo ugotovili, da bi bil lahko vzrok dotrajano zaletišče na stadionu Kladivarja v Celju, ki je zelo trdo. Kljub temu sem zelo dobro skakala danes, čeprav se možgani bolj osredotočajo na bolečino kot na sam skok. Pred zadnjo višino sem letvico le enkrat podrla, ker sem slabše vbodla palico. Bila sem sproščena in brez velikih pričakovanj," je pojasnila Šutejeva

Naslednje tekme jo čakajo 31. maja v Ostravi ter 5. in 9. junija na diamantnih ligah v Rabatu in Rimu. Na obeh bo nastopil tudi Kristjan Čeh, ki se bo pred tem naslednji teden predstavil slovenskim ljubiteljem kraljice športov na domačem Ptuju v torek in v soboto v Slovenski Bistrici. "Njegovega današnjega meta prek 71 m nisem videla, sem pa slišala potem napovedovalca in videla njegovo veselje. Res je izjemen," je drugi slovenski nastop in zmago Čeha pospremila Šutejeva.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.