Šport
37 ogledov

Čehi dolgo v podrejenem položaju

Euro 2016, Češka, Hrvaška
1/18
EPA
Drugo kolo v skupini D se je začelo z dvobojem med Češko in Hrvaško. Slednja je imela vse v rokah, po šokantnih zadnjih minutah, pa se je morala zadovoljiti s točko.

Hrvaški nogometaši so bili aktivnejši na začetku tekme, a dva poizkusa Milana Badelja nista pretirano ogrozila čeških vrat, na drugi strani pa je bil tik pred golom ob nespretni reakciji branilcev prekratek za kaj več David Lafata.

Izbranci Anteja Čačića so diktirali tempo igre, Čehi pa so se osrdotočali na protinapade. Po slabih 20 minutah je ob visoki žogi v češki kazenski prostor nekoliko zaplaval Petr Čech, Mario Mandžukić pa je z glavo streljal v obraz češkega vratarja. Sledil je padec Ladislava Krejčija v hrvaškem kazenskem prostoru, a je sodniška piščalka ostala nema, po hitrem protinapadu pa je bil Ivan Perišić le za las prekratek ob podaji Mandžukića, v nadaljevanju akcije pa je visoko preko vrat streljal še Marcelo Brozović.

Ognjeni so bili v naslednjih minutah precej boljši tekmec, napadali so v valovih, iz številnih kotov pa jim ni uspelo resneje ogroziti Čecha. V prvih 35 minutah so kockasti zbral sedem kotov in devet strelov, Čehi so bili v obeh kategorijah pri ničli. Čech se je nato še enkrat izkazal, nemočen pa je bil v 37. minuti, ko je po levi strani do kazenskega prostora prišel Perišić in ga premagal s strelom v dolgi kot.

V 42. minuti je imal na nogi vodstvo z 2:0 Domagoj Vida, ki pa je slabo reagiral ob predložku v peterec, žoga pa je odšla mimo gola. Pred polčasom so imeli Čehi prosti strel z ugodnega položaja, a je Lafata žogo poslal le v živi zid.

Češka reprezentanca je povsem drugače odprla drugi polčas, v 52. minuti pa je Krejči prvič ogrel vratarja Danijela Subašića. Ob precej bolj ofenzivnih Čehih se je Hrvatom odpiralo precej več prostora v protinapadih. A gol je padel po veliki napaki češke obrambe. Roman Hubnik je žogo podal na nogo Brozoviću, ta je takoj našel Ivana Rakitića, slednji pa je žogo poslal preko Čecha v mrežo. Le nekaj minut kasneje je Čech zaustavil še poizkus Mandžukića, hrvaški napadalec pa je nato iz ugodnega položaja žogo poslal tudi čez prečko.

Zamujene priložnosti so bile nato kaznovana. Tomaš Rosicky, mali Mozart češkega nogometa, je z zunanjim delom stopala poslal lepo podajo v kazenski prostor, kjer je Milan Škoda preskočil Vedrana Ćorluko in zadel za 1:2. Hrvatje so odgovorili z lepo akcijo v 80. minuti, po podaji Rakitića je Brozović zavrtel svojega čuvaja, a je njegov strel nekoliko blokiral Hubnik in žoga je poletela mimo vrat.

Preobrat po neljubi potezi navijačev

V 86. minuti pa je prišlo do prekinitve tekme. Nekateri hrvaški navijači so na zelenico zmetali bakle. Prekinitev dvoboja je bila sicer napovedana že pred tekmo, del hrvaških navijačev na takšen način izraža nezadovoljstvo z vodstvom Hrvaške nogometne zveze. Hrvaški navijači so se nato spopadli med seboj, hrvaški reprezentantje pa so bojevito skupino poskušali pomiriti z gestami na zelenici.

Po nekaj minutah se je dvoboj le nadaljeval. In to na kakšen način! Ob visoki podaji je Vida nespretno v skoku igral z roko, rezervist Tomaš Necid pa je dobil priložnost za izenačenje z enajstmetrovke. To je zanesljivo izvedel.

Šokirane Hrvate je v 97. minuti, tekma se je zaradi prekinitve zavlekla, z volejem poskušal dotolči Škoda, a je bil Subašić na mestu. V zadnjih trenutkih tekme so Čehi pritisnili za dokončanje preobrata, po dveh kotih je bilo kar nevarno v hrvaškem kazenskem prostoru.

"Karkoli bom rekel, lahko izpade neumno. Ne vem, kaj naj sploh rečem. Srečo smo imeli celo, da se je tekma nadaljevala, saj je hotel sodnik vse skupaj že prekiniti. Vse skupaj bi bilo lahko v tem primeru še bolj neprijetno. Ni naključje, da bomo v naslednjih kvalifikacijah začeli igrati pred praznimi tribunami. Žalostno je, da imamo več miru na tujih tekmah. Škoda, ker je pravih navijačev prrecej več, a do izraza pridejo predvsem drugi. Do prekinitve smo bili boljši, tazen tistega gola niso imeli nič. Ne vem, če je bila enajstmetrovka, a morda so nas kaznovali tudi zaradi drugih reči. Če se tako obnašaš, si več tudi ne zaslužiš," je bil po tekmi razočaran Rakitić.

"Nič se ne spremeni, zato je škoda izgubljati besede o teh rečeh," pa je bil kratek kapetan Darijo Srna, enako tudi Brozović: "Mislim, da je boljše, da dogajanja na tribunah ne komentiram."

Za Hrvate je slaba novica tudi dejstvo, da ima Luka Modrić težave s poškodbo, izpustil naj bi vsaj tekmo s Španijo. Tudi mnogi v reprezentanci sicer pričakujejo hudo kazen s strani Uefe, ki je v preteklosti že večkrat kaznovala Hrvaško, zatrdila pa je tudi, da podobnih reči ne bo več trpela.

Euro 2016, skupina D, 2. kolo:

Češka : Hrvaška  2:2 (0:1)
Škoda 76., Necid 94./11-m.; Perišić 37., Rakitić 59.

Llestvica:

1. Hrvaška        2 1 1 0 3:2 4
2. Španija         1 1 0 0 1:0 3
3. Češka          2 0 1 1 2:3 1
4. Turčija          1 0 0 1 0:1 0
Komentarjev 2
  • mph 08:37 18.junij 2016.

    Bi bilo dobro, če bi nehali v novicah opletat z "navijači". Namreč huligan je eno (čeprav slučajno občasno rad tudi navija, ampak osnovni motivator, da gre na tekmo mu je čisto drugi), navijač pa nekaj drugega. In potrebujemo jasno estremne ...prikaži več kazni za ta letošnji ekstremni pojav huliganstva, ki so ga učinkovito iztrebili v VB, sedaj pa se vrača.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 20:13 17.junij 2016.

    da ni bilo incidenta bi še zmagali,pa se je samo poslabšalo