Šport
13 ogledov

Celjani zdržali pod pritiskom Gorenja

celje gorenje finale pokal slovenije
1/5
Gregor Katič
Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v finalu pokala Slovenije premagali Gorenje Velenje (28:24) in se veselili šestnajste lovorike v zgodovini kluba. Branilci naslova so tekmo odlično začeli in si do polčasa priigrali kar osem golov prednosti. Velenjčani so se v drugem delu zbrali in se v zaključku uspeli povsem približati, a zmaga je na koncu pripadla Celjanom.

Celjani so v dvorani Tri lilije v Laškem ubranili lanski naslov iz Podčetrtka in osvojili 16. pokalno lovoriko. Celjska ekipa je absolutna rekorderka po številu pokalnih naslovov, koprska ekipa je trikrat slavila v tem tekmovanju, Gorenje Velenje, Prule 67 in Gold Club pa po enkrat.

Izbranci celjskega trenerja Vladana Matića so temelje za zmago postavili v prvem polčasu, ko so z izjemno predstavo povsem zasenčili favorizirane Velenjčane, v drugem pa navzlic slabši predstavi in izjemnemu pritisku slovenskih prvakov ubranili prednost in slavili.

Celjani začeli silovito

Finalni dvoboj se je začel po notah celjskih rokometašev, v njihovi igri ni bilo zaznati utrujenosti po izjemno zahtevnem sobotnem obračunu s Koprčani, ki se je razpletel šele po dveh podaljških. Z granitno igro v obrambi so povsem onemogočili veliko bolj spočite Velenjčane, na izjemno visoki ravni je bil tudi vratar Matevž Skok. V napadu so si po zaslugi navdihov Boruta Mačkovška, Srba Alema Toskića in Madžara Matea Lekaia že v 13. minuti priigrali tri gole prednosti (6:3), le dve minuti kasneje pa je velenjski trener Branko Tamše pri enakem zaostanku zahteval minuto odmora.

Po njej so se celjski rokometaši še bolj razleteli na igrišču, s hitrimi in enostavnimi akcijami so dobesedno luknjali tekmečevo mrežo, po pravem jurišnem napadu pa si v 24. minuti priigrali kar sedem golov prednosti (14:7), kar je Tamšeta prisililo k novi minuti odmora. A bilo je prepozno, celjski rokometni stroj je medtem dosegel optimalno temperaturo in si v 29. minuti po golu Luke Žvižeja priigral kar devet golov zaloge (18:9).

Igra Gorenja stekla v drugem delu

"Ose" iz Šaleške doline so sijajno odprle drugi polčas, v uvodnih slabih treh minutah so naredile delni izid 3:0, tako da je celjski trener Vladan Matić zahteval minuto odmora. Tudi po njej so Matićevi izbranci igrali v krču, motivirani Velenjčani so se jim v 36. minuti približali na -4 (15:19), po šestih minutah in pol pa je Gašper Marguč dosegel prvi gol v drugi polovici tekme.

Nato je njihova igra vendarle stekla, v 40. minuti so znova povišali na visokih sedem golov prednosti (23:16), po izključitvi Sebastiana Skubeta pa štiri minute kasneje ponovno vodili le za štiri zadetke (23:19). V izjemno razburljivem nadaljevanju so med 48. in 50. minuto izkoristili dve verižni izključitvi Marka Bezjaka in Petra Puclja na velenjski strani ter si zadnjih deset minut začeli z lepo prednostjo šestih golov (25:19) in jo na koncu tudi ubranili.

Utrujeni Koprčani osvojili tolažilno tretje mesto

Močno zdesetkana koprska zasedba je po sobotni naporni polfinalni tekmi s Celjani, ki je epilog dobila šele po dveh desetminutnih podaljških, osvojila končno tretje mesto na finalnem pokalnem turnirju v Laškem.

Koprski trener Fredi Radojkovič že pred pokalnim turnirjem v Laškem ni mogel računati na štiri poškodovane nosilce igre (Matjaža Brumna, Nikolo Manojlovića, Uroša Bundala in Tineta Poklarja), pred obračunom za tretje mesto pa je ostal še brez Milorada Krivokapića in Vladimirja Osmajića.

Primorski rokometaši so bili v prvem polčasu v odsotnosti svojih "prvokategornikov" v podrejenem položaju, kompletni Dolenjci pa so jim s poletno in zagrizeno igro nekajkrat ušli za štiri gole. V drugi polovici tekme so Radojkovičevi izbranci vendarle zaigrali bolj resno in zavzeto ter stvari postavili na pravo mesto. Dolenjske rokometaše je poraz močno razhudil, predvsem njihovega trenerja Gorazda Potočnika, ki je zaradi predolgega jezika v 57. minuti - pri zaostanku 23:30 - prejel rdeč karton. V primorski zasedbi je bil najbolj učinkovit Jure Dobelšek z devetimi goli, v dolenjski pa sta Simon Stopar in Elvir Kalabić dosegla po štiri zadetke.

Pokal Slovenije, finale:

Gorenje Velenje : Celje Pivovarna Laško 24:28 (11:19)
Melić 6, Dolenec 5; Marguč 7, Žvižej 5, Lekai 5

tekma za tretje mesto:
Cimos Koper : Sviš Ivančna Gorica 31:24 (14:16)
Dobelšek 9, Grzentič 4, Bratkovič 4; Stopar 4, Kalabić 4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.