Šport
24 ogledov

Contador še povečal prednost

alberto contador EPA
Današnja gorska etapa po Dolomitih je pripadla Mikelu Landi (Astana). Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) je s tretjim mestom ter nekaj dodatnimi sekundami še povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku Fabiem Arujem (Astana).

Začetek današnje etape je zaznamoval zelo hiter tempo glavnine, ki je s tem onemogočila vse zgodnje poizkuse pobegov. Šele pri vzponu na La Fricco so se od glavnine odlepili Ilnur 
Zakarin, Giovanni Visconti ter Benat Intxausti. Slednji ga je tudi prečkal prvi ter tako še 
povišal vodstvo v borbi za modro majico.

Pri spustu pa so se vodilni trojici priključili še Sérgio Paulinho, Kanstantsin Siutsou, Diego 
Rosa, Matteo Montaguti, Hubert Dupont, Brent Bookwalter ter Francesco Gavazzi. Skupina desetih kolesarjev je nato vozila v vodstvu do naslednjega kategoriziranega klanca. Na vzponu na Daone so namreč napadli Visconti, Siutsou ter Dupont, medtem ko je ostale ubežnike dohitela glavnina. Vodilna trojica je po prečkanju vzpona obdržala prednost minute in pol. Na omenjenem klancu so priključek z glavnino izgubili kolesarji kot so Richie Porte, Rigoberto Uran ter Dario Cataldo.

Narekovanje tempa je nato prevzela Astana, tako da so bili ubežniki ujeti še pred zadnjim vzponom. Kazahstanska ekipa ni popuščala tempa niti med vzponom na Madonno di 
Campiglio, na koncu so v ospredju ostali le Mikel Landa, Yuri Trofimov, Alberto Contador ter Fabio Aru. Contador je nato zgolj nadzoroval Aruja, tako da je borbo za etapno zmago prepustil Landi ter Trofimovu. prvi se je izkazal za močnejšega ter je Trofimova (Katjuša) premagal za dve sekundi. Tretji je končal Contador, ki je tako svojo prednost pred Arujem povečal na 2:35. Tretji v skupnem seštevku Kostaričan Andrey Amador (Movistar) zaostaja že za 4:19, četrti Landa pa 4:46.

"Za etapno zmago si levje zasluge lastijo tudi moji moštveni sotekmovalci, ki so odlično opravili svoje delo. V sklepnih kilometrih sem ohranil dovolj moči za zmago, upam, da bom do konca Gira zadržal dovolj svežine in moči za napad na skupno drugo mesto, kar pa bo zelo težko doseči," je po prihodu v cilj dejal 25-letni Landa.

Na dirki nastopajo tudi trije slovenski kolesarji. Na današnji etapi je bil najboljši Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice), ki je zasedel 35. mesto (+8:00). Jan Polanc (Lampre-Merida) je osvojil 120., Luka Mezgec (Giant-Alpecin) pa 161. mesto, oba sta zaostala 31:38 minute. V skupni razvrstitvi je najboljši Bole na 41. mestu (+1:20:48). Polanc je na 49. mestu (+1:27:00), Mezgec pa na 141. mestu (+3:04:10).

V ponedeljek bodo kolesarji počivali, dan kasneje pa jih čaka zahtevna gorska preizkušnja med krajema Pinzolo in Aprica v dolžini 174 km.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.