Šport
17 ogledov

Contador povečal prednost

alberto contador EPA
Philippe Gilbert se je ob koncu 12. etape še pravočasno odločil za sprint in ugnal vso konkurenco. Kot drugi je ciljno črto s tremi sekundami zaostanka prečkal Alberto Contador in si privozil še večjo prednost v skupni razvrstitvi.

Petnajst kilometrov pred koncem 12. etape je iz preostanka glavnine skočil Franco Pellizotti, kasneje pa se mu je priključil še Tanel Kangert. Skupaj sta vstopila v zadnji kilometer, Estonec pa se je nato odpeljal naprej. A Kangerta so najboljši kolesarji na letošnjem Giru ujeli še pred ciljno črto, še pravočasno se je za zadnji sprint odločil Belgijec Philippe Gilbert, ki je za kar nekaj dolžin kolesa premagal vso konkurenco.

"Na zadnjem klancu sem uprizoril naravnost perfekten finiš, kar je neke vrste tudi moja specialiteta. Iztisnil sem zadnje atome moči in se v težkih vremenskih razmerah veselil etapne zmage. Preizkušnja je bila zelo zahtevna, že uvod je bil zelo hiter, vseskozi se je vozilo na vso moč," je takoj po prihodu v cilj dejal 32-letni Gilbert, ki je osvojil odličje zlatega leska na cestni dirki na svetovnem prvenstvu v nizozemskem Valkenburgu leta 2012. Leto pred tem je osvojil prvo mesto v skupnem seštevku ProToura, v svoji bogati biografiji pa ima tudi nekaj odmevnih zmag na najbolj slovitih in klasičnih kolesarskih preizkušnjah na svetu.

Znova je svojo moč pokazal tudi nosilec rožnate majice. Alberto Contador si je z drugim mestom prikolesaril bonus sekunde, prednost pred Fabiem Arujem pa zdaj znaša že 17 sekund. Italijan je sicer precej popustil v zadnjih metrih 12. etape.

Od treh slovenskih kolesarjev se je najbolj izkazal Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice), ki je zasedel 31. mesto (+0:29). Jan Polanc (Lampre-Merida) je bil 60., Luka Mezgec (Giant-Alpecin) pa 68. Oba sta zaostala 8:31 minute. V skupni razvrstitvi je Polanc na 40. (+47:05), Bole na 56. (+1:06:04) in Mezgec na 140. mestu (+2:18:56).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.