Šport
55 ogledov

Kazen za fair-play potezo

Richie Porte EPA
Richieju Portu je ob koncu 10. etape Gira počila prednja zračnica, na pomoč pa mu je priskočil rojak Simon Clarke, ki sicer vozi za drugo ekipo. Oba sta prejela kazen.

Kapetan ekipe Sky Richie Porte, ki je pred tokratnim Girom sodil med favorite za osvojitev rožnate majice, je imel smolo v zadnjih kilometrih 10. etape. Predrl je namreč zračnico. Ko je zaradi težav stal ob cesti, se je mimo pripeljal njegov rojak Simon Clarke (Orica GreenEdge) in na Portejev kolo namestil svoje prednjo gumo.

Porteju so kasneje na pomoč priskočili štirje moštveni kolegi iz Skyja in ga poskušali vrniti v glavnino, vendar je Avstralec vseeno izgubil 47 sekund v primerjavi s skupno vodilnim Albertom Contadorjem (Tinkoff-Saxo).

"Je Avstralec, je kolega"

"Je Avstralec, je kolega," je Clarke svojo potezo pojasnil za Cycling Weekly in dodal: “Predrl je gumo in očitno je potreboval pomoč. To je bil eden tistih nesrečnih dogodkov, ki mu lahko vzamejo zmago na Giru. Bil je poseben položaj, nihče od naših fantov se ne bori za vrh v skupni razvrstitvi." 

“Vsi Avstralci se dobro razumemo, nikakor nisem sodeloval z ekipo proti kateri se borimo. Želel sem le pomagati prijatelju. Ko se je ustavil, ni bilo zraven nikogar iz njegove ekipe. Bil sem tam in sem že bil pripravljen, da upočasnim tempo do konca etape," je še dejal Clarke.

"Njegovi kolegi s tem niso bili prikrajšani. Njegova poteza nam je res šla na roko, obstajajo prijateljstva in spoštovanje. Lepo je to videti. Mnogi mislijo, da se kolesarji vseskozi le borijo drug z drugim ... Morda, ko se bojuješ za rezultat, a včasih je prijateljstvo le pomembnejše od ekipe. To je bila lepa poteza, verjetno je Richie zaradi nje izgubil manj časa. V kolesarstvu se stvari hitro obrnejo, prišel bo dan, ko mu bo Richie vrnil za to pomoč," je po etapi razmišljal športni direktor moštva Sky Dario Cioni.

Dve minuti pribitka

“Borili smo se za eno, dve sekundi, nato pa pride takšna smola," je bil po etapi razočaran Porte. "Do konca dirke je še precej kilometrov. Lepo je bilo videti sotekmovalce, ki so se ustavili in mi pomagali, pomagala sta mi tudi dobra kolega Simon Clarke in Michael Matthews. Vsega še ni konec," je zaključil Avstralec, ko še ni vedel, da ga čaka kazen.

Pri Mednarodni kolesarski zvezi so se namreč birokratsko držali pravil, ki ne dovoljujejo pomoč kolesarju iz druge ekipe. Porte in Clarke sta tako poleg kazni 200 švicarskih frankov dobila še dvominutni pribitek na svoj čas. Kapetan Skyja zdaj za Contadorjem zaostaja tako že 3 minute in 9 sekund, padel pa je na 12. mesto.

Komentarjev 1