Šport
18 ogledov

Cristiano z velikim naskokom do tretje Zlate žoge

Cristiano Ronaldo Zlata žoga Ballon d'or
1/11
EPA
Portugalec Cristiano Ronaldo je bil izbran za najboljšega nogometaša na svetu v minulem letu. Portugalskemu napadalcu pri španskem Realu iz Madrida so na slovesni prireditvi v švicarskem Zürichu podelili še tretjo zlato žogo, drugo po vrsti. Gre za nagrado, ki jo podeljuje Mednarodna nogometna zveza Fifa.

V ožjem izboru za to najprestižneje priznanje v svetu nogometa sta bila še argentinski napadalec pri Barceloni Lionel Messi in nemški vratar Manuel Neuer pri münchenskem Bayernu.

Devetindvajsetletni na Madeiri rojeni Cristiano Ronaldo je še drugič po vrsti, najboljši nogometaš je bil tudi v letu 2013, prepričal največ nogometnih kapetanov in selektorjev reprezentanc ter športnih novinarjev, ki so mu podelili največ glasov. Ronaldo je pobral 37,66 odstotka glasov, Messi je prepričal 15,76 odstotka glasovalcev, Neuer pa 15,72 odstotka.

Ronaldo je prvo zlato žogo dobil leta 2009, potem je kar štirikrat zapored v tem tradicionalnem Fifinem izboru zmagal Messi. S tremi zlatimi žogami se je izenačil z Johanom Cruyffom (1971, 1973, 1974), Michelom Platinijem (1983, 1984, 1985) in Marcom Van Bastnom (1988, 1989, 1992).

Izjemno leto za Portugalca

Ronaldo je v minulem letu dosegel kar 52 zadetkov na 43 tekmah za Real, v Ligi prvakov je zabil rekordnih 17 golov, nekoliko slabši je bil le njegov izkupiček z reprezentanco na svetovnem prvenstvu.

"Nikoli si nisem mislil, da bi lahko še tretjič dobil zlato žogo. Rad bi se zahvalil svoji družini, predsedniku, trenerju in vsem soigralcem v Real Madridu. Za mano je nepozabno leto in na koncu osvojiti še to lovoriko je res nekaj posebnega. Želim še naprej napredovati in postati eden najboljših nogometašev vseh časov. Imam tri zlate žoge, Messi jih ima štiri, potrudil se bom, da se bom izenačil z njim. To mi bo motivacija," je bil v izjavi presrečen Ronaldo, ki bo prihodnji mesec dopolnil 30 let.

Priznanja za Jamesa, Löwa in Kesslerjevo

Naziv najboljše nogometašice leta 2014 je pripadel Nemki Nadine Kessler, ki igra za Wolfsburg. Kesslerjeva je v glasovanju premagala Brazilko Marto in Američanko Abby Wambach.

Najboljši trener leta 2014 je postal nemški selektor Joachim Löw, ki je skupaj z reprezentanco slavil na lanskem svetovnem prvenstvu v Braziliji. V ožjem izboru za to prestižno nagrado sta bila tudi trener madridskega Reala Italijan Carlo Ancelotti ter trener madridskega Atletica Argentinec Diego Simeone. Tudi nagrada za najboljšega trenerja v ženskem nogometu je pripadla Nemcu, strategu evropskih prvakinj iz Wolfsburga Ralfu Kellermanu.

Nagrada za najlepši gol, poimenovano po madžarskem virtuozu nogometa Ferencu Puškasu, je pripadla igralcu madridskega Reala Kolumbijcu Jamesu Rodriguezu. Najlepši gol minulega leta je zabil v osmini finala svetovnega prvenstva v Braziliji na tekmi proti Urugvaju.

Trije Nemci v idealni enajsterici

Mednarodna zveza poklicnih nogometašev FIFPro je objavila najboljšo enajsterico leta 2014 po izboru profesionalnih nogometašev.

V vratih tako imenovane idealne oziroma sanjske enajsterice bi bil nemški vratar Neuer, branilci bi bili Sergio Ramos (Real Madrid), Thiago Silva (Paris Saint-Germain), David Luiz (Paris Saint-Germain) in Philipp Lahm (Bayern München), zvezno linijo bi sestavljali Andres Iniesta (Barcelona), Toni Kroos (Real Madrid), Angel di Maria (Manchester United), v konici napada pa bi bili Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Lionel Messi (Barcelona) in Arjen Robben (Bayern München).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.