Šport
69545 ogledov

Dala odpoved! "Ne prenesem več, da me tehtajo kot kravo"

Facebook
Dolgoletni sodnici na Italijanski odbojkarski zvezi (FIPV) je dokončno prekipelo.

Izkušena italijanska sodnica Martina Scavelli je na valentinovo pomahala v slovo svoji največji ljubezni - sojenju odbojkarskih tekem. 

Petintridesetltnica iz Catanzara, ki ima bogate izkušnje s sojenjem na različnih tekmovalnih ravneh, je po skoraj 16 letih dala odpoved na Italijanski odbojkarski zvezi (FIPV) zaradi zapletov v zvezi z njeno telesno težo.

Kot je pojasnila v obširnem zapisu, je nedavno presegla predpisano vrednost indeksa telesne mase (IBM), zaradi česar so jih na FIPV izrekli suspenz, odkler ne bo obseg njenega pasu zopet v skladu s predpisi.

"Egonu, ti si črna, jaz pa sem DEBELA," se je na temnopolto italijansko odbojkarico Paolo Egonu, ki je bila nedavno tarča rasizma, uvodoma navezala nekdanja sodnica.

"Ne prenesem več, da me merijo in tehtajo kot kravo. Šport bi moral združevati in ne marginalizirati. Ne bom več stisnjena v kot zaradi nekaj centimetrov ali odvečnih kilogramov," je dodala.

V nadaljevanju je zapisala, da je zaradi zanemarljive prekoračitve indeksa telesne mase in obsega trebuha prejela kazenske točke, zaradi česar bi jo po koncu sezone iz Serie B degradirali v regionalno tekmovanje. "To bi bil zame velik korak nazaj."

"Malenkostna prekoračitev ne vpliva na kvaliteto mojega dela. Kako bi lahko nekaj odvečnih centimetrov ogrozilo odbojkarsko tekmo, kjer - mimogrede - sodniki sploh ne tekajo po igrišču."

"Pravila so pravila. Vedno sem jih sprejela in spoštovala, vendar to še ne pomeni, da so sveta ali večna. Na zvezi sem bila od leta 2007, svoje delo pa sem vedno opravljala vestno, predano in odgovorno," je poudarila in dodala, da se je vrsto le trudila zadostiti predpisom, zdaj pa ji je dokončno zmanjkalo potrpljenja. "Ne bom sprejela, da se na takšen način potepta kariero, ki je temeljila na odrekanju in najglobljem spoštovanju. In to brez karkšnegakoli tolerančnega praga."

"Odločila sem se, da temu naredim KONEC. Zame in vse ostale debele ljudi. Dovolj je ozkoglednosti. Dovolj je sistema, ki ne upošteva, da so dodatni kilogrami lahko posledica zdravstvenih težav ali drugih življenjskih okoliščin."

"STOP vsemu, kar temelji na številkah in zapostavlja čustva."

"Posameznikovo duševno zdravje, integriteta, strast in požrtvovalnost so vredni veliko več kot nekaj odvečnih centimetrov. Danes začenjam boj proti diskriminaciji, ki jo vsiljujejo pravila. JA, debela sem! Pa tudi zadovoljna, borbena in polna upanja. Danes sem se odločila, da se bom imela bolj rada," je močno sporočilo sklenila Italijanka.

Komentarjev 8
  • rogg 09:17 17.februar 2023.

    Kosti so za pse, meso pa za prave moške !!

  • albert6 07:51 17.februar 2023.

    Zlato da blesavi tudi lahko kometirate

  • Avatar Zoran
    StarMačk 21:15 16.februar 2023.

    Bravo punca, dokazano se tudi v športu pravila lahko spreminjajo, le večinska volja je potrebna!

Sorodne novice