Šport
4853 ogledov

Slovenski svetovni prvak: "Nisem si mislil, da mi bo uspela taka kariera!"

Gregor Ropret Nik Radej
Gregor Ropret se je v dvorano Tivoli vrnil kot aktualni svetovni prvak.

Na tekmi petega kroga skupinskega dela odbojkarske lige prvakov sta se v dvorani Tivoli pomerili domači ACH Volley Ljubljana in aktualni svetovni klubski prvaki, italijanska Perugia. Pred več kot 4000-glavo množico smo bili priča atraktivni odbojki na obeh straneh, na koncu pa so se zaslužene zmage s 3:1 veselili favorizirani odbojkarji Perugie, katere barve brani tudi izjemni slovenski podajalec Gregor Ropret.

"Najlepše od vsega se je vrniti domov, igrati pred družino in prijatelji. In to pred polnim Tivolijem. Lepo je videti, da se gledalci vračajo tudi na tekme ACH-ja. Bilo je super vzdušje in bili smo priča eni lepi tekmi, zame še posebej. Super izkušnja in za konec še zmaga," je po tekmi v pogovoru za Žurnal24 spregovoril najboljši podajalec evropskega prvenstva leta 2021.

Gregor Ropret | Avtor: Profimedia Profimedia

ACH je sicer na tekmi prikazal zelo dobro igro ter celo uspel vzeti niz najverjetneje najmočnejšemu klubu na svetu, ki se je pred enim mesecem celo okitil z naslovom svetovnega klubskega prvaka. "V tretjem nizu enostavno nismo bili pravi, ACH pa je nevsezadnje zelo kvalitetna ekipa, kar je letos dokazala že proti mnogim ekipam. Igrajo zelo kompaktno, ne delajo veliko napak in v tistem tretjem nizu smo bili preprosto premalo agresivni, naredili smo preveliko nepotrebnih napak, ACH pa je to izkoristil," je izgubljeni niz pokomentiral bivši igralec ACH-ja, ki je pred letošnjo sezono okrepil italijanskega velikana.

Ropret je bil član ACH-ja že med leti 2011 in 2014, prav tako pa se je v Tivoli vrnil v sezoni 2020/21, v minuli sezoni pa je branil barve francoskega Cambraija, preden je pred letošnjo sezono dobil klic slovite Perugie. Tu si sicer igralno mesto deli z najboljšim podajalcem na svetu Simonejem Giannellijem, a ob napornem urniku italijanske ekipe vseeno izkoristi vsako priložnost, ki mu jo nameni legendarni trener Andrea Anastasi, ki Slovencu največ priložnosti namenja celo v ligi prvakov.

"Letos je liga prvakov res moj teren. Super, kajti pričakoval sem, da bo nekako tako, da bo Giannelli prva izbira. V tem trenutku je verjetno najboljši podajalec na svetu, morda celo najboljši igralec odbojke na svetu. Že pred podpisom pogodbe sem vedel, da ne bom čisto v prvem planu, sem pa vseeno zelo zadovoljen z minutažo, ki jo dobivam, in poizkušam izkoristiti vsako minuto. Res je lepo igrati s temi fanti na takšnem nivoju, jaz pa samo upam, da v nadaljevanju morda dobim še več priložnosti."

Gregor Ropret | Avtor: Nik Radej Nik Radej

Ropret se je sicer uveljavil kot eden najboljših podajalcev na svetu, saj je Sloveniji trikrat pomagal do naslova evropskih podprvakov, leta 2021 pa je bil celo izbran za najboljšega organizatorja igre evropskega prvenstva. Za njim je pri 33 letih zelo zavidljiva kariera, a vseeno je po igranju v Sloveniji, Avstriji, Turčiji, Češki in Franciji letošnji prestop v Italijo stopnička višje v njegovi karieri.

"Absolutno ne obžalujem, da sem se odpravil v Italijo. V bistvu je vse še lepše, kot sem si predstavljal. Klub je organiziran na najvišjem možnem nivoju, na voljo imaš vse, kar potrebuješ, na treningih vsak dan igraš proti najboljšim na svetu, kar je pravi luksuz. Tudi mesto in vse okoli je super, navijači so fantastični, zame najboljši v Italiji. Videli ste, da pridejo celo v Slovenijo, bili so v Braziliji. Italija je zaenkrat ena res super izkušnja, tudi družina se tu počuti odlično. Upam, da nadaljujemo tako in morda tu ostanemo še kakšno leto."

Giannelli pa ni edini zvezdnik Perugie. Ropret je namreč poleti prestopil v zagotovo najbolj zvezdniško odbojkarsko zasedbo na svetu. Slačilnico si deli z Wilfredom Leonom, Kamilom Semeniukom, Olegom Plotnickim, Kamilom Rychlickim, Jesusom Herrero, Sebastianom Solejem, Roberto Russom, ... "Sem zelo presenečen, gre za zelo normalne fante, nobene 'zvezde'. So super izven terena, mnogi imajo družine, tako da se dosti družimo med sabo tudi izven terena. So zelo skromni fantje, vedno pripravljeni pomagati, vsi so za 'zajebancijo', kemija je odlična v ekipi in upam, da jo obdržimo čim dlje."

Andrea Anastasi | Avtor: Profimedia Profimedia

Ekipi se je pred sezono pridružil tudi nov trener, legendarni Andrea Anastasi, pod katerim klub v letošnji sezoni še ne pozna poraza. Z zmago proti ACH-ju je zabeležil še 26. zaporedno zmago. Perugia je že v prejšnjih sezonah veljala za najmočnejšo ekipo na svetu, a tega ni uspela potrditi na igrišču, saj so se sezone večinoma končale z razočaranjem. Letos pa zaenkrat končno kaže predstave, kot se od takšne ekipe tudi pričakuje.

"Ni lahko voditi takšne ekipe. Ko vodiš takšno zvezdniško ekipo, moraš imeti občutek, kako kontrolirati svoje zvezdnike, kako razporejati minutažo, da bodo vsi zadovoljni. Mislim, da Andreii to letos odlično uspeva. Je izjemen trener, zelo dobro se dela tudi na treningih. Ima pogum tudi menjati na najpomembnejših tekmah. Zaenkrat smo vsi zadovoljni in mu povsem zaupamo. Upam, da bo tako tudi do konca sezone."

Pri Perugii pa si slačilnico deli tudi z ukrajinskim zvezdnikom Olegom Plotnickim, ki ima s Slovenijo kar nekaj neporavnanih računov. Na svetovnem prvenstvu v Sloveniji je namreč v četrtfinalu Ukrajina suvereno dobila prvi niz in se morda že videla v polfinalu. A je nato Slovenija ravno pod vodstvom Ropreta, ki je zamenjal Dejana Vinčića, dvignila nivo igre in Ukrajina je ostala brez boja za medalje. Slovenija pa se bo z Ukrajino pomerila tudi na prihajajočem evropskem prvenstvu, saj je žreb obe ekipi združil v skupini B.

Oleg Plotnicki | Avtor: Profimedia Profimedia

"Uf, to pa je bilo kar nekaj zbadanja. Na temo prejšnje naše medsebojne tekme, medtem ko je Oleg že zdaj pripravljen na evropsko prvenstvo. Vsak dan načne kakšno takšno debato, kako bo Ukrajina letos na prvi tekmi evropskega prvenstva končno zmagala proti Sloveniji. Komaj čakam, da se pomeriva in verjamem, da bo tudi tokrat rezultat v našo korist."

Ko smo se na svetovnem prvenstvu v Sloveniji pogovarjali z Giannellijem in smo mu omenili, da v Perugio prihaja še en izjemen podajalec, je poudaril, da se Ropretovega prihoda resnično veseli. Da sicer še ni imel priložnosti igrati z njim, a da gre za najboljšega podajalca evropskega prvenstva leta 2021 ter da se je o Ropretovih kvalitetah pozanimal pri nekaterih Gregorjevih bivših soigralcih, ki so mu razkrili, da ne gre zgolj za odličnega igralca, temveč najboljšega možnega soigralca. Človeka, katerega si zaradi svoje pozitivne energije in ekipnega duha želi vsaka slačilnica. Simone je bil tako vidno navdušen nad partnerstvom z Ropretom. In kako sta se igralca ujela?

"Simone je res super fant. Tudi izven terena. Živimo praktično v isti stavbi, naša Ema celo vsak dan sprehaja njegovega psa. Sva res super kolega, odlično se razumeva. Pomaga mi, kadar je na klopi, jaz njemu, kadar on igra, če seveda opazim kaj, kar se na igrišču težje opazi. Imava super odnos, izjemno spoštovanje z obeh strani."

Simone Giannelli | Avtor: Profimedia Profimedia

Giannelli pa je pred letošnjo sezono poskrbel za pravo stilsko preobrazbo. Pustil si je namreč brčice. "Hahaha, vsi me sprašujejo, kaj je s temi brčicami, pa tudi sam ne vem točno. Vsi delamo na tem, da bi si jih čimprej obril. Mogoče zdaj že iz trme podaljšuje vse skupaj. Enostavno se je odločil, da si jih bo pustil, zdaj pa si jih iz trme, ker ga vsak dan zbadamo, pušča dalje. Kličemo ga Freddie Mercury, bomo videli, do kdaj bo to trajalo."

Za Perugio je sicer izjemna sezona, klub je neporažen na 26 zaporednih tekmah, vodi v italijanskem prvenstvu, prvo mesto v skupini lige prvakov si je zagotovil že pred zadnjim krogom, vmes pa se je okitil še z naslovom klubskega svetovnega prvaka, kar je daleč največja lovorika v Ropretovi klubski karieri.

"Ko sem začenjal z odbojko, si nikoli nisem mislil, da mi bo uspelo napraviti takšno lepo kariero. Tole letos je res neverjetno. Z reprezentanco smo že vajeni uspehov na najvišjem nivoju, letos pa je prvič, da imam tudi v klubu zvezdniške soigralce, katere vidiš, kako delajo, kako so motivirani vsak dan. Niso zastonj najboljši na svetu. Meni je super biti med njimi, od vsakega se poizkušam kaj naučiti in gre za res super izkušnjo," je pogovor za Žurnal24 zaključil aktualni klubski svetovni prvak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice