Šport
6570 ogledov

"Najbolj sem vesel, če mi sploh ni treba vstopiti v igro ..."

Gregor Ropret Profimedia
Zdaj gre zares! Nič več popravnih izpitov, vsak poraz je že odločilen, vsaka napaka šteje! Tu so izločilni boji!

Po nekoliko manj prepričljivih nastopih v ligi narodov, pozni menjavi selektorja ter izolaciji brez pravih prijateljskih tekem vse do zadnjega tedna, so se pojavili številni dvomi, česa so naši odbojkarji sposobni na domačem svetovenm prvenstvu. Ali lahko prikažejo predstave, ki so jih krasila v minulih letih? Odgovor: lahko!

Slovenija je namreč skozi prijateljske tekme stopnjevala svoje predstave, napake so se zmanjševale, nivo igre je bil iz tekme v tekmo višji, ko pa so nekaj dni pred začetkom prvenstva prepričljivo padli tudi Iranci, se je dalo slutiti, da je novi selektor Gheorghe Cretu resnično prebudil naše fante, ter jih povezal v odlično celoto, ki je sposobna velikih stvari. V skupini so tako padli "outsiderji" Kamerunci, ki pa so pokazali, da igrajo odlično odbojko, na kolenih smo imeli olimpijske prvake Francoze, manjkal je le zaključni udarec, medtem ko smo odlične nastope v skupini zaokrožili s suvereno zmago nad vedno močno in neugodno Nemčijo.

Slovenska odbojkarska reprezentanca "Dobrodošli v pekel" Šport "Vsem sem napovedal suvereno zmago s 3:0!"

"Težko bi si želeli lepšega začetka prvenstva. No, če bi premagali še Francijo, hahaha. To bi edino lahko bila še lepša popotnica pred izločilnimi boji. Generalno gledano pa je bil ta uvod res super. Če se spomnimo naših nastopov iz prejšnjih prvenstev, smo se po navadi v skupini še nekoliko mučili. Začenjali smo bolj počasi, letos pa smo fantastično oddelali že skupinski del. Odigrali smo tri res dobre tekme, pozna se nam, da so bile Stožice polne že od samega začetka. Pred takšno publiko je težko slabo igrati. Seveda se moramo spočiti in dobro pripraviti na osmino finala, toda če bodo Stožice ponovno takšne, kot na prejšnjih tekmah, se ne bojim za rezultat," je bil s skupinskim delom prvenstva zelo zadovoljen najboljši podajalec minulega evropskega prvenstva, Gregor Ropret.

Stožice so resnično pričarale neverjetno vzdušje, kateremu se niso mogli načuditi niti takšni zvezdniki, kot so francoski reprezentantje, izmed katerih so mnogi izjavili, da kaj takega niso doživeli še nikoli. "To, da v bistvu vse do bojev za medalje igramo doma, je za nas fenomenalno. Vidimo, kako posebna je tukaj igra, energija, vzdušje. Ampak zdaj se praktično turnir šele zares začenja, ni več popravnih izpitov, kalkuliranja. Treba je zmagati še štiri tekme, da se lahko veselimo," ni skrival visokih ciljev slovenski organizator igre, ki skupaj z Dejanom Vinčićem že leta tvori sanjski par podajalcev, kakršnega bi si želela vsaka ekipa.

Gregor Ropret | Avtor: Profimedia Profimedia

Še bolj kot sami rezultati pa lahko naše fante veseli predvsem igra. Glede na prijateljske tekme in obračun s Kamerunom, kjer so bila prisotna še številna nihanja, so na tekmah proti Franciji in Nemčiji skorajda odpravili lastne neizsiljene napake. "To je zagotovo ena najpomembnejših stvari, ki nam daje pravico do optimizma tudi v prihodnjih tekmah. Iz tekme v tekmo rastemo, vsakič prikažemo še boljšo predstavo. Zdaj pa moramo držati ta nivo, vemo, česa smo sposobni, kako lahko igramo. Zdaj pa je treba čim bolj konstantno držati ta nivo. Jaz se ne bojim, da ne bi mogli igrati proti katerikoli ekipi, če prikažemo tak nivo," je prepričan slovenski organizator igre, ki je po odličnih nastopih v dresu z državnim grbom v minulem letu ter izjemni klubski sezoni pri Cambrai Volleyu poleti prestopil v enega največjih klubov na svetu, italijansko Perugio.

Po izjemno napornem ritmu, ko je morala slovenska reprezentanca odigrati tri tekme v petih dneh, je zdaj prišel na vrsto nekoliko lažji del prvenstva, saj so imeli po zadnji tekmi v skupini na voljo štiri dni, da se spočijejo in pripravijo na izločilne boje. Nekateri sicer pravijo, da je prava škoda, da je prišla nekoliko daljša pavza, saj je bila Slovenija v pravem naletu, toda eden izmed dveh poveljnikov slovenske igre se s tem ne strinja. Prepričan je, da je bil odmor več kot dobrodošel.

Slovenska odbojkarska reprezentanca SP v Stožicah Šport Za Slovenijo navijal tudi svetovni prvak: "Tu je še huje kot v Planici!"

"Mislim, da nam bolj odgovarja teh par dni počitka. Za nami je nekaj zelo napornih tekem, sploh tista proti Franciji. Po njej se do naslednje tekme še nismo uspeli popolnoma spočiti, tako da so nam te trije dnevi brez tekem prišli še kako prav za regeneracijo. V miru smo se lahko pripravili na osmino finala, vemo, da tudi nismo več med najmlajšimi reprezentancami. Tako da s fizičnega vidika je bil ta premor zelo pomemben. Še pomembneje pa je, da smo na prihajajoči dvoboj pripravljeni v naših glavah, da smo skoncentrirani na našega nasprotnika ter da pokažemo nivo igre, ki nas je krasil v minulih tekmah."

Počitek je prišel našim fantom zelo prav tudi iz vidika, da selektor Cretu z izjemo zamenjave podajalca na tekmi s Francijo praktično ni menjaval svoje prve sedmerice. "Če bi nas vprašali pred tekmo z Nemčijo, bi vam zagotovo vsi iz postave, ki je odigrala tekmo s Francijo, povedali, da se še ne počutimo najbolje. Da fizično še nismo 100-odstotni. Je pa res, da ko vstopiš v to dvorano, ko začutite to željo in energijo navijačev, pozabiš na vso utrujenost in bolečino. Kar letiš po igrišču. Na tekmi z Nemčijo ni bilo enega, ki bi kazal kakšne znake utrujenosti. Nam je pa zagotovo ta počitek prišel še kako prav, da se nekoliko spočije tudi ta začetna sedmerica in sveža pričaka izločilne boje."

Gregor Ropret | Avtor: Profimedia Profimedia

A čeprav ima Cretu jasno izdelano idejo, kateri igralci mu sestavljajo začetno sedmerico, je že tekma proti Franciji pokazala, da ima na klopi še veliko odličnih rezerv, saj lahko v kateremkoli trenutku v igro pošlje tudi drugega podajalca, ki je na tekmi proti olimpijskim prvakom odlično poveljeval našemu napadu, na klopi mu sedi eden največjih evropskih talentov, Rok Možič, tu je še izkušeni Mitja Gasparini...

"Točno to moč in širino naše ekipe poudarjamo iz tekme v tekmo. Mogoče v skupinskem delu nismo potrebovali toliko menjav, ker je igra resnično odlično tekla že od samega začetka. Ampak vemo, da imamo to širino. Tu sva midva z Rokom, Mitja Gasparini, ki je bil odličen proti Irani, tudi ostali... Naša cela ekipa je v zelo dobri formi. Seveda, če pa ni potrebe po nekih menjavah, pa hvala bogu! Sem najbolj vesel, kadar mi ni treba vstopiti v igro, saj to pomeni, da nam gre vse po načrtih. Poglejte si tekmo z Nemčijo. Zakaj bi selektor karkoli menjal, če gre vse po načrtu. Upam, da nam bo to uspevalo čim dlje. Če pa bojo kakšni problemi, pa selektor zagotovo ve, da ima zelo dolgo in kakovostno klop."

Gheorghe Cretu Selektor pojasnil Šport Cretu: "Vinčića nisem zamenjal, ker bi igral slabo. Zamenjal sem ga, ker..."

Nov sistem tekmovanja pa je omogočil zanimivo naključje, v osmini finala se bosta namreč pomerili Slovenija in Nemčija, ki sta se srečali že v skupinskem delu. Zagotovo bo šlo za povsem drugačno tekmo, kot je bila pred nekaj dnevi. Toda trikratni evropski podprvak se ne obremenjuje z našimi tekmeci.

"Več ali manj mi je bilo vseeno, kdo bo naš nasprotnik. Pred zadnjimi tekmami, ki so določile našega tekmeca, sploh nisem spremljal, koga lahko dobimo. Vedeli smo, da so Nemci zagotovo ena najbolj kvalitetnih ekip, ki bo skupinski del končala na tretjem mestu, pa so bili proti nam precej nebogljeni. Tako da mi je bilo v bistvu vseeno, katero od tretjih ekip dobimo. Najpomembneje bo, da smo mi pravi!" je pogovor za Žurnal24 zaključil eden najboljših podajalcev na svetu.

Dejan Vinčić Po menjavi Šport Vinčić razkril, kaj se je dogajalo med njim in selektorjem po tekmi s Francijo Lukas Kampa Ni se zadrževal Šport Nemški zvezdnik besen po porazu s Slovenijo: "Povem vam, kdo je glavni krivec!" Andrea Giani Francoski selektor Šport Giani: "Stvar je bila odločena. Zato je Slovenija izgubila peti set..." Matija Pleško SP v odbojki Šport Slovenska odbojkarska legenda: "To pa našim fantom zavidam!" Antoine Brizard Šokiran nad Slovenci Šport Poveljnik francoske igre navdušen: "Resnična zmagovalka je bila..." Slovenska odbojkarska reprezentanca Olimpijska prvakinja Šport Za naše na tekmi navijala tudi športna superzvezdnica: "Tudi če ti ne uspe..." Jan Kozamernik SP v Stožicah Šport Veliki slovenski osmoljenec: "Fantom sem povedal, kaj se je zgodilo" Gheorghe Cretu Cretu presenečen Šport Kakšne besede novega slovenskega selektorja: "Tu je še huje kot na Poljskem!" Jenia Grebennikov Najboljši na svetu Šport Noro, kaj je o tekmi s Slovenijo povedal veliki francoski zvezdnik Tonček Štern "Obljubim, da..." Šport To pred velikim spektaklom navijačem obljublja junak prve tekme Alen Pajenk SP v Stožicah Šport Alen Pajenk pred spektaklom: "Mislim, da je čas, da..." Andrea Giani Pogovor z velikanom Šport Srbski selektor besen zaradi Slovenije, Giani odgovarja: "Zmaga najboljši"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice