Šport
1685 ogledov

"Vsem sem napovedal suvereno zmago s 3:0!"

Zoran Kedačič Instagram/Zoran Kedačič
Odbojkarji pred novim izzivom, a istim tekmecem.

Slovenska odbojkarska reprezentanca bo v soboto ob 17.30 igrala za preboj v četrtfinale svetovnega prvenstva, ki ga skupaj gostita Slovenija in Poljska. Pred Slovenci pa je vnovič izziv v podobi Nemčije, ki jo je Slovenija premagala v zadnjem krogu skupinskega dela. Zato vsi v en glas poudarjajo, da bo to povsem drugačna tekma od tiste v skupini D.

Slovenci so v torek na krilih polne in predvsem glasne dvorane v Stožicah Nemce povsem dotolkli in jih premagali s 3:0 (16, 22, 17). Še najbližje so bili tekmeci v drugem nizu, ko so se po zaostanku 13:20 približali na vsega točko, a so naši odbojkarji nato hitro razblinili vse upe na izenačenje na 1:1.

Slovenska odbojkarska reprezentanca SP v Stožicah Šport Za Slovenijo navijal tudi svetovni prvak: "Tu je še huje kot v Planici!"

Tretji niz je bil le še formalnost, Nemci pa so morali po porazu kot tretji v skupini D trepetati za nastop v osmini finala. Sistem tekmovanja je štirim najboljšim tretjeuvrščenim moštvom omogočal napredovanje, eno od teh mest pa so zasedli tudi Nemci. A ker so bili po izkupičku 15. med 24 reprezentancami, se bodo v osmini finala pomerili z drugopostavljeno gostiteljico, torej Slovenijo.

Slovenija je v skupinskem delu tekmovanja rasla iz tekme v tekmo. Po pričakovani zmagi proti Kamerunu (3:0) so nato varovanci Gheorgheja Cretuja, Romuna, ki je na klopi pred dobrimi tremi tedni zamenjal Avstralca Marka Lebedewa, dvignili raven igre proti olimpijskim prvakom in zmagovalcem letošnje lige narodov Francozom, a osvojili le točko ob porazu z 2:3 v nizih. Zmaga proti Nemčiji pa je nato potrdila odlično formo slovenskih junakov.

Zoran Kedačič | Avtor: Instagram/Zoran Kedačič Instagram/Zoran Kedačič

"Mislim, da smo na pravi poti. Že prot Francozom smo igrali odlično, proti Nemčiji pa smo dokazali, da ni šlo zgolj za preblisk, za eno tekmo, ampak da smo v dobri formi. Sam sem tudi pričakoval nekaj takega in nimam nobene bojazni za naprej," je bil pred osmino finala zadovoljen s slovenskimi predstavami pomočnik selektorja Zoran Kedačič.

Slednji tudi ni skrival, da je pričakoval suvereno zmago nad Nemci, čeprav so dobro namučili Francoze in imeli dva niza praktično že dobljena. "Mnogi so me spraševali pred tekmo, kako bo vse skupaj potekalo, kakšen bo rezultat. Vsakemu sem odgovoril, da bo suverenih 3:0 za Slovenijo. Pokazali smo, da smo v pravi formi in zdaj je ta nivo zgolj treba držati. Ne bi si pa še želel kakšne evforije, kajti pred nami je še dolg turnir."

Zoran Kedačič | Avtor: Instagram/Zoran Kedačič Instagram/Zoran Kedačič

Čeprav je bil zelo zadovoljen z nivojem igre na tekmi z Nemčijo, pa ni želel iz omenjene tekme delati iz muhe slona. Bil pa je vesel, da se iz tekmo v tekmo zmajšujejo padci in nihanja v naši igri. "Moje mnenje je, da smo zgolj potrdili neko formo, katero smo prikazali že proti Franciji. To je bila zgolj potrditev našega dela. Niti najmanj pa kakšno presenečenje. Fantje so se sprostili, se rešili tistih začetnih krčev, ki so prisotni na vseh večjih tekmovanjih. Proti Francozem in Nemcem smo dokazali, da je to za nami in komaj čakam prihodnje tekme."

Slovenija je v skupinskem delu prvenstva odigrala kar tri tekme v petih dneh, zdaj pa je prišel nekoliko lažji del, saj si tekme ne sledijo več v takem ritmu. "Imeli smo en dan počitka po tekmi z Nemčijo. Ritem je bil namreč zelo hud, med tekmami smo imeli le po en dan premora, pa še takrat je ogromno priprav, videoanaliz. Zdaj je bilo pomembno, da se fantje odpočijejo, sprostijo telo, malenkost odmaknejo glavo. A čeprav se zdi, da je še daleč do naslednje tekme, ni veliko časa. Več kot 24 ur nismo mogli počivati, saj se je potrebno pripraviti na osmino finala. Vemo, da gre za tekmo na izločanje, izgubiš, pa si zaključil. Zavedamo se, kako rizična je takšna tekma. Ne smemo izgubiti tega fokusa, ki smo ga zdaj našli. Ta fokus moramo obdržat tudi skozi te tri dni."

Zoran Kedačič | Avtor: Instagram/Zoran Kedačič Instagram/Zoran Kedačič

Nov način tekmovanja pa nam je v osmini finala ponovno prinesel Nemce. Čeprav iz našega tabora stalno poudarjajo, da bo šlo za povsem drugačen dvoboj, pa je Kedačič prepričan, da druga tekma proti istemu tekmecu ne bo predstavljala nobenih težav. "Maksimalno smo se pripravili na prvenstvo, gre za veliko število tekem nasprotnikov, 12 do 15 tekem. To je ogromno materiala. Kar se tiče Nemcev, poznamo praktično vse, tako da nas težko presenetijo. Glede na to, da so že na prejšnji tekmi uporabili vse igralce s klopi in različne postavitve, težko kaj drugega spremenijo,"

"Selektor odlično podaja informacije pred tekmo. Video analize so zelo natančne, igralci točno vedo, kaj zahteva od njih, ti pa načrtom sledijo. Na igrišču se je pokazalo, da to drži. To, kar se zmenimo, se potem izvaja na terenu. Poudarjam, fantje so izkušeni, vedo, kako se igra odbojka in kaj trener zahteva od njih. To ni znanost, dobro sledijo pripravljenemu načrtu in veseli me, da se to pozna tudi navzven," je poudaril Kedačič, ki se je seveda dotaknil tudi gledalcev in vzdušja v Stožicah.

Slovenska odbojkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Potem ko se je vedelo, kaj čaka olimpijske prvake, je vsaj enak pekel, če ne še hujši, pričakal tudi Nemce. "Verjamem, da bo tako tudi v osmini finala. Ti fantje si zaslužijo vso podporo, Slovenija diha z nami, to se čuti na igrišču, nas namreč kar ponese. Vidi se ta dodatna energija na igrišču, ta lesk v njihovih očeh, ko vstopijo v dvorano, zavedajoč se, kaj jih čaka. To se vidi na igrišču. Hvala Sloveniji za to podporo, se vidimo v osmnini finala!"

Kedačič je za konec še poudaril, da nasprotnik Slovenije v osmini finala zaradi novega sistema dolgo ni bil znan, toda... "Nisem imel nobenih želja. Vedeli smo, da številka dva pripada nam, torej bomo dobili za nasprotnika številko petnajst. Kdorkoli bi se znašel tam, dobrodošel v 'pekel Stožice'!"

 

Dejan Vinčić Po menjavi Šport Vinčić razkril, kaj se je dogajalo med njim in selektorjem po tekmi s Francijo Lukas Kampa Ni se zadrževal Šport Nemški zvezdnik besen po porazu s Slovenijo: "Povem vam, kdo je glavni krivec!" Andrea Giani Francoski selektor Šport Giani: "Stvar je bila odločena. Zato je Slovenija izgubila peti set..." Matija Pleško SP v odbojki Šport Slovenska odbojkarska legenda: "To pa našim fantom zavidam!" Antoine Brizard Šokiran nad Slovenci Šport Poveljnik francoske igre navdušen: "Resnična zmagovalka je bila..." Slovenska odbojkarska reprezentanca Olimpijska prvakinja Šport Za naše na tekmi navijala tudi športna superzvezdnica: "Tudi če ti ne uspe..." Jan Kozamernik SP v Stožicah Šport Veliki slovenski osmoljenec: "Fantom sem povedal, kaj se je zgodilo" Gheorghe Cretu Cretu presenečen Šport Kakšne besede novega slovenskega selektorja: "Tu je še huje kot na Poljskem!" Jenia Grebennikov Najboljši na svetu Šport Noro, kaj je o tekmi s Slovenijo povedal veliki francoski zvezdnik Tonček Štern "Obljubim, da..." Šport To pred velikim spektaklom navijačem obljublja junak prve tekme Alen Pajenk SP v Stožicah Šport Alen Pajenk pred spektaklom: "Mislim, da je čas, da..." Andrea Giani Pogovor z velikanom Šport Srbski selektor besen zaradi Slovenije, Giani odgovarja: "Zmaga najboljši" Dejan Vinčić SP v Stožicah Šport Poveljnik slovenske igre zapretil olimpijskim prvakom: "Tudi oni so..." Gregor Ropret SP v Stožicah Šport Gregor Ropret: Takrat so nas konkretno razbili, zdaj pa ...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice