Šport
511 ogledov

Slovenija s polnim izkupičkom po prvi tekmi

Jan Kozamernik Profimedia
Slovenska odbojkarska reprezentanca je s 3:0 (19, 23, 21) premagala Kamerun.

Slovenski odbojkarji so za uvod v SP upravičili vlogo favoritov in slavili proti lani drugouvrščeni reprezentanci afriškega prvenstva. Čeprav so imeli na trenutke kar nekaj težav s Kamerunci, zmaga nikoli ni bila vprašljiva.

Na tribunah največje dvorane v Sloveniji se je zbralo skoraj 7000 gledalcev, ki so od samega začetka glasno spodbujali kapetana Tineta Urnauta in soigralce. Na povabilo slednjih so si današnjo tekmo ogledali tudi gasilci, ki so od 15. julija pomagali pri gašenju največjega požara v zgodovini Slovenije.

Selketor Gheorghe Cretu je na igrišče poslal preverjeno sedmerico, s katero je začenjal tudi obračune na zadnjih pripravljalnih tekmah. Ob sprejemalcih Urnauti in Klemnu Čebulju sta za blok skrbela Alen Pajenk in Jan Kozamernik, korektor je bil Tonček Štern, podajalec pa Dejan Vinčić. Vloga prostega igralca je pripadla Janiju Kovačiču.

Slovenci so drugi nastop na SP v zgodovini, ob prvem so bili v Italiji 12., začeli še nekoliko zadržano in se takoj znašli v zaostanku z 1:4. Afriški predstavnik je prednost treh točk držal do 11:8, nato pa je po bloku Čebulja in asu Tončka Šterna Slovenija izid izenačila ter nato še povedla s 15:13. Prednost je nato le še oplemenitila in niz osvojila s 25:19.

Tine Urnaut | Avtor: Profimedia Profimedia

Drugi niz je bil od samega začetka slovenski. Začel se je z vodstvom 4:0, kar je bilo sprva dovolj za dokaj mirno nadaljevanje, a le do končnice. Takrat so se Kamerunci trikrat približali na vsega točko, nazadnje pri 24:23, a do izenačenja niso mogli. Niz se je po napaki kamerunskega servisa končal s 25:23 v korist domače izbrane vrste.

Afriški predstavnik je tretji niz začel bolje in hitro povedel s 5:2. Krajši premor je slovenski zasedbi dobro del, saj je tekmece ulovila pri 9:9, nato pa po petih zaporednih točkah ter uspešnih servisih Tončka Šterna povedla s 15:11. Čeprav so se tudi v tretjem nizu Kamerunci približali na vsega točko (21:20, 22:21), je predvsem Tonček Štern hitro rešil vprašanje zmagovalca tretjega niza (25:21).

V slovenski vrsti je bil najbolj učinkovit Tonček Štern z 18 točkami, dosegel je tudi pet asov. Čebulj je dodal 11 točk. Toliko jih je dosegel tudi najboljši kamerunski posameznik Christian Voukeng.

Zmago je v skupini D zabeležila tudi Francija. Galski petelini in zmagovalci nedavno končane lige narodov so bili po treh tesnih nizih boljši od Nemčije.

SP v odbojki v Ljubljani SP v Stožicah Šport V slovenski skupini zmaga Francije, Brazilci so se namučili

V nedeljo se bosta ob 17.30 najprej pomerili reprezentanci Nemčije in Kameruna, tri ure kasneje pa sledi še obračun Slovenije in Francije pred polnimi tribunami v Stožicah. Skupinski del se bo igral do srede, 31. avgusta, nato pa od 3. septembra naprej sledijo izločilni boji.

Izjave po tekmi:

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije: "Nisem pričakoval ničesar drugega. Pričakoval sem njihovo tveganje od prve točke. To je bila njihova edina priložnost, da ostanejo v igri. Med drugim in tretjim nizom sem rekel fantom, da sem v minuli sezoni vodil ekipo, proti kateri so vsi v vseh tekmovanjih tvegali vse in nas skušali premagati. Moram reči, da sem bil bolj čustven proti zadnjim ekipam v ligi kot v finalu lige prvakov tukaj v Stožicah. Kamerun je dobro igral, naredili smo nekaj napak, zaradi česar so ostajali blizu. Brez teh napak bi lahko imeli bolj mirno tekmo."

Jan Kozamernik, srednji bloker Slovenije: "Definitivno začetek ni bil tak, kot smo si ga želeli. Začeli smo res nervozno, ampak mislim, da je to del tako velikega tekmovanja. Ves ta pritisk, ki se nabira skozi celotne priprave, vsa pričakovanja so zdaj dvignjena z naših ramen. To se je stabiliziralo po prvem nizu. Igrali smo konstantno, nobenih presežkov, ampak toliko, kot je bilo treba. Vesel sem, da smo tekmo dobili brez izgubljenega niza, saj bo to za naprej zelo pomembno. Imamo še veliko prostora za presežek."

Alen Pajenk, srednji bloker Slovenije: "Zelo nestrpno smo to čakali. Prva tekma je najtežja, kot se je tudi pokazalo. Kamerun je odličen nasprotnik ne glede na uvrstitev na lestvici. Je kar uganka, ker jih ne vidiš igrati. Igrajo samo ta afriška prvenstva. Mogoče je malo težje pri taktiki, ampak imeli smo dovolj materiala, da smo se dodobra pripravili na njih. Res smo se morali dodobra potruditi, da smo jih premagali. Vsekakor je vsaka zmaga dobrodošla. Zdaj prihajajo samo še težji nasprotniki, zato gremo samo na polno. Podobno vzdušje smo imeli že na evropskem prvenstvu. Pričakujemo še več ljudi, ampak glede na to, da je bilo tako polno že proti Kamerunu ob zares fenomenalnem vzdušju, mislim, da se bo to samo še stopnjevalo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice