Šport
7281 ogledov

Vinčić razkril, kaj se je dogajalo med njim in selektorjem po tekmi s Francijo

Dejan Vinčić Profimedia
Dejan Vinčić je po koncu tekme z Nemčijo, katero je ponovno začel v prvi postavi, med drugim razložil, kaj se je dogajalo med njim in selektorjem po menjavi sredi prvega niza tekme proti Franciji.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je na domačem svetovnem prvenstvu, ki poteka pri nas in na Poljskem, brez posebnih težav uvrstila v osmino finala, pri tem pa na tekmah s Kamerunom, Francijo in Nemčijo pokazale odlične predstave, ki dajejo upanje, da se je sposobna boriti za najvišja mesta.

Andrea Giani Francoski selektor Šport Giani: "Stvar je bila odločena. Zato je Slovenija izgubila peti set..."

Pričakovanja javnosti so po dveh zanesljivih zmagah in tesnem porazu proti olimpijskim prvakom Francozom mnogo večja kot pred začetkom prvenstva. Ne preveč uspešni obračuni v ligi narodov, menjava selektorja in pomanjkanje pripravljalnih tekem so razlogi, da pred samim prvenstvom še ni bilo prave evforije, a hitro se je pokazalo, da je bil romunski strokovnjak Gheorghe Cretu zadetek v polno in da slovenska četa deluje mnogo bolje, kot je na začetku poletja pod vodstvom avstralskega strokovnjaka Marka Lebedewa.

Toda organizator igre Dejan Vinčić, eden najizkušenejših v slovenski vrsti, vendarle meni, da tudi zdaj še ni čas za evforijo. "To je najmanj, kar potrebujemo. Malo mi gre v nos to slavje, ki smo ga uprizorili po tekmi. Dobro, to je bilo zaradi navijačev. Ampak zaenkrat nismo storili še ničesar posebnega, uvrstili smo se v osmino finala, kar je bil zgolj osnovni cilj. Zato moramo ostati na realnih tleh. Od zdaj bo vsaka tekma finale, zdaj popravnih izpitov ne bo več. Vemo, kaj nam vsaka prihodnja tekma prinaša in kaj nam lahko vzame."

Dejan Vinčić | Avtor: Profimedia Profimedia

A tudi Vinčića vseeno veseli odlična tekma proti Nemčiji. "Vesel sem, ker smo prikazali vrhunsko igro. Na servisu smo odlično izvedli našo zamisel, katero smo pripravili po videoanalizi. Držali smo se dogovora, s servisom pritisnili na Christiana Fromma in ga v bistvu odstranili iz igre že po polovici seta. To je bil tudi naš dogovor in cilj. Naš blok je deloval zelo dobro, fenomenalno smo brali njihovega podajalca, v obrambi smo se borili... Res dobra predstava z naše strani."

Za Vinčića je bilo zelo pomembno tudi dejstvo, da niso predolgo razmišljali o zapravljeni priložnosti, da bi premagali olimpijske prvake. "Najpomembneje je bilo, da smo poizkusili tekmo s Francijo čim hitreje pozabiti. Ena žoga je pač odločala, lahko bi tudi mi zmagali. Na srečo pa ni bila ta tekma usodna. Niti za naše glave, niti točkovno, da bi zdaj zaradi te tekme imeli težave z napredovanjem. Danes pa je bil povsem drug dan, druga igra. Slednja je bila na lepem nivoju, držali smo se vseh dogovorov. Zelo lepa tekma z naše strani."

Lukas Kampa Ni se zadrževal Šport Nemški zvezdnik besen po porazu s Slovenijo: "Povem vam, kdo je glavni krivec!"

Nekateri so sicer mnenja, da je škoda, da je pred naslednjo slovensko tekmo, ki bo v soboto, toliko premora, saj je Slovenija v naletu. Toda Vinčić se s tem ne strinja. "Bolj kot evforično stanje potrebujemo počitek. Moramo ohladiti in si očistiti glave, ta stožiški pekel ti da adrenalina še za naslednjih 24 ur. Moramo se spočiti in pripraviti za naslednje tekme, ne glede na to, kdo nam bo stal na drugi strani. Ta premor nam bo prišel prav. Nismo več najmlajša reprezentanca. Vemo, kako smo izgubljali finale na evropskih prvenstvih. Na domačem 2019 smo morali premagati vrhunsko Bolgarijo, v četrtfinalu Rusijo, kjer smo se 100-odstotno iztrošili, potem Poljake in na finale v Pariz smo prišli fizično 'mrtvi'. Tekme so si namreč sledile ena za drugo. Zato je ta premor dobra stvar."

Vinčić je tudi tekmo proti Nemčiji začel v prvi postavi, pa čeprav ga je na prejšnji tekmi selektor Cretu hitro poslal na klop in ga zamenjal z Gregorjem Ropretom, ki je nato odlično poveljeval slovenski igri. Toda očitno ima romunski strokovnjak veliko zaupanja v svojega prvega organizatorja igre.

Dejan Vinčić | Avtor: Profimedia Profimedia

"Lagal bi, da mi je bilo vseeno. Ni bilo prijetno, a me veseli, da je takoj po tekmi trener prišel do mene, da sva se iskreno pogovorila. Dejal mi je, da mi zaupa, in vprašal, ali jaz zaupam njemu, dobil je pritrdilni odgovor. Danes mi je pokazal, da mi resnično zaupa in med nama je vse v redu. Že takoj po tekmi s Francijo mi je dal slutiti, da bom spet dobil priložnost v začetni postavi, res se je zgodilo in lahko rečem, da sva si to medsebojno zaupanje dokazala. Med seboj pa nimamo nobenih problemov, ne glede na to, kdo je v ekipi, Grega ali jaz, Klemen Čebulj ali Rok Možič... Potrebujemo vseh 14 igralcev!" je podajalec potrdil, da ni prišlo do nobenih zamer med njim in selektorjem.

Antoine Brizard Šokiran nad Slovenci Šport Poveljnik francoske igre navdušen: "Resnična zmagovalka je bila..."

Ga pa slednji pred tekmo z Nemčijo vseeno ni vprašal za kakšen nasvet, čeprav si Vinčić kruh služi v Nemčiji: "Naš trener je malo manijak, seveda v dobrem smislu, na video analize... Pozna podrobnosti vsakega igralca, zato informacije ne rabi iskat pri svojih igralcih. So pa bile informacije odlične, res se je potrudil, tako da jaz niti nisem imel česa dodati."

Slovenci, ki v Ljubljani ostajajo vse do četrtfinala (polfinale se bo igral na Poljskem), bodo imeli zdaj tri dneve počitka, tekmo osmine finala bodo igrali v soboto. Tekmec bo znan šele po zadnji tekmi, ko bo mednarodna zveza naredila lestvico 16 ekip, Slovenci, ki so kot domačini drugi nosilci, se bodo merili s 15. ekipo te lestvici.

Matija Pleško SP v odbojki Šport Slovenska odbojkarska legenda: "To pa našim fantom zavidam!" Slovenska odbojkarska reprezentanca Olimpijska prvakinja Šport Za naše na tekmi navijala tudi športna superzvezdnica: "Tudi če ti ne uspe..." Jan Kozamernik SP v Stožicah Šport Veliki slovenski osmoljenec: "Fantom sem povedal, kaj se je zgodilo" Gheorghe Cretu Cretu presenečen Šport Kakšne besede novega slovenskega selektorja: "Tu je še huje kot na Poljskem!" Jenia Grebennikov Najboljši na svetu Šport Noro, kaj je o tekmi s Slovenijo povedal veliki francoski zvezdnik Tonček Štern "Obljubim, da..." Šport To pred velikim spektaklom navijačem obljublja junak prve tekme Alen Pajenk SP v Stožicah Šport Alen Pajenk pred spektaklom: "Mislim, da je čas, da..." Andrea Giani Pogovor z velikanom Šport Srbski selektor besen zaradi Slovenije, Giani odgovarja: "Zmaga najboljši" Dejan Vinčić SP v Stožicah Šport Poveljnik slovenske igre zapretil olimpijskim prvakom: "Tudi oni so..." Gregor Ropret SP v Stožicah Šport Gregor Ropret: Takrat so nas konkretno razbili, zdaj pa ... Mitja Gasparini Ni mu žal Šport Slovenski povratnik v reprezentanco: "Česa takega še nisem doživel!"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice