Šport
3518 ogledov

Slovenska odbojkarska legenda: "To pa našim fantom zavidam!"

Matija Pleško Profimedia
Izjemni Matija Pleško je v svoji karieri osvojil in doživel marsikaj, a vseeno obžaluje, da ni nikoli kot igralec doživel atmosfere, v kateri v Stožicah igrajo slovenski odbojkarji.

Legendarni slovenski odbojkar Matija Pleško ima pri slovenskih ljubiteljih odbojke posebno mesto v srcu, saj je bil eden izmed glavnih igralcev in gonilna sila naše reprezentance pred njenim vzponom med najboljše ekipe sveta.

Antoine Brizard Šokiran nad Slovenci Šport Poveljnik francoske igre navdušen: "Resnična zmagovalka je bila..."

Pleško je bil tako zraven ob slovenskem sploh prvem nastopu na evropskih prvenstvih, ko je Slovenija leta 2001 zasedla povsem zadnje 12. mesto, prav tako pa je nastopil na naslednjih dveh velikih tekmovanjih, na kateri se je Slovenija uspela uvrstiti. Leta 2007 je tako Slovenija ponovno zasedla zadnje mesto na evropskem prvenstvu, tokrat 16., dve leti kasneje pa smo bili 15.

Verjetno ni takrat niti najmanj pričakoval, da bodo nekateri njegovi soigralci že čez šest let postali evropski podprvaki ter da se bo Slovenija uveljavila kot ena najmočnejših reprezentanc sveta.

Matija Pleško | Avtor: Profimedia Profimedia

"Neizmerno sem ponosen na naše fante. Verjetno se sploh ne zavedamo, kakšne rezultate nizajo naši fantje iz leta v leto. Dokazujejo, da so v samem vrhu svetovne odbojke. Z velikim veseljem hodim na njihove tekme, še posebej kadar se pomerijo s takim izjemnim nasprotnikom, saj vem, da imajo tudi na takšni tekmi realne možnosti za zmago," je v pogovoru za Žurnal24 na tekmi med Slovenijo in Francijo pojasnil eden najtrofejnejših slovenskih odbojkarjev vseh časov.

Jan Kozamernik SP v Stožicah Šport Veliki slovenski osmoljenec: "Fantom sem povedal, kaj se je zgodilo"

Pleško je sicer po končani igralski karieri leta 2019 postal trener ter ACH Volley popeljal do dveh naslovov v srednjeevropski ligi, naslova slovenskega državnega prvaka in pokalnega zmagovalca. Po dveh letih na klopi najuspešnejšega slovenskega odbojkarskega kluba bo letos še drugo sezono vodil Calcit iz Kamnika. Seveda nas je zanimalo, kaj bi pred takšnim spektaklom, kot je tekma med Francijo in Slovenijo, povedal svojim varovancem, če bi sam sedel na klopi slovenske reprezentance.

"Povedal bi jim, da je vse odvisno od njih. Vsi, od prvega do zadnjega, so izjemni igralci. Da jim želim zgolj, da jih ponese to stožiško vzdušje. Za kaj drugega niti ne bi bilo potrebno izgubljati besed," je pojasnil Pleško, ki se je tako tudi dotaknil neverjetnega vzdušja, v katerem igrajo slovenski odbojkarji.

Matija Pleško | Avtor: Profimedia Profimedia

"To jim pa zavidam! V naših časih še ni bilo Stožic. Tudi ni bilo takšnega zanimanja za odbojko. Ampak da ne bo pomote, za to zanimanje in vzdušje so zaslužni točno ti fantje, ki so tudi na igrišču," je razložil odbojkar, ki se lahko pohvali z naslovom v pokalu CEV, sedmimi naslovi srednjeevropskega prvaka, naslovom prvaka italijanske Serie A2, kar 14 naslovi slovenskega državnega prvaka ter osmimi naslovi slovenskega pokalnega zmagovalca. Neverjetna kariera, v kateri resnično manjka le občutek, ko igraš pred polnimi Stožicami in obnoriš celotno Slovenijo z odbojko.

Slovenska odbojkarska reprezentanca Olimpijska prvakinja Šport Za naše na tekmi navijala tudi športna superzvezdnica: "Tudi če ti ne uspe..."

Slovenska odbojkarska reprezentanca je bila na zadnjih štirih evropskih prvenstvih kar trikrat druga, lani pa se ji je uspelo uvrstiti celo na zaključni turnir četverice lige narodov. S temi izjemnimi rezultati so nas naši junaki celo tako razvadili, da 12. mesto z njihovega debitantskega nastopa na svetovnih prvenstvih leta 2018 jemljemo kot neuspeh. A državica z vsega dvema milijonoma prebivalcev je bila 12. na svetu v najbolj razširjenem športu na planetu (v nobenem drugem športu ne obstaja toliko državnih zvez, kot je odbojkarskih zvez)!

"Res je, maksimalno so nas razvadili. Res pa je, da je svetovni vrh odbojke izjemno širok. Tu je šest do osem reprezentanc, ki lahko stojijo na samem vrhu. Treba je biti potrpežljiv, tudi če nam v prvem poizkusu ni uspelo. Fantje namreč so vsekakor sposobni iti do konca. Obstaja pa kar nekaj reprezentanc s podobnimi željami," je pogovor za Žurnal24 zaključil velikan slovenske odbojke.

Gheorghe Cretu Cretu presenečen Šport Kakšne besede novega slovenskega selektorja: "Tu je še huje kot na Poljskem!" Jenia Grebennikov Najboljši na svetu Šport Noro, kaj je o tekmi s Slovenijo povedal veliki francoski zvezdnik Tonček Štern "Obljubim, da..." Šport To pred velikim spektaklom navijačem obljublja junak prve tekme Alen Pajenk SP v Stožicah Šport Alen Pajenk pred spektaklom: "Mislim, da je čas, da..." Andrea Giani Pogovor z velikanom Šport Srbski selektor besen zaradi Slovenije, Giani odgovarja: "Zmaga najboljši" Dejan Vinčić SP v Stožicah Šport Poveljnik slovenske igre zapretil olimpijskim prvakom: "Tudi oni so..." Gregor Ropret SP v Stožicah Šport Gregor Ropret: Takrat so nas konkretno razbili, zdaj pa ... Mitja Gasparini Ni mu žal Šport Slovenski povratnik v reprezentanco: "Česa takega še nisem doživel!" Rok Možič Pred domačim SP Šport Slovenski odbojkarski dragulj: "Kar kocine mi gredo pokonci!" Jan Kozamernik Pogovor pred SP Šport O menjavi selektorja: "Šok terapija je zagotovo uspela!" Gheorghe Cretu Zakaj Slovenija? Šport Novi zvezdniški selektor: "O ponudbi Slovenije nisem razmišljal niti..."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice