Šport
8589 ogledov

Veliki slovenski osmoljenec: "Fantom sem povedal, kaj se je zgodilo"

Jan Kozamernik Profimedia
V dvoboju med Francijo in Slovenijo je na koncu v korist olimpijskih prvakov presodil en nesrečen predolg prst.

Če je bilo po tekmi s Kamerunom (3:0) še nekaj dvomov zaradi nihanja v igri, pa so slednji po obračunu s Francijo povsem izginili. Slovenska odbojkarska reprezentanca je na svojem domačem svetovnem prvenstvu v odlični formi, kar so na svoji koži občutili tudi prvi favoriti prvenstva, ki so bili na robu poraza, a so na koncu z obilico sreče le izvlekli zmago s 3:2.

Gheorghe Cretu Cretu presenečen Šport Kakšne besede novega slovenskega selektorja: "Tu je še huje kot na Poljskem!"

"Francija je pokazala vso svojo moč, a tudi mi smo pokazali svojo. Enakomerno smo se z njo merili skozi prve štiri sete. Morda na koncu kakšna naša napačna poteza, kakšna njihova izjemna obramba in so obrnili tekmo v svojo korist. Na žalost pa v petem nizu nismo zdržali v glavi. Ko še to popravimo in izboljšamo, se nimamo več ničesar bati," je tekmo proti zmagovalcem lige narodov analiziral slovenski osrednji bloker Jan Kozamernik.

"Zares fenomenalen večer. Vsi smo ga cel dan čakali v nekakšnem pozitivnem pričakovanju, komaj smo čakali to tekmo. Verjamem, da so tudi naši navijači to tako doživljali. In res je šlo za eno prekrasno tekmo, pravo poslastico. Žal se na koncu ni obrnilo v našo korist," je pravi praznik odbojke, ko sta se dve izmed najboljših reprezentanc sveta udarili v epskem obračunu, ki je trajal kar pet setov, pokomentiral pravi steber slovenskega bloka.

Jan Kozamernik | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred vsega mesecem in pol je Francija osvojila prestižno ligo narodov, medtem ko se Sloveniji na desetem mestu ni uspelo uvrstiti na zaključni turnir. Na tokratnem obračunu se ni dalo razbrati, katera ekipa je najboljša na svetu in katera deseta. "Nivo igre smo resnično dvignili, to smo napovedovali že pred prvenstvom. Ampak še je prostora za napredek. Povezuje nas ta ekipna igra, na igrišču stojimo kot eno, nobena ekipa nas glede tega ne more pramakniti. Videli smo tudi način, kako se zmaguje sete proti takšnim nasprotnikom, kot je Francija, zdaj pa bo to potrebno prikazati tudi na vseh naslednjih tekmah."

V slovenski igri je bilo za razliko od tekme s Kamerunom tudi dosti manj nihanja, ki je nekoliko zaskrbelo slovensko javnost po otvoritveni tekmi. "Nihanja je bilo dosti manj, res pa je, da mogoče tekma s Kamerunom ni bila ravno realni pokazatelj. Šlo je za nervozno prvo tekmo prvenstva. Proti Francozom pa je sedaj sledila prava predstava, pa čeprav smo v prvem setu slabo začeli. Uspeli smo jih ujeti, svojo priložnost smo imeli tudi že v prvem setu, a je žal nismo izkoristili. Nato pa res odlični predstavi v drugem in tretjem nizu. Tudi četrti je bil fenomenalen, mogoče je bila na koncu kakšna žoga, ki bi jo lahko drugače odigrali... Ampak tudi nasprotnik je bil fenomenalen in si je zaslužil dobiti tisti niz. Res lepa tekma in se že veselim prihodnjih tekem proti tako kvalitetnim nasprotnikom."

Jenia Grebennikov Najboljši na svetu Šport Noro, kaj je o tekmi s Slovenijo povedal veliki francoski zvezdnik

"Na žalost je bil tisti četrti set odločilen, predvsem za naše glave. Padla nam je morala, tudi Stožice je nekoliko energijsko pobralo. To je ravno tisto, kjer moramo narediti še ta dodaten preskok. Kljub temu da smo že močno dvignili nivo igre, moramo še delati na tem, da zdržimo tudi v tistih ključnih elementih. Da v tiste ključne sete vstopimo z mirno glavo in jih oddelamo, tako kot je treba. Peti set je tokrat bila neka čisto nova tekma in tam so bili Francozi boljši," se je petega niza, edinega v katerem so olimpijski prvaki nadigrali Slovence, dotaknil Kozamernik.

Poraz v četrtem nizu se je tako izkazal za odločilnega, Slovenija se ni več uspela pobrati. A v četrtem nizu je za kakšno minuto Slovenija že zmagala. Francoska žoga je končala v avtu, sodnik je dosodil točko in zmago Sloveniji, nato pa je francoska klop izzvala njegovo odločitev. Posnetek je dokazal, da je žoga na poti v avt oplazila ravno Janov prst. "Ja, povedal sem našim fantom, kaj se je zgodilo. Vsi smo vedeli, da je bil dotik. Na žalost je pač tako. Če bi skočil centimeter v dugo smer, bi zmagali tekmo. Na žalost se je pač končalo tako, kot se je. Odbojka je resnično šport preobratov. Tokrat se je obrnilo v njihovo korist, upam, da se bo naslednjič v našo."

Jan Kozamernik | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenija pa lahko uteho ob porazu s Francijo najde tudi v svoji zgodovini nastopov na največjih tekmovanjih. Leta 2015 in 2019, ko je na koncu Slovenija osvojila srebro na evropskih prvenstvih, je obakrat v skupinskem delu izgubila proti prvemu favoritu skupine, leta 2015 Poljski in leta 2019 Rusiji, nato pa je ta ista naspotnika premagala, ko je bilo najpomembnje - v izločilnih bojih! "Haha, ja, upam, da se bo to ponovilo tudi s Francozi. Motivacije nam zagotovo ne manjka. Ne bojimo se nobenega nasprotnika. Vem, da lahko premagamo vse. Je pa to odvisno od nas. Če bomo mi pravi, nas ne more nihče premagati, sploh pa ne v Stožicah."

"Vzdušje je bilo fenomenalno, Stožice so postale kar naš dom, tu se odlično počutimo. Gledalci so fenomenalni, dajo nam toliko energije, mi jim pa poizkušamo vračati z dobrimi predstavami. Veselim se še vsake domače tekme, ki prihaja, in si želim si, da bi se navijači zbrali v čim večjem številu," se je tudi vzdušja v nabito polni dvorani dotaknil najboljši bloker evropskega prvenstva leta 2019.

"Vsako tekmo je treba vzeti kot finale. Tudi tekmo s Francozi je potrebno pozabiti, je namreč za nami, pripraviti pa se moramo na Nemce. Niso naiven nasprotnik. So zelo kakovostna reprezentanca, ampak če mi odigramo na svojem nivoju, se vseeno ne morejo kosati z nami. V tekmo moramo vstopiti samozavestno in odločno. Se že veselim tudi te tekme," pa se je proti zadnjemu nasprotniku v skupini, s katerim se bo Slovenija najverjetnje udarila za drugo mesto, ozrl Kozamernik.

Tonček Štern "Obljubim, da..." Šport To pred velikim spektaklom navijačem obljublja junak prve tekme Alen Pajenk SP v Stožicah Šport Alen Pajenk pred spektaklom: "Mislim, da je čas, da..." Andrea Giani Pogovor z velikanom Šport Srbski selektor besen zaradi Slovenije, Giani odgovarja: "Zmaga najboljši" Dejan Vinčić SP v Stožicah Šport Poveljnik slovenske igre zapretil olimpijskim prvakom: "Tudi oni so..." Gregor Ropret SP v Stožicah Šport Gregor Ropret: Takrat so nas konkretno razbili, zdaj pa ... Mitja Gasparini Ni mu žal Šport Slovenski povratnik v reprezentanco: "Česa takega še nisem doživel!" Rok Možič Pred domačim SP Šport Slovenski odbojkarski dragulj: "Kar kocine mi gredo pokonci!" Jan Kozamernik Pogovor pred SP Šport O menjavi selektorja: "Šok terapija je zagotovo uspela!" Gheorghe Cretu Zakaj Slovenija? Šport Novi zvezdniški selektor: "O ponudbi Slovenije nisem razmišljal niti..." Zoran Kedačič Pogovor pred SP Šport Pomočnik novega selektorja: "Tega še ne bi želel razkriti slovenski javnosti!"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice