Šport
18558 ogledov

Noro, kaj je o tekmi s Slovenijo povedal veliki francoski zvezdnik

Jenia Grebennikov Profimedia
Spektakla pred polnimi Stožicami se veselijo tudi francoski odbojkarji, ki izjemno spoštujejo slovensko reprezentanco in komaj čakajo, da sploh prvič zaigrajo v stožiškem peklu.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo po zmagi proti Kamerunu v prvem krogu skupinskega dela svetovnega prvenstva tokrat pred precej težjo nalogo. Varovanci romunskega stratega Gheorgheja Cretuja se bodo drevi ob 20.30 v Stožicah pomerili z aktualnimi olimpijskimi prvaki ter zmagovalci lige narodov, ekipo Francije. Slednji so v prvem krogu ugnali Nemčijo s 3:0 v nizih in skupaj s Slovenijo zasedajo vrh lestvice v skupini D.

Andrea Giani Pogovor z velikanom Šport Srbski selektor besen zaradi Slovenije, Giani odgovarja: "Zmaga najboljši"

Francozi veljajo za eno najboljših reprezentanc na svetu ter po mnenju večine strokovnjakov tudi za prve favorite turnirja. Dovolj je zgolj omeniti, da so v zadnjih sedmih letih kar trikrat dobili ligo narodov (oziroma njeno predhodnico svetovno ligo), olimpijske igre ter tudi evropsko prvenstvo, ko so leta 2015 v velikem finalu premagali ravno Slovenijo.

A kljub vsem izjemnim uspehom ostaja šibka točka galskih petelinov ravno svetovno prvenstvo, na katerem so svojo edino medaljo osvojili leta 2002, ko so se v Argentini dokopali brona. Toda največja generacija v zgodovini francoske odbojke še kar naprej ostaja brez odmevnega uspeha na svetovnih prvenstvih, nazadnje so turnir leta 2018 končali na zanje izjemno razočarajočem 7. mestu. Da bi prav letošnje svetovno prvenstvo lahko bilo v znamenju Francije, pa so varovanci Andree Gianija napovedali že s prvo tekmo, ko so s 3:0 premagali zelo močno reprezentanco Nemčije, čeprav je bila tekma dosti bolj napeta, kot kaže končni rezultat.

Jenia Grebennikov | Avtor: Profimedia Profimedia

"Smo zelo veseli, da smo prvenstvo odprli z zmago s 3:0. Še posebej zato, ker se zavedamo, kako močna je reprezentanca Nemčije. Zelo pritiskajo, so fizično zelo močni, odlično servirajo. Bilo je zelo pomembno, da smo jih premagali, tekma pa še zdaleč ni bila lahka. Zmagali smo s 3:0, ampak vsi seti so bili zelo zahtevni. Drugi niz so imeli praktično že dobljen, a smo ga uspeli obrniti z našim servisom, blokom in odlično obrambo. Sem zelo vesel zaradi te zmage in pripravljeni smo za naslednje obračune," je v krajšem pogovru za Žurnal24 izjavil po mnenju mnogih najboljši libero na svetu in veliki zvezdnik francoske reprezentance Jenia Grebennikov.

Francoz ruskih korenin je bil eden ključnih členov vseh velikih francoskih uspehov v zadnjem času, obenem pa je bil kar trikrat izbran za najboljšega libera lige narodov ter po enkrat za najboljšega libera evropskega in svetovnega prvenstva ter olimpijskih iger. Trikrat je bil razglašen tudi za najboljšega libera lige prvakov. Tekme na najvišjem nivoju mu tako niso tuje, a se vseeno prav posebej veseli tekme proti Sloveniji pred razprodanimi Stožicami.

Jenia Grebennikov | Avtor: Profimedia Profimedia

"Izmed vseh tekem se najbolj veselim, da bomo igrali proti Sloveniji, domačinu svetovnega prvenstva. Slišim, da bo na tekmi ogromno ljudi. Povedali so nam, kakšno atmosfero ustvarijo tukajšnji navijači, zdaj pa bomo tudi sami prvič okusili igranje v Sloveniji, saj tukaj še nismo nikoli nastopili in te tekme se resnično veselim. Vemo, kako nevarna je Slovenija pred domačimi navijači," se tekme veseli olimpijski prvak.

Grebennikov se tudi zaveda, da ima Slovenija še kar nekaj neporavnanih računov s Francijo, saj gre za reprezentanco, ki našim fantom leži najmanj od vseh. "Tako pač je. Enim ekipam odgovarja en način igre, drugim pač drug. Toda to je vse v preteklosti. Seveda si želimo, da bi nadaljevali naš niz zmag proti Sloveniji, ampak gre za čisto novo tekmo, preteklost ne igra velike vloge."

Tonček Štern "Obljubim, da..." Šport To pred velikim spektaklom navijačem obljublja junak prve tekme

Francija sicer v zadnjih letih dominira na odbojkarskem področju, saj je od lanskega poletja dalje najprej osvojila olimpijske igre, nekoliko razočarala na evropskem prvenstvu z devetim mestom, a ponovno zablestela z zmago v ligi narodov. Seveda bi si francoski odbojkarji, ki so tudi prvi favoriti turnirja, želeli serijo zaključiti tudi s slavjem na svetovnem prvenstvu.

"Tega si seveda želimo, to je naš veliki cilj, a bo zelo težko. Na prvenstvu je veliko odličnih reprezentanc, tako da bomo videli. Težko je kaj napovedovati, vsi pa se zavedamo, kaj je naš cilj," je pogovor za Žurnal24 pred tekmo s Slovenijo zaključil izjemni francoski libero.

Jenia Grebennikov | Avtor: Profimedia Profimedia

Zmaga Slovenije na današnjem obračunu bi sicer že pomenila napredovanje v osmino finala, a o tem v slovenskem taboru ne razmišljajo.  Slovenijo nato v tretjem krogu v torek čaka še dvoboj z Nemčijo. Slednja se bo danes v drugem krogu pomerila s Kamerunom (17.30).

Alen Pajenk SP v Stožicah Šport Alen Pajenk pred spektaklom: "Mislim, da je čas, da..." Dejan Vinčić SP v Stožicah Šport Poveljnik slovenske igre zapretil olimpijskim prvakom: "Tudi oni so..." Gregor Ropret SP v Stožicah Šport Gregor Ropret: Takrat so nas konkretno razbili, zdaj pa ... Mitja Gasparini Ni mu žal Šport Slovenski povratnik v reprezentanco: "Česa takega še nisem doživel!" Rok Možič Pred domačim SP Šport Slovenski odbojkarski dragulj: "Kar kocine mi gredo pokonci!" Jan Kozamernik Pogovor pred SP Šport O menjavi selektorja: "Šok terapija je zagotovo uspela!" Gheorghe Cretu Zakaj Slovenija? Šport Novi zvezdniški selektor: "O ponudbi Slovenije nisem razmišljal niti..." Zoran Kedačič Pogovor pred SP Šport Pomočnik novega selektorja: "Tega še ne bi želel razkriti slovenski javnosti!" Tine Urnaut EP v odbojki Pogovor s kapetanom Šport Urnaut: "Želim si, da bi lahko vsak vsaj enkrat občutil nekaj takega!"
Komentarjev 2
  • jezero 10:38 28.avgust 2022.

    Vse od poraza s 3:0 bo za Slovenijo uspeh!

Sorodne novice