Šport
30635 ogledov

Giani: "Stvar je bila odločena. Zato je Slovenija izgubila peti set..."

Andrea Giani Profimedia
Ljubljenec slovenskega občinstva se je vrnil v državo, v kateri se je začela njegova selektorska pravljica.

Stožice so v nedeljo lahko pozdravile enega največjih junakov v zgodovini slovenske odbojke. V Ljubljano se je namreč vrnil tvorec prve slovenske odbojkarske pravljice, Andrea Giani. Slednji je leta 2015 prevzel vodenje Slovenije, katere daleč najboljši rezultat je do takrat bilo deveto mesto na evropskih prvenstvih. Slovenijo je nato v enem letu popeljal do naslova evropskih podprvakov in prvakov evropske lige.

Po uspešni epizodi na slovenski klopi je vrhunske rezultate dosegal tudi z Nemci, preden je letos prevzel vodenje aktualnih olimpijskih prvakov iz Francije. Z njimi je že pokoril vso konkurenco v ligi narodov ter zagotovil Francozom vlogo prvih favoritov na svetovnem prvenstvu. To so galski petelini potrdili s suvereno zmago s 3:0 nad Nemci, medtem ko jih je v drugem krogu proti Sloveniji čakala dosti težja naloga, ko so bili celo na robu poraza.

Antoine Brizard Šokiran nad Slovenci Šport Poveljnik francoske igre navdušen: "Resnična zmagovalka je bila..."

"Vedeli smo, da bo šlo za zelo težko tekmo. Vemo, kako Slovenija igra pred domačimi gledalci, da tekem praktično ne izgublja. Prav tako zelo dobro poznam te fante, slovenske igralce. Zelo težka tekma, me pa izjemno veseli ta kapaciteta, ki smo jo pokazali, da ostanemo v tekmi. Nekajkrat se je že zdelo, da bo Slovenija tekmo dobila, a smo na koncu uspeli najti rešitev. Ključen je seveda bil zaključek četrtega niza. Lahko bi izgubili, tako pa nam je uspelo osvojiti niz ter tudi tekmo. V 'tie break' smo namreč vstopili z dosti boljšo energijo, kot Slovenija, in stvar je bila odločena," je tekmo med dvema velesilama, katero so na koncu Francozi dobili s 3:2, analiziral nekdanji slovenski selektor.

Slovenija je bila v četrtem nizu s strani glavnega sodnika že razglašena za zmagovalca. Francozi so namreč napadali, njihova žoga pa je odletela v avt. Sodnik je dosodil točko Sloveniji, slavje se je začelo, nato pa je Giani izzval sodniško odločitev. Posnetek je nato razkril, da je žoga na poti v avt zadela tudi prst Jana Kozamernika. Ta točka je nato prelomila srečanje ter ponesla olimpijske prvake do zmage.

Andrea Giani | Avtor: Profimedia Profimedia

"Bili smo povsem prepričani, da bo challenge dodelil točko nam. Tudi sam sem videl dotik v bloku, katerega so videli tudi moji igralci. Vsi smo bili prepričani, da tekme še ni konec. Ko pa smo že pri challengih, sem prepričan, da bi nam morali dodeliti točko tudi ene tri ali štiri točke nazaj. Po napadu Jeana Patryja je žoga končala v polju, prav tako se je dotaknila slovenskega bloka, kar se je na posnetku videlo, a je bila točka kljub challengu dosojena Sloveniji. Ne vem, zakaj," se je po tekmi čudil Giani.

Francija si je z dvema zmaga proti na papirju najtežjima nasprotnikoma praktično že zagotovila prvo mesto v skupini. Če v zadnjem krogu seveda ne pride do senzacije in zmage Kameruna. "Vsako ekipo, vsakega igralca, je potrebno spoštovati. Videli smo, kako neugoden je lahko Kamerun, že na prvi tekmi s Slovenijo. Prav tako so v prvem nizu namučili Nemčijo. Spoštovati je treba vse nasprotnike. Pomembno je, da v tekmo vstopimo zbrano."

Matija Pleško SP v odbojki Šport Slovenska odbojkarska legenda: "To pa našim fantom zavidam!"

Giani, ki je sicer že vajen slovenskih navijačev, pa ni mogel zaključiti pogovora, ne da bi se dotaknil izjemnega vzdušja v Stožicah. "Bilo je super. Prekrasno. Neverjetno, navijali so po čisto vsaki točki. In ravno takšno vzdušje je pomembno za odbojko! Ko igraš v takšnem vzdušju, ne moreš, da ne bi dal čisto vsega od sebe. Odbojka potrebuje takšne tekme!"

Slovenska reprezentanca se sicer ni dosti spremenila v zadnjih sedmih letih. V prvi sedmerici je kar šest odbojkarjev enakih, kot že pod Gianijem. V prvi postavi je le Mitjo Gasparinija zamenjal Tonček Štern. Toda italijanski strokovnjak pravi, da poznavanje naših fantov in slovenske igre v omenjenem dvoboju ni igralo prevelike vloge.

"Ne, to ni imelo nobenega vpliva. Na Slovenijo imam sicer najlepše spomine, kajti z njo sem začel svojo selektorsko zgodbo. Tu se je vse začelo. Tu se je začel moj vzpon selektorja ter Slovenije kot velesile. Toda čeprav gre za ista imena, so to povsem drugačni igralci, kot pred sedmimi leti. Igralci in ljudje se namreč spreminjajo. So dosti bolj izkušeni, mnogo tega je že za njimi. Povsem normalno je, da se skozi čas spremenimo," je pogovor za Žurnal24 zaključil eden izmed glavnih tvorcev slovenske odbojkarske pravljice.

Slovenska odbojkarska reprezentanca Olimpijska prvakinja Šport Za naše na tekmi navijala tudi športna superzvezdnica: "Tudi če ti ne uspe..." Jan Kozamernik SP v Stožicah Šport Veliki slovenski osmoljenec: "Fantom sem povedal, kaj se je zgodilo" Gheorghe Cretu Cretu presenečen Šport Kakšne besede novega slovenskega selektorja: "Tu je še huje kot na Poljskem!" Jenia Grebennikov Najboljši na svetu Šport Noro, kaj je o tekmi s Slovenijo povedal veliki francoski zvezdnik Tonček Štern "Obljubim, da..." Šport To pred velikim spektaklom navijačem obljublja junak prve tekme Alen Pajenk SP v Stožicah Šport Alen Pajenk pred spektaklom: "Mislim, da je čas, da..." Andrea Giani Pogovor z velikanom Šport Srbski selektor besen zaradi Slovenije, Giani odgovarja: "Zmaga najboljši" Dejan Vinčić SP v Stožicah Šport Poveljnik slovenske igre zapretil olimpijskim prvakom: "Tudi oni so..." Gregor Ropret SP v Stožicah Šport Gregor Ropret: Takrat so nas konkretno razbili, zdaj pa ... Mitja Gasparini Ni mu žal Šport Slovenski povratnik v reprezentanco: "Česa takega še nisem doživel!" Rok Možič Pred domačim SP Šport Slovenski odbojkarski dragulj: "Kar kocine mi gredo pokonci!" Jan Kozamernik Pogovor pred SP Šport O menjavi selektorja: "Šok terapija je zagotovo uspela!" Gheorghe Cretu Zakaj Slovenija? Šport Novi zvezdniški selektor: "O ponudbi Slovenije nisem razmišljal niti..."
Komentarjev 4
  • Dusan Radikovic 08:34 31.avgust 2022.

    Po tvojih komentarjih sodeč, zelo "ljubiš" Slovenske športnike. Da navedem tvoje poimenovanja in norčevanja iz naših športnikov : odbojkarji so dripci, košarkaši : tile starčki sivolasi in zavaljeni odojek ćefurski Dončić, norčevanje iz Rogliča: A še ni nič "a š ...prikaži več ti tud padu"? Bo pa kmalu.....itd Sicer ne vem z čem so si to zaslužili, ali pa morda samo zdraviš svoje komplekse.

  • radovednica 07:56 31.avgust 2022.

    Tekma ni bila odločena tisti dan, ampak takrat, ko se je izvedelo, da ta tekma sploh bo! Tile "dripci" nikoli, niti v sanjah ne morejopremagati Francije, pa še koga drugega tudi ne. Francija, Poljska, Srbija, Italija in vsaj še Nizozemska ...prikaži več pa delno ZDA in Brazilija so za slovenjceljčke nekaj svetlobnih let boljši!!!

  • Avatar pantani
    pantani 07:10 31.avgust 2022.

    "je tekmo med dvema velesilama, katero so na koncu Francozi dobili s 3:0", pa dobr,a vi kdaj preberete svojo skorupcalo,predno ga daste v eter?!!!

Sorodne novice