Šport
14643 ogledov

Cretu: "Vinčića nisem zamenjal, ker bi igral slabo. Zamenjal sem ga, ker..."

Gheorghe Cretu Tadej Mesarič
Slovenski odbojkarji so si pod vodstvom novega selektorja zelo prepričljivo izborili osmino finala, kjer jih čaka Nemčija, katero so suvereno premagali že po skupinskem delu.

18 dni pred začetkom domačega svetovnega prvenstva v odbojki je slovensko javnost pretresla novica, da se je Odbojkarska zveza Slovenije tik pred vrhuncem leta odločila za menjavo selektorja. Avstralca Marka Lebedewa je tako zamenjal Romun Gheorghe Cretu.

Slovenska odbojkarska reprezentanca "Dobrodošli v pekel" Šport "Vsem sem napovedal suvereno zmago s 3:0!"

Nobenega dvoma ni bilo, da gre za izjemnega strokovnjaka, morda celo najbolj zaželjeno trenersko ime na svetu, potem ko je na klubskem nivoju minulo sezono osvojil skorajda vse, kar se je osvojiti dalo. A vseeno, menjava tik pred enim največjih športnih dogodkov v zgodovini Slovenije?

Toda izjemni Romun je kmalu vsem dvomljivcem zaprl usta. Slovenija se je izolirala, pridno trenirala in se javnosti predstavila vsega en teden pred začetkom prvenstva na prvi prijateljski tekmi. A čeprav je dobila vse tri prijateljske tekme, je nekaj dvoma še vedno ostalo. Po skupinskem delu svetovnega prvenstva pa so tudi največji skeptiki prepričani. Cretu je uspel prebuditi naše fante, ustvariti izjemno klimo ter začel nizati odlične rezultate.

Gheorghe Cretu | Avtor: Profimedia Profimedia

"Seveda smo pričakovali, da bo tašne vrste turnir, kot je svetovno prvenstvo, zelo zahteven. Prav tako nikoli ne veš, kako boš odprl takšno tekmovanje. Zavedali smo se, da ta ekipa letos poleti ni igrala skupaj veliko tekem. V zadnjem času se je predvsem treniralo, manj igralo. Prav tako so se naša glavna orožja v ligi narodov priključevala spotoma in niso igrala od samega začetka. Seveda pa je bilo to tudi dobro, saj so tako ostali igralci dobili priložnost, da se dokažejo. Zavedali smo se, da smo glede na začetek poletja močno napredovali, zdaj smo morali le prikazati to našo kvaliteto," je Romun odgovoril na vprašanje, ali je pričakoval tako suveren začetek Slovenije, ki je sicer pregovorno znana po tem, da začne največja tekmovanja v nekoliko nižji prestavi, nato pa se dviguje iz tekme, v tekmo.

Tudi letos je bilo podobno, saj so Slovenci že na prijateljskih tekmah iz dvoboja v dvoboj igrali bolje ter zmanjševali število napak in nihanja v igri, na tekmi proti Franciji, aktualnim olimpijskim prvakom, in Nemčiji pa pokazali že dve odlični predstavi. "Mislim, da je na tem nivoju ključno, da se ne dela napak! Zato tudi je Francija na takšnem nivoju. Tudi druge ekipe, Poljska, ZDA... Vse te ekipe nadzorujejo svoje število napak. Če te v napako prisili nasprotnik, s tem nimam težav. Če pa si napako naredil po lastni krivdi, ne da bi te vanjo kdo prisilil, če pa je prišlo do neizsiljene napake, te so resnično boleče. Na koncu te lahko še preganjajo. Zaradi tega je naš glavni fokus, da takšne napake nadzorujemo."

Dejan Vinčić Po menjavi Šport Vinčić razkril, kaj se je dogajalo med njim in selektorjem po tekmi s Francijo

"Seveda sem zelo vesel, da smo pokazali, da lahko igramo tudi na nivoju Francije, saj smo bili pred nekaj dnevi na tekmi s Francijo priča pravemu spektaklu. Proti Nemčiji pa je bilo povsem drugače. Vedeli smo, da bodo veliko tvegali, če bodo hoteli držati ritem z nami, da bodo pritisnili. To jim je recimo uspevalo v drugem nizu, mi pa smo morali ostati mirni in preživeti takšne trenutke," se je dveh zelo različnih tekem, katerih skupni imenovalec pa je bila zelo dobra igra Slovenije, spomnil Cretu.

Romun se je sicer ob prihodu na slovensko klop predstavil kot zelo čustven trener, kar pa tekom prijateljskih tekem in obračuna s Kamerunom še ni bilo videti. Povsem drugače pa je bilo že na tekmah s Francijo in Nemčijo. "Ja, tisto so bile tekme, ko morda še nisem toliko prikazal čustev, ker sem komaj prevzel vodenje nove ekipe in sem želel čim bolj spoznati svoje igralce. Moral sem biti resnično pozoren na dogajanje na igrišču. Ko pridete v neko novo sredino in ne poznate še toliko svojih igralcev, oziroma oni ne poznajo vas, morate biti pozorni na to, kako zgraditi medsebojni odnos. Imeli smo vse tekme stisnjene v zelo kratek čas, nisem imel na voljo tednov, da bi spoznal svoje igralce, ter po kakšno tekmo na teden. Zato sem v teh prvih tekmah moral biti miren in skoncentriran na tekmo," je razložil romunski strokovnjak, katerega so na obračunih s Francijo in Nemčijo končno ponesla tudi čustva.

Gheorghe Cretu | Avtor: Epa Epa

Cretu po prevzemu slovenske reprezentance ni poizkušal vpeljati kakšnih revolucionarnih sprememb, pač pa zaupa preverjenemu sistemu ter tistim igralcem, ki so načeloma tvorili prvo postavo tudi pri prejšnjih selektorjih. Zaenkrat je tako pravo priložnost dobilo le osem igralcev, saj je bila edina resna menjava zamenjava organizatorja igre, ko je že kmalu po začetku prvega niza proti Franciji Dejana Vinčića zamenjal Gregor Ropret. Sicer pa ima Cretu jasno razdelano, kateri igralci so člani prve postave in zaenkrat recepta, ki deluje, ne misli spreminjati.

"Pri Dejanu takrat niti ni šlo za dejstvo, da ne bi igral dobro. Nisem ga zamenjal, ker bi bil recimo slab. Zamenjal sem ga, ker je v tistem trenutku sama tekma zahtevala neko spremembo v naši igri. Zgodi se, da kdaj igralci preprosto nimajo sreče. Zamenjal sem ga, ker sem nekaj moral spremeniti, nato pa se je tekma odvijala v takšni smeri, da ga nisem mogel vrniti v igro. A ves čas sem bil pripravljen, da ga ob potrebi vrnem v igro. Nisem pozabil nanj na klopi. Toda Gregor je igral odlično tekmo in Dejan ga je ves čas vzpodbujal. Sicer pa gre za ekipo Slovenije, s temi istimi igralci igra že mnoga leta, sam na tem področju nisem izumil nič novega."

Slovenska odbojkarska reprezentanca SP v Stožicah Šport Za Slovenijo navijal tudi svetovni prvak: "Tu je še huje kot v Planici!"

Na dobre predstave slovenske reprezentance pa se je odzvalo tudi občinstvo. Proti olimpijskim prvakom Francozom je bilo za pričakovati, da bodo Stožice pokale po šivih ter da bo aktualne zmagovalce lige narodov pričakal pravi pekel. Toda naši navijači so svojo predstavo še nadgradili na tekmo z Nemčijo. "Vzdušje je zares neverjetno, ampak sam niti nisem presenečen, kajti tudi Nemčija je odlična ekipa. Če pogledate njihove igralce, v katerih prvenstvih igrajo in za katera moštva. Če pogledate naše igralce, predvsem tiste, ki ne začenjajo v prvi postavi, ne igrajo za tako močne ekipe, kot nemški igralci. Na teh tekmovanjih ni slabih ekip in vsaka tekma je spektakel. Verjamem, da tako stvar vidijo tudi naši navijači in nas prihajajo vzpodbujat na vsako tekmo, ne zgolj proti olimpijskim prvakom."

Naključje pa je naneslo, da se bo Slovenija v osmini finala pomerila še enkrat proti Nemčiji. Zagotovo ne bo šlo za enak obračun, kot v torek, toda Cretuja pred tekmami na izločanje ne skrbijo nasprotniki. "Preden je bil znan nasprotnik, sem imel zgolj eno željo. Da se nekoliko ohladimo, da nekoliko umirimo to evforijo. Da se fantje nekoliko odpočijejo ter da se v miru pripravimo na novega (starega) nasprotnika. Vseeno mi je bilo, proti komu bomo igrali. Edina pomembna stvar je, da smo mi pripravljeni," je pogovor za Žurnal24 zaključil romunski strokovnjak.

Lukas Kampa Ni se zadrževal Šport Nemški zvezdnik besen po porazu s Slovenijo: "Povem vam, kdo je glavni krivec!" Andrea Giani Francoski selektor Šport Giani: "Stvar je bila odločena. Zato je Slovenija izgubila peti set..." Matija Pleško SP v odbojki Šport Slovenska odbojkarska legenda: "To pa našim fantom zavidam!" Antoine Brizard Šokiran nad Slovenci Šport Poveljnik francoske igre navdušen: "Resnična zmagovalka je bila..." Slovenska odbojkarska reprezentanca Olimpijska prvakinja Šport Za naše na tekmi navijala tudi športna superzvezdnica: "Tudi če ti ne uspe..." Jan Kozamernik SP v Stožicah Šport Veliki slovenski osmoljenec: "Fantom sem povedal, kaj se je zgodilo" Gheorghe Cretu Cretu presenečen Šport Kakšne besede novega slovenskega selektorja: "Tu je še huje kot na Poljskem!" Jenia Grebennikov Najboljši na svetu Šport Noro, kaj je o tekmi s Slovenijo povedal veliki francoski zvezdnik Tonček Štern "Obljubim, da..." Šport To pred velikim spektaklom navijačem obljublja junak prve tekme Alen Pajenk SP v Stožicah Šport Alen Pajenk pred spektaklom: "Mislim, da je čas, da..." Andrea Giani Pogovor z velikanom Šport Srbski selektor besen zaradi Slovenije, Giani odgovarja: "Zmaga najboljši" Dejan Vinčić SP v Stožicah Šport Poveljnik slovenske igre zapretil olimpijskim prvakom: "Tudi oni so..."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice