Šport
114 ogledov

Dan D za Mok in Rusijo

doping Rusija
Danes bo padla odločitev o tem, ali bodo ruski športniki nastopili na olimpijskih igrah.

Mednarodni olimpijski komite bo danes v Lozani sporočil novico o kazni za ruske športnike zaradi državno vodenega in prikrivanega dopinga. V skrajnem primeru se obeta celo suspenz cele reprezentance, vnaprej pa je jasno, da bodo ne glede na odločitev številni nezadovoljni.

Posamezni poznavalci razmer napovedujejo, da bo Mok tokrat ukrepal ostreje kot pred Riom 2016. Jasni znak naj bi bila novembrsko podaljšanje suspenza Ruski protidopinški agenciji s strani Wade, pa tudi številni doživljenjski suspenzi zoper ruske športnike v zadnjih tednih, saj se je na spisku našlo več kot 25 imen. Wada glavno zamero do Rusije goji zaradi dejstva, da Kremelj še vedno vztraja, da v državi ni bilo sistemsko vodenega dopinga, kar je še v novembru trdil ruski minister za šport Aleksander Žukov.

Paleta morebitnih kazni je široka. Številni zagovarjajo izključitev Rusije, po drugi strani pa bi športnikom, ki lahko dokažejo, da niso del sistemskega dopinga, dovolili nastop pod okriljem olimpijske zastave. Spet drugi so mnenja, da je treba nastop preprečiti le tistim, ki jim je doping oziroma sodelovanje v sistemskem dopingu, moč dokazati, seveda tudi z državnimi simboli. Tudi Richard McLaren iz Wade, njegovo poročilo je glavna podlaga za odločitev, je oster nasprotnik simboličnih kazni, tudi nastopa ruskih športnikov pod okriljem olimpijske zastave. Namesto tega zahteva kazni za odgovorne.

Ne glede na odločitev, pa je vnaprej jasno tudi, da bo ta v vsakem primeru sprožila val kritik in očitkov, vprašanje je le, kdo bo tisti, ki se bo pritoževal nad nepravilnim delovanjem Moka in dvomil v njegovo verodostojnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.