Šport
213 ogledov

Dopinški škandal maslo enega samega človeka

doping kontrola Soči EPA
Ruski preiskovali so imenovali krivca, ki je lastnoročno poskrbel za enega največjih dopinških škandalov v športni zgodovini.

Ruski preiskovalci so obtožili Grigorija Rodčenkova, nekdanjega direktorja ruskega protidopinškega laboratorija, da je na lastno pest brez njihove vednosti osebno dopingiral ruske športnike in manipuliral z izidi dopinških testov. Obtožba je prišla le nekaj dni pred tem, ko se bo odločalo o nastopu Rusije na zimskih olimpijskih igrah 2018.

Rodčenkov, direktor protidopinškega laboratorija med zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju 2014, katerega priznanje in odkritja dopinških zlorab je botrovalo največjemu dopinškemu škandalu v športu doslej, je vodil laboratorij v Moskvi do novembra 2015. Potem je prebegnil v ZDA, Rusija pa je za njim izdala tiralico.

grigorij rodčenkov | Avtor: EPA EPA
Leta 2015 je v svetu odjeknila afera o sistemsko organiziranem dopingu v Rusiji in državni pomoči pri prikrivanju in manipulaciji dopinških testov, zaradi katere so številni ruski športniki ostali brez nastopa na poletnih olimpijskih igrah 2016 v Rio de Janeiru, mnogim pa so odvzeli tudi kolajne, osvojene na zimskih igrah v Sočiju. Kljub dokazom Rusija kategorično zanika, da bi država vodila sistematičen doping ruskih športnikov, kar je potrdil tudi šef ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov.

Ruski preiskovalci, ki Rodčenkova preiskujejo od leta 2016 zaradi "zlorabe moči in položaja", pa so zdaj sporočili, da je edini krivec za doping Rodčenkov. "Ugotovili smo, da je Rodčenkov osebno dostavljal prepovedana sredstva športnikom in njihovim trenerjem, ki niso vedeli, kaj jemljejo, oziroma so se sredstva šele pozneje znašla na seznamu prepovedanih," so danes zapisali preiskovalci.

Rodčenkov je pri tem lastnoročno uničeval vzorce ruskih športnikov in obtožil Rusijo za nepravilnosti v protidopinškem programu, da bi zamaskiral svojo kriminalno vpletenost v protidopinškem laboratoriju, so še zapisali. Moskva je že pred tem obtožila Svetovno protidopinško agencijo Wado, da ne zna sodelovati z ruskimi preiskovalci v zvezi z dopinškimi obtožbami v protidopinškem laboratoriju, ki jih je razkril Rodčenkov.

Obtožbe Rodčenkova so prišle v času, ko se bo izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) na zasedanju od 5. do 7. decembra odločal o sodelovanju ruskih športnikov na bližnjih zimskih igrah v Pyeongchangu 2018. Tako Mednarodna atletska zveza IAAF kot Wada sta se za zdaj odločili proti dvigu suspenza ruskih športnikov. Da bi takšno odločitev sprejel še Mok, je malo verjetno, saj je v preteklosti že ignoriral pozive Wade, naj zaradi zlorabe prepovedanih sredstev suspendira ruske športnike z olimpijskih iger. Nazadnje pred poletnimi olimpijskimi igrami 2016 v Rio de Janeiru, ko je Mok odločitev o suspenzu raje preložil na posamezne športne zveze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.