Šport > Zimski športi
119 ogledov

Mok prižgal zeleno luč za ruske tekače

Epa Aleksander Legkov
Dopinški grešniki iz Rusije bodo lahko nastopali na tekmah svetovnega pokala.

Potem ko je krovna olimpijska organizacija Mok nedavno prepovedala nastope na tekmah pod svojim okriljem šesterici ruskih smučarjev tekačev, ki so bili vpleteni v dopinški škandal Soči 2014, so danes Rusi dobili možnost nastopanja na tekmah svetovnega pokala, saj je Mednarodna smučarka zveza Fis odobrila začasno dovoljenje za njihove nastope.

Fis je danes sporočila, da bo začasno dovolila nastope šesterici na vseh tekmovanjih pod svojim okriljem, vključno na tekmovanjih svetovnega pokala. Pozneje bodo o morebitnih prepovedih odločali za vsakega tekmovalca posebej, pri čemer se bodo oprli na podrobnejšo analizo Moka in na usodo pritožbe šesterice na športno razsodišče Cas v Lozani.

Krovna smučarska zveza je v sporočilu za javnost še dodala, da zaradi utemeljenih skrbi preostalih tekmovalcev o nastopanju proti potencialno dopingiranim tekmecem potrjuje, da so ruski protidopinški laboratorij zdaj skladni z mednarodnim programom testiranj in da so od junija letos v testiranja vključeni vsi ruski športniki na mednarodnih tekmah. Na področju smučarskega teka so v tem času ruskim športnikom odvzeli 113 urinskih vzorcev, 25 krvnih ter 121 vzorcev biološkega potnega lista. Niso pa sporočili rezultatov teh testov.

Na Mokovem seznamu suspendiranih so Aleksander Legkov, Jevgenij Belov, Maksim Vilegžanin, Aleksej Petuhov, Jevgenija Šapalova in Julija Ivanova. Vsi so dobili doživljenjski suspenz za olimpijske igre v prihodnosti, obenem pa je Mok črtal še njihove dosežke teh tekmovalcev z iger v Sočiju.

Brez odličij srebrnega leska je ostal smučarski tekač Maksim Vilegžanin, ki ju je tedaj osvojil v preizkušnjah na 50 km in v štafeti na 4 x 10 kilometrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.