Šport
307 ogledov

Še eno olimpijsko zlato pod vprašajem

Jemima Sumgong EPA
Nov dopinški škandal v kraljici športov.

Jemima Sumgong je na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru postala prva Kenijka z naslovom olimpijske zmagovalke v maratonu, dobro leto kasneje pa ji je zdaj kenijska protidopinška komisija (ADAK) izrekla štiriletni suspenz zaradi uporabe nedovoljenjih poživil. Uporabljala je zloglasni EPO.

sp atletika 110 ovire 2011 robles liu xiang Atletika Šport "Če delaš v banki in ukradeš denar ..."

Sumgongova je padla na nenapovedanem testu izven tekmovanj, ki so ga izvedli aprila, le nekaj dni pred nastopom na londonskem maratonu, kjer bi kenijska tekačica morala braniti lanski naslov. Njen štiriletni suspenz bo tako trajal do 3. aprila 2021. Olimpijska zmagovalka po pozitivnem A vzorcu sicer ni zahtevala tudi vzorca B.

Dvaintridesetletnica je zatrjevala, da je prišlo do nenamerne napake in da je na testu padla po terapiji na eni izmed kenijskih bolnišnic, vendar so pristojni njen zagovor zavrnili kot nesmiseln.

doping laboratorij Dobitnica kolajne Šport Slovenska olimpijka pozitivna na doping testu Teja Gregorin Soči 2014 "Vsi smo umazani" Šport Nekdanji trener Gregorinove šokiran in jezen

Sumgongova je pravzaprav že druga vidna kenijska maratonka, ki je v zadnjem času padla na dopinškem testu. Enako usodo, tudi ona je uporabljala EPO, je leta 2014 doživela tudi takratna zmagovalka maratonov v Bostonu in Chicagu Rita Jeptoo.

V zadnjih petih letih je kar 40 kenijskih atletov padlo zaradi dopinga. Kenija je bila sicer leta 2015 najuspešnejša država na svetovnem prvenstvu na Kitajskem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice