Šport
7986 ogledov

Dan, ko je psihopat uničil eno največjih karier vseh časov

nož kri Profimedia Fotografija je simbolična.
Na današnji dan pred skoraj tremi desetletji je na turnirju v Hamburgu prišlo do enega najhujših incidentov v vsej športni zgodovini.

Športni fanatizem ni nedolžna reč, posledice pa so lahko katastrofalne. To je 30. aprila 1993 na svoji koži spoznala ena izmed najboljših teniških igralk vseh časov Monika Seleš, ki jo je med četrtfinalnim obračunom v hrbet zabodel neuravnovešeni navijač njene velike tekmice Steffi Graf.

rafael nadal Pesimizem Šport Črnogleda napoved drugega igralca sveta

Tedaj komaj 19-letna Seleševa, najboljša igralka na svetu in aktualna zmagovalka OP Francije, OP ZDA in OP Avstralije, se je za preboj v polfinale merila z Magdaleno Maleeva. Prvi niz je dobila z izidom 6:4, v drugem pa se je po zaostanku z 0:3 vrnila v igro in povedla s 4:3. Med premorom po sedmi odigrani igri je na igrišče pritekel Günter Parche in jo s 23 centimetrom dolgim nožem zabodel v predel med lopaticama.

monika seleš | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Seleševo, ki je utrpela 1,5 centimetra globoko rano, so nemudoma odpeljali v bolnišnico. Čeprav se je poškodba zacelila v samo nekaj tednih, so bile psihološke rane precej globlje. Na igrišča vrnila šele dobri dve leti kasneje.

Napadalec je bil duševno moten

Osemintridesetletni Parche je bil fanatičen navijač Steffi Graf, nekdanje številke ena svetovnega tenisa, ki je pred prebojem mlade konkurentke na prvem mestu lestvice preživela rekordnih 186 zaporednih tednov od leta 1987 do 1991. Z vzponom Seleševe je Gafova izgubila primat v teniškem svetu.

Čeprav je bila v medsebojnih dvobojih vselej konkurenčna mladi izzivalki, je Seleševa pred incidentom dobila kar tri od štiri finalov na grand slamih. Parche tega ni mogel sprejeti, zato je poskušal Seleševo fizično poškodovati.

Zaradi napada je pol leta kasneje sedel na zatožno klop, vendar je sodišče ugtovilo, da je duševno bolan, zato z izjemo šestmesečnega obdobja, ki ga je preživel v priporu, kazni ni prestajal za rešetkami, temveč je naslednji dve leti preživel na oddelku psihiatrične bolnišnice.

"Kakšno sporočilo smo s tem poslali svetu? Gospod Parche je priznal, da me je zalezoval, me zabodel enkrat in me poskusil zabosti še drugič, zdaj pa sodišče pravi, da mu ni treba v zapor. Vrnil se bo k svojemu življenju, medtem ko jaz okrevam po napadu, ki bi me lahko stal življenja," je takrat sporočila ogorčena Seleševa.

novak đoković Različni pogledi Šport Thiem 'uničil' Đokovića: "Zakaj bi jim dajal denar?!"

Podrobnosti incidenta je nedavno za srbski Telegraf opisal novinar Čeda Šoškić. "Še nikoli prej se ni zgodilo, da bi psihično bolan človek pritekel na igrišče, poškodoval teniško igralko in jo tako oropal kariere. Monika ni bila samo fizično poškodovana, v njej se je naselil strah. Ta človek ji je sledil več dni, kar so tudi prijavili policiji. Še ena otežujoča okoliščina je bila tudi bolezen njenega očeta, kar jo je zelo prizadelo. Vse to jo je oddaljilo od tenisa. Dolgo je potrebovala, da se je vrnila," je povedal.

Incident je pripomogel k poostreni varnosti med teniškimi obračuni, čeprav je Seleševa, ki po incidentu nikoli več ni zaigrala v Nemčiji, leta 2011 izjavila, da se na področju varnosti ni kaj bistveno spremenilo.

Na igrišča se je vrnila šele avgusta 1995 in čeprav je v nadaljevanju kariere nanizala še nekaj uspehov, so dnevi njene pravlade minili. Pred napadom je v finalih grand slamov zbrala osem zmag in samo en poraz. Po napadu je zaigrala v štirih finalih največjih turnirjev, a osvojila le enega. Dvakrat je morala v finalu priznati premoč Grafovi, ki je s tem medsebojno razmerje zmag in porazov v velikih finalih izenačila na 3:3.

Nemka, ki je ob odsotnosti Seleševe osvojila štiri zaporedne grand slame, je napad rojaka ostro obsodila, tekmico pa je obiskala v bolnišnici, kjer se je ji je opravičila v imenu celotnega nemškega naroda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.