Šport
217 ogledov

Danes bo padel zastor nad veliko kariero

Aljaž Bedene Epa
"Zame je najbolj idealno slovo, da zmagamo v Davisovem pokalu v Portorožu. Nič več od tega si ne želim," je pred zadnjim dvobojem kariere dejal Aljaž Bedene.

Slovenski teniški igralec Aljaž Bedene bo danes predvidoma odigral zadnji obračun v karieri.  Slovenski teniški igralec Aljaž Bedene bo danes predvidoma odigral zadnji obračun v karieri. Triintridesetletni Ljubljančan je v četrtek na žrebu parov za Davisov pokal potrdil, da bo ta vikend njegov zadnji v profesionalni karieri tenisača. Želi ga zaključiti z zmago, pripravljen pa je tudi na številne nove izzive v prihodnosti.

"Zame je najbolj idealno slovo, da zmagamo v Davisovem pokalu v Portorožu. Nič več od tega si ne želim," je v četrtek zbranim novinarjem v Portorožu dejal Bedene.

V zadnjih letih najboljši slovenski teniški igralec je v petek Sloveniji priboril drugo zmago, danes pa bo v primeru ugodnega vremena na sporedu njegov zadnji obračun v karieri. Bodisi med dvojicami s prav tako poslavljajočim se Blažem Kavčičem, bodisi ob porazu v konkurenci dvojic še kasneje med posamezniki.

Aljaž Bedene pesek | Avtor: Profimedia Profimedia
Nato bo dokončno pomahal v slovo tenisu, ki ga je poklicno igral vse od leta 2008. V 14 letih je od Slovencev zbral največ zmag na turneji ATP in grand slamih, in sicer 139, zabeležil je 160 porazov. Zaslužil je nekaj več kot pet milijonov ameriških dolarjev, v finalu turnirjev ATP pa igral štirikrat in vselej izgubil.

V slovenskem tenisu je pustil velik pečat. Nenazadnje je zmagovalec 16 turnirjev serije challenger izenačil najvišjo uvrstitev slovenskega tenisača na lestvici ATP, ko je februarja 2018, po nekaj letih igranja za Veliko Britanijo znova nastopal pod slovenskimi barvami ter zasedel 43. mesto.

V karieri je kar nekaj dvobojev odigral tudi v Davisovem pokalu, neuresničena pa je ostala želja, da bi z reprezentančnimi kolegi zaigral v svetovni skupini tega edinstvenega tekmovanja. "Verjetno malo obžalovanja je, ker smo imeli dobro reprezentanco. Kar nekaj let bo minilo, da ti mladi fantje pridejo do te ravni. Morda je zato grenak priokus. Mogoče nam je vedno malo zmanjkalo, kot tudi pred tem, ko smo imeli priložnost, da se naredi nekaj več, a se potem ni," je v pogovoru s predstavniki medijev dejal Ljubljančan.

Zaradi premajhnih vlaganj v šport in infrastrukturo v bližnji prihodnosti ne vidi igralca, ki bi se lahko povzpel višje, kot je to uspelo njegovi generaciji. "Ne slišimo pritoževanja, to ne, ampak imamo, kar imamo in s tem se moramo sprijazniti. Smo šele na začetku nečesa. Imeli smo štiri fante med 100, kar je super. Mi moramo to peljati naprej, pomagati, saj sem v vseh teh letih videl, da je več znanja v tujini. Pri tem si moramo naliti čistega vina in se iz tega trenerskega dela več naučiti od kod drugod. Znanje je tam zunaj. Ko pravijo, da je zunaj bolje, v tem primeru je."

Aljaž Bedene | Avtor: Epa Epa

Vedno bo zagovarjal dejstvo, da je želel slovenskemu tenisu pomagati kar najbolj, a pogoji v Sloveniji niso takšni, kot bi si želel. "Pri 30 letih sem rekel, da si želim enkrat v življenju narediti več. Šel sem v tujino, v Barceloni na akademiji sem imel igrišča na voljo cel dan. Dobro sem se počutil in verjel, da bi lahko prišel med 30 ali višje, potem pa se je zgodil covid in mi je vse dol padlo," je zadnji poskus priključka do tistih res najboljših opisal Bedene.

Aljaž Bedene | Avtor: Profimedia Profimedia
Pravi, da ni po naključju, da imajo ostale reprezentance ves čas nekoga, ki je v vrhu, v Sloveniji pa trenutno zeva luknja. "V športu ni naključij," je pristavil in dodal, da si želi v Sloveniji postaviti nekaj, kar bo pomagalo ne samo teniški zvezi in tenisu, temveč tudi ostalim športom. "To je moj namen in mislim, da se bo uresničilo," je nakazal in načel temo novega projekta z ljubljansko Ilirijo.

"Zadnje leto smo delali na tem projektu. Je res dober in ga kot takega po mojem mnenju še ni bilo na Balkanu. Veliko dobrih ljudi je potrebnih v ozadju, ki so specialisti na svojih področjih. Namen je povezati veliko športov skupaj. Vemo, da je pri Iliriji veliko društev, tako da jim lahko zagotovimo boljšo infrastrukturo. Želja je ustvariti neko skupnost, v kateri bodo imeli mladi športniki dober poligon za razvoj. Našli smo idealno priložnost in v naslednjih tednih in mesecih bo znanega precej več," je dodal.

Za konec je ponudil še nasvet mladim igralcem in igralkam: "Treba je delati, 'scati' kri. Mladina je ves čas na telefonih, ne bi se toliko ogrevali, kar lahko prinese več poškodb in slabšo pripravljenost. Morajo razumeti, da je treba biti pripravljen in v to vložiti čisto vse. Tudi takrat, ko daš vse v to, pa ni nujno, da bo uspelo, ampak moraš tvegati."

 
Komentarjev 1
  • Megan_Conner 13:01 17.september 2022.

    Amazon je za vsak teden spletnega dela od doma plačal od 6000 do 10.000 evrov. Za prvi mesec sem od Amazona prejel 27.416 € plače. V prostem času delam 3 ure na dan. ček za več podrobnosti............>>>>>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑶𝒓𝒅𝑪𝒂𝒔𝒉.𝐶𝐨𝐦