Šport
227 ogledov

Trinajst let od gola, ki je zatresel Slovenijo

gol Rudonja Romunija Youtube (PrtSc)
14. november je prav poseben datum za slovenski reprezentančni nogomet. Dovolj je zapisati le - Mladen Rudonja.

Za tiste, ki vendarle potrebujete dodatna pojasnila: novembra 2001 je Slovenija pod vodstvom Srečka Katanca igrala dodatne kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu 2002 na Japonskem in v Južni Koreji, nasprotnik je bila izbrana vrsta Romunije.

V Ljubljani je slovenska izbrana vrsta slavila (2:1) z golom Milenka Ačimovića in "čudežnim" volejem Milana Osterca, tako da je v Bukarešti za napredovanje na prvi slovenski mundial zadostoval že remi. Slednjemu je bila Katančeva četa zelo blizu, potem ko je Mladen Rudonja v 55. minuti izkoristil prednost po prekršku nad Džonijem Novakom in zadel za vodstvo Slovenije. Deset minut kasneje je izenačil Cosmin Contra, a so gostje uspeli vzdržati (1:1) in se prvič v zgodovini prebiti na zbor najboljših svetovnih reprezentanc.

Trenutek za anale

Rudonja je skupno nastopil na kar 65 reprezentančnih tekmah, dosegel pa je le omenjeni zadetek, čeprav je imel večinoma dokaj ofenzivno vlogo. Toda "Turbo Rudi" je imel specifične naloge, ki jih je opravljal zelo dobro, tako da je njegov gol v romunski prestolnici le češnja na torti dobri karieri v izbrani vrsti. 

Njegov gol je dvignil na noge celotno državo, epski zadetek je našel svoje mesto tudi v številnih pesmih in videospotih. Še vedno gre za enega najbolj čustvenih trenutkov v zgodovini slovenskega športa.

Komentarjev 1
  • MiChO 17:04 14.november 2014.

    Lepo napisano.