Šport
247 ogledov

"Dejstvo je, da smo očitno sami sebe precenili."

teja belak Epa
Slovenske telovadke se niso proslavile z nastop v Stuttgartu, kjer so neuspešno lovile olimpijsko normo.

Slovenske telovadke Teja Belak, Tjaša Kysselef in Adela Šajn so prvi dan 49. svetovnega prvenstva v Stuttgartu opravile kvalifikacije mnogoboja, ki štejejo v boju za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu. 

Selektor izbrane vrste Andrej Mavrič meni, da dekleta na tekmi niso opravila dovolj, da bi se prebila na olimpijski turnir v Tokiu leta 2020. Najboljša med njimi je bila najizkušenejša Šajnova, ki je bila po prvem dnevu med 71 telovadkami v mnogoboju na 43. mestu.

Šajnova, ki je Slovenijo zastopala že na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu, je na štirih orodjih zbrala 47,832 točke. Le malo za njo zaostaja Kysselefova, ki je za 46. mesto po prvem dnevu zbrala 47,699 točke.

"Dejstvo je, da smo očitno sami sebe malo precenili. Mislim, da za olimpijske igre to ne bo dovolj. Tjaša in Adela sta sicer obe solidno opravili mnogoboj, brez večjih napak, a imata preslabo dvovišinsko bradljo, da bi zbrali dovolj točk," je po tekmi iz Nemčije za STA sporočil Mavrič.

Kar približno tri točke manj od reprezentančnih kolegic pa je na 60. mestu po polovici tekmovanja zbrala Belakova (44,765 točke), ki ji je selektor sicer ob dobri izvedbi pripisoval največ možnosti.

"Teja pa je katastrofalno odtekmovala. V mnogoboju je naredila štiri padce, tako da je tekmicam 'podarila' kar štiri točke in pol. Očitno ni bila dovolj dobro pripravljena, da bi šla še enkrat na olimpijske igre," je še razmišljal Mavrič in dodal, da sta z Belakovo že na evropskem prvenstvu načrtovala generalko z mnogobojem, pa sta potem te priprave iz različnih razlogov prestavljala.

"Ne vem, preslabo smo se pripravili na prvenstvo. Očitno bomo morali najti kakšne mlajše punce, ki bodo sposobne tekmovati v mnogoboju. Ker mislim, da je ta trojica glede na starost zadnjič tekmovala na vseh štirih orodjih," je še menil Mavrič.

Končni razplet bo sicer znan šele v soboto zvečer, ko bodo vse tekmovalke opravile kvalifikacije, a glavni trener ženske reprezentance je večkrat poudaril, da po njegovem ne bo dovolj za neposredno uvrstitev na OI.

"Resda naknadno lahko še katera pride na OI, a je s takšnim zbirom točk po mojem to le malo verjetno. Danes smo imeli realne možnosti za uvrstitev v Tokio, ampak bi bilo treba tekmovati, kot dekleta znajo, pa niso. Najprej bi bilo treba narediti sestave tako, kot je treba, potem bi lahko čakali na razplet."

"Žal sta Tjaša in Adela prešibki na dvovišinski bradlji, Teja pa je prva tri orodja še nekako opravila, na bradlji pa je trikrat padla. Namesto okrog 12,5 točke je na zadnjem orodju, odločilnem v boju za OI, prejela le 7,8 točke. Če bi Teja naredila mnogoboj, kot zna, bi zbrala vsaj 50 točk. Pa ga ni," je še pojasnil Mavrič.

Po prvem dnevu je bila v mnogoboju na vrhu Francozinja Melanie dos Santos (56,782) pred Belgijko Nino Derwael (55,441), tretja je domača adutinja Elisabeth Seitz (54,999).

Večina najboljših, med njimi Američanke na čelu z olimpijsko šampionko Simone Biles, Kitajke, Rusinje in Japonke, bo nastopila danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice