Šport
14139 ogledov

Direktor dirke zahteva kazen za Rogličeve, tudi izključitev iz serije

Mauro Vegni Profimedia
Direktor Gira od Mednarodne kolesarske zveze zahteva kazen za 'upornike9.

Direktor dirke po Italiji Mauro Vegni je ponovil zahtevo, da se kaznujeta ekipi Jumbo-Visma in EF Pro Cycling. Nizozemsko moštvo se je z Gira umaknilo po pozitivnem testu na koronavirus, ki ga je prejel kapetan ekipe Steven Kruijswijk, ameriška zasedba pa je na organizatorje naslovila pismo in predlagala zaustavitev dirke po drugem dnevu počitka.

Pri EF Pro Cyclingu so ocenili, da 'kolesarski mehurček' ne deluje, pri štirih ekipaj je bilo 11 okuženih, ob Kruijwsijku med drugim tudi Simon Yates in Michael Matthews. Pri EF so želeli dodatne teste ter tudi dodatne ukrepe za izboljšanje mehurčka, ki so jih pri Mednarodni zvezi (UCI) in organizatorju RCS Sport čez nekaj ur tudi sprejeli.

Vegni je med dirko sprejel umik moštva Mitchelton-Scott, saj je imelo ekipa pet okuženih, dejanji Jumba-Visme in EF pa je označil za 'nepravilno vedenje v mehurčku'. V intervjuju za La Gazzetta dello Sport je potrdil, da želi uvedbo sankcij za slednji ekipi. "Dejal sem, da bo sledil še drugi del Gira. O tem bomo razpravljali, sprejeti moramo prave odločitve, s tem mislim predvsem na UCI. Tu se ne bo vse končalo," je dejal Vegni.

Steven Kruijswijk | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zahtevam kazen za Jumbo-Vismo in EF. Če kdo misli, da lahko prikroji pravice in dolžnosti moštev iz World Toura, potem se čutim razrešenega dolžnosti, da te ekipe povabim na dirko. Kar s je zgodilo, je tudi zadeva s katero se mora ukvarjati komisija za licence pri UCI," je še dodal.

Obe ekipi imata sedaj sicer veljavno licenco svetovne serije do leta 2022, pri UCI pa jim jo lahko prekličejo, če 'se to smatra za potrebno, da se zaščiti ugled World Toura.' Doslej ta ukrep še ni bil nikoli izrečen.

Vegni si po dogodkih v 19. etapi, ko so kolesarji v težkih razmerah zahtevali skrajšanje etape, kar jim je pre startom v tudi uspelo, želi tudi nov ali spremenjen sindikat kolesarjev. "Potrebujemo drugačno miselnost in drugačen sindikat," pravi Vegni in dodaja: "Kolesarji morajo imeti sindikat, ki jim bo pomagal in se ne bo le boril do bridkega konca. Kolesarji so inteligentne osebe in potrebna je sprememba v sindikatu, ki se mora modernizirati, da bo lahko skrbel za njihove prave interese. Boji se morajo izbojevati v sobi za sestanke in ne na cesti." Direktor je po omenjeni etapi sicer grozil, 'da bo nekdo že plačal za to!'

Mauro Vegni Nesprejemljivo Šport Direktor Gira grozi kolesarjem: "Nekdo bo plačal za tole!"

"Dejstvo, da so za predstavnika izbrali kolesarja, ki je vozil zadnjič v karieri (Adam Hansen iz ekipeLotto Soudal, op. p) pove prav vse. Takratni nosilec rožnate majiceWilco Kelderman, ki je protest na televiziji podpiral, se mi je kasneje v Sestrieru opravičil," je povedal Vegni.

Wilco Kelderman | Avtor: Profimedia Profimedia

Ta je za konec pohvalil sodelavce, ki so pripomogli, da je bil Giro kljub številnim dvomom izpeljan do konca: "Giro je poslal sporočilo ponosa za celotno Italijo. To je uspeh za vso državo in dokaz, da je moć živeti tudi v času koronavirusa."

Tao Geoghegan Hart Po Italiji Šport Giro odločila zadnja etapa

"Vse dirke so za nas dragocene, na njih pa smo v dobrem in slabem prav mi najbolj izpostavljeni akterji. Zaslužimo si. da nas nekdo posluša, tudi če izrečemo nekaj, kar mu ne odgovarja," so v odprtem pismu na izjave direktorja sicer odgovorili s strani sindikata kolesarjev.

 
Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:31 10.november 2020.

    Ne moreš verjeti kakšni zahrbtneži so Lahi ! Tale bedak bi , da se vsi kolesarji na dirki okužijo , sam da bi se dirka nadaljevala , čeprav so edini krivec za okuženost prav oni sami ! Višek sprenevedanja , ...prikaži več pokvarjenosti in zahrbtništva ! Podoben JJ-u !