Šport
667 ogledov

Menjava v rožnatem, vodilna kolesarja v zadnjo etapo s popolnoma enakim časom

Giro d'Italia Profimedia
Tao Geoghegam Hart (Ineos) je v zadnjih metrih vzpona do Sestriera premagal Avstralca Jaia Hindleya (Sunweb), oba kolesarja pa bosta zadnjo etapo letošnjega Gira začela z vodilnega položaja s popolnoma enakim časom.

Letošnja Dirka po Italiji se bo zagotovo zapisala v anale. V poslednjo, odločilno etapo bosta namreč najboljša kolesarja vstopila s popolnoma enakim časom.

Rožnato majico je sicer od svojega moštvenega kolega Wilca Keldermana prevzel Jai Hindley, a ima Tao Geoghegam Hart  na drugem mestu v skupnem seštevku pred odločilnim 15,7  dolgim koronometrom povsem enak čas, kot novi nosilec rožnate majice.

Etapa se je sicer začela z velikim pobegom 21 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Slovenec Jan Tratnik. Ubežniki so si na trasi, ki se je zaključila s kar tremi vzponi do Sestrierja privozili prednost 7 minut, a se je ta začela močno topiti, takoj ko je na vrsto prišel prvi izmed omenjenih treh vzponov.

Na prvem izmed spustov si je izmed ubežnikov lepo prednost privozil Davide Ballerini, a se mu je tekom drugega vzpona priudružil ter ga kmalu pustil tudi za sabo Dainer Rubio, medtem ko je bilo dosti bolj zanimivo dogajanje v ozadju, kjer so se iz glavnine največji favoriti udarili za skupno zmago.

Kolesar ekipe Ineos Rohan Dennis je močno dvignil ritem in večina zvezdnikov se je že na drugem vzponu znašla v velikih težavah, med drugim tudi nosilec rožnate majice Kelderman, ki ni mogel slediti izjemnemu Dennisovem tempu.

Že 30 kilometrov pred ciljem je bilo tako jasno, da so najmočnejši kolesarji ponovno Dennis, Geoghegam Hart in Hindley, ki so po vrsti lovili vse ubežnike, Sestriere pa so drugič prečkali z zaostankom minute in 30 sekund za Rubiem ter s 37 sekundami prednosti pred Keldermanom.

Na ravnem delu pred poslednjim vzponom je Dennisovi skupini uspelo ujeti še zadnje ubežnike z Rubiem na čelu, medtem ko so vsi po vrsti odpadli med poslednjim vzponom na Sestriere.

Še tik pred tem pa je na vmesnem sprintu Hindley pobral 3 bonusne sekunde, medtem ko sta Geoghegam Hartu pripadli dve, tako da je v skupnem seštevku za mladim Avstralcem navidezno zaostajal za 4 sekunde.

Dennis je tudi med poslednjim vzponom narekoval silovite tempo, tako da se je razlika do Keldermana ves čas povečevala, dokler ni po enem izmed napadov Hindleya odpadel tudi sam Dennis, najboljša kolesarja letošnje dirke pa sta med seboj obračunala za etapno zmago.

Za najmočnejšega se je tokrat izkazal Geoghegam Hart, ki si je z etapno zmagal privozil tudi 4 bonusne sekunde v primerjavi s Hindleyem, tako da sta oba kolesarja na samem vrhu časovno popolnoma poravnana. Na tretjem mestu Kelderman zaostaja za minuto in 32 sekund.

Doslej se še ni zgodilo, da bi bila pred zadnjim dnem dva kolesarja v boju za skupno zmago časovno poravnana. Mlada kolesarja, ki sta Giro začela kot pomočnika, bosta tako v nedeljo v Milanu odločila, kdo bo presenetljivi zmagovalec 103. izdaje dirke po Italiji.

Kolesarji se bodo za konec pomerili v vožnji na čas v Milanu, preizkušnja, ki se bo začela v Cernuscu sul Navigliu, bo dolga 15,7 kilometra. Od vodilne dvojice je doslej nekoliko več prikazal drugouvrščeni Britanec, a je Hindley za konec Gira prihranil prav toliko moči kot leto starejši kolesar iz Hallowaya.

* Izidi 20. etape (Alba - Sestriere, 190 km):
 1. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)       4:52:45
 2. Jai Hindley (Avs/Sunweb)                       isti čas
 3. Rohan Dennis (Avs/Ineos Grenadiers)              + 0:25
 4. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step)           1:01
 5. Andrea Vendrame (Ita/Ag2r La Mondiale)             1:34
 6. Einer Rubio (Kol/Movistar)                         1:35
 7. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-McLaren)             isti čas
 8. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)
 9. Atilla Valter (Mad/CCC Team)                       1:48
10. James Knox (VBr/Deceuninck-Quick-step)             2:00
...
28. Jan Tratnik (Slo/Bahrain McLaren)                  6:46
64. Domen Novak (Slo/Bahrain McLaren)                 20:07

- skupno:
 1. Jai Hindley (Avs/Sunweb)                       85:22:07
 2. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)      isti čas
 3. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                     + 1:32
 4. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-McLaren)                 2:51
 5. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step)           3:14
 6. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)                        6:32
 7. Vincenzo Nibali (Ita/Trek-Segafredo)               7:46
 8. Patrick Konrad (Avt/Bora-Hansgrohe)                8:05
 9. Fausto Masnada (Ita/Deceuninck-Quick-step)         9:24
10. Hermann Pernsteiner (Avt/Bahrain-McLaren)         10:08
...
59. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren)               2:53:09
62. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren)               3:05:38
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice