Šport
12 ogledov

Dirko številnih padcev dobil Valverde

Alejandro Valverde EPA
Neuničljivi Španec Alejandro Valverde (Movistar) je ponovni zmagovalec Valonske puščice, katero so zaznamovali mnogi padci, na katere niso bili imuni niti glavni favoriti dirke. S svojo rekordno tretjo zmago na omenjeni dirki se je Valverde pridružil legendam kot so Marcel Kint, Eddy Merckx, Moreno Argentin ter Davide Rebellin.

Devetinsedemdeseto izvedbo Valonske puščice je dobil Alejandro Valverde, ki je bil najmočnejši na zaključnem vzponu dirke. Španec je slavil pred Julianom Alaphilippom (Etixx – Quick Step) ter Michaelom Albasinijem (Orica GreenEdge).

Tokratna dirka je bila dolga 205,5 kilometra, kolesarji pa so se trikrat povzpeli tudi na Mur de Huy. Povprečen naklon na tem vzponu je meril 9,6 odstotka, ponekod tudi 17 odstotkov. Po osmih kilometrih dirke se je sicer zgodil prvi pobeg. V ospredje so se izstrelili Rienier HonigThomas De Gendt, Pieter Vanspeybrouck, Jerome Baugnies ter Daniele Ratto. Kmalu sta se jim pridružila še Mike Teunissen in Romain Feillu. Privozili so si prednost osmih minut, po prvem vzponu na Mur de Huy pa se je naskok skrčil za dve minuti.

Okoli 80 kilometrov pred ciljem je nato v glavnini prišlo do množičnega padca, v katerega sta bila udeležena tudi Chris Froome ter Daniel Martin. Ravno Martin, ki je veljal za enega izmed glavnih favoritov, jo je skupil najtežje, a je z dirko vseeno nadaljeval. Trideset kilometrov kasneje jo je skupil še en favorit. Del glavnine se je namreč zaletel v nepravilno parkiran avtodom, kar je botrovalo še enemu množičnemu padcu. Najtežje jo je tokrat odnesel Philippe Gilbert, ki je zaradi poškodbe odstopil. Sledilo je še nekaj padcev, a v njih glavni favoriti niso bili udeleženi. Izjema je bil le Vincenzo Nibali, ki pa je po lažjem padcu brez težav nadaljeval z dirko.

Alejandro Valverde | Avtor: EPA EPA
Po drugem vzponu na Mur de Huy se je prednost vodilnih spustila pod minuto. Nato pa so močno pospešili Baugnies, Ratto ter De Gendt, ki so preostale ubežnike pustili daleč za seboj. Od glavnine ste se nato odcepila Luis Leon Sanchez in Giovanni Visconti, ki sta kmalu prehitela trojico ubežnikov. Močno je napadel še Tejay van Garderen, ki se je pognal v lov za vodilno dvojico, a neuspešno.

V glavnini pa je prišlo do še enega množičnega padca, v katerega je bil ponovno udeležen Froome. Glavnina je nato pospešila ter najprej dohitela van Garderena, kmalu pa tudi vodilno dvojico. Sledil je napad Tima Wellensa, ki je napadel manj kot 5 kilometrov do cilja. Zelo okrnjena glavnina približno tridesetih kolesarjev ga je nato ujela tik pred zadnjim vzponom na Mur de Huy. Za najmočnejšega v zaključnem vzponu se je izkazal Valverde, ki je na Valonski puščici slavil že leta 2006 in lani.

Na belgijski dirki sta nastopila dva Slovenca: Jan Polanc (Lampre-Merida) je z zaostankom 2:05 minute zasedel 60. mesto, medtem ko Matej Mohorič (Cannondale-Garmin) ni dokončal preizkušnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.