Šport
57 ogledov

Severni pekel išče novega kralja

Paris – Roubaix EPA
Le še dan nas loči od enega izmed vrhuncev kolesarske sezone. V nedeljo se bo namreč odvila 113. izvedba dirke Paris – Roubaix.

"Severni pekel" kot so tudi poimenovali dirko Paris – Roubaix je ena izmed najstarejših ter tudi najtežjih enodnevnih dirk, saj velik del preizkušnje poteka po za kolesarje zastrašujočih tlakovcih. Če želi kolesar dvigniti znameniti Pokal iz tlakovcev, potrebuje poleg moči ter odlične taktike tudi obilico sreče, saj so mehanske okvare vse prej kot redke. Letos bo za zmago potrebno najhitreje prevoziti 253 kilometrov, od tega skoraj 53 po tlakovcih.

Zmago bo branil Nizozemec Niki Terpstra, zaradi poškodb pa na dirki ne bosta nastopila legendi te klasike, Tom Boonen, ki je Pokal iz tlakovcev dvignil rekordnih štirikrat, ter Fabio Cancellara, ki je zmagal trikrat. Kljub odsotnosti dveh kraljev Severnega pekla pa spektakularnost dirki zagotavlja širok krog favoritov:

Niki Terpstra – lanski zmagovalec, ki velja za pravega mojstra vožnje po tlakovcih. Dobro pripravljenost je dokazal z zmago na Dirki po Katarju ter z drugim mestom na klasiki po 
Flandriji.

Alexander Kristoff – izjemni Norvežan, ki ima za seboj odlično minulo sezono. Zmagi na dirki Milano – San Remo je dodal dve etapni zmagi na Touru. Izjemno formo je letos dokazal s skupno zmago na dirki Driedaagse De Panne, kjer je bil tudi zmagovalec treh etap, ter z zmago na Klasiki po Flandriji. In to vse v enem tednu.

John Degenkolb – lansko leto je dobil šprint zasledovalcev, s čimer je zasedel odlično drugo mesto. Dobro pripravljenost je potrdil z zmago na klasiki Milano – San Remo.

Peter Sagan – njegova zgodovina v kolesarskem krosu ter gorskem kolesarjenju ga uvršča med favorite Severnega pekla. Deluje kot nedvomni bodoči zmagovale dirke Paris – Roubaix. Morda že leta 2015?

Zdenek Stybar – zmagovalec kolesarskega krosa v letih 2010, 2011 in 2014 velja za mojstra tlakovanih cest. Lani je bil eden izmed ključnih členov pri zmagi ekipnega sotekmovalca Terpstre. Odlično mu je kazalo leta 2013, ko je bil član ubežne skupine, a je ostal brez možnosti za zmago, saj ga je s kolesa sklatil nespretni gledalec.

Sep Vanmarcke – po lanskem četrtem in predlanskem drugem mestu verjame, da je letos prišel njegov trenutek.

Bradley Wiggins – izjemni Anglež je napovedal, da bo to njegova zadnja sezona v kolesarstvu. Kot glavni cilj sezone pa je izpostavil ravno dirko Paris – Roubaix.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.