Šport
92 ogledov

Špilak pomagal Rodriguezu do zmage

Joaquim Rodriguez EPA
Četrta etapa Dirke po Baskiji je pripadla Joaquimu Rodriguezu (Katjuša), k čigar zmagi je zelo pripomogel njegov moštveni kolega Simon Špilak. Kljub žrtvovanju za moštvo je Slovenec zasedel 12. mesto. Jan Polanc je bil 18.

Kolesarji so se na pot dolgo 162,3 kilometra podali iz Zumarrage. Po 60 kilometrih ravnine, z zgolj enim nekategoriziranim ter enim kategoriziranim klancem, so prvič prispeli do Eibarja. Nato se je razgibanost trase precej spremenila. Na vrsti je bil namreč vzpon na Alto Karabieto ter dva nekategorizirana klanca. Po 90 kilometrih so se kolesarji morali vzpeti še na Alto de Ixuo (vzpon 1. kategorije), na približno vsakih deset kilometrov pa so si kasneje sledili še trije kategorizirani vzponi. Po vnovičnem spustu do Eibarja je kolesarje nato pričakal še zadnji vzpon. Šlo je za klanec 1. kategorije, Alto de Uzartzo, dolg 7,5 kilometra. Po prečkanju vzpona je do cilja pri svetišču v Arrateu bilo potrebno prevoziti še 2,2 kilometra. 

Kmalu po startu etape so se začeli prvi napadi, a jih je glavnina vztrajno odbijala. Pobeg je skupini kolesarjev uspel šele po prečkanju prvega klanca. Med bolj znanimi ubežniki so bili Rohan Dennis, Lieuwe Westra ter Phillippe Gilbert. Ravno omenjeni kolesarji so verjetno najbolj zaskrbeli glavnino, tako da jih je ta po šestdesetih kilometrih ujela.

Med vzponom na Karabieto so nato pobeg uprizorili Tony Martin, Tom Danielson, Pello Bilbao ter Romain Hardy. Ekipa Sky, ki je garala za vodilnega v skupnem seštevku, Sergia Henaoa,  jim ni dopustila, da bi si privozili prednost večjo od dveh minut. Ko je narekovanje tempa prevzela ekipa Movistar, se je prednost ubežnikov zmanjšala na manj kot minuto. Pri vzponu na Ixuo sta odpadla Bilbao ter Hardy, na začetku zadnjega klanca pa sta bila ujeta še preostala dva kolesarja.

Na zadnjem vzponu se je na presenečenje vseh v vodstvo izstrelil Ilnur Zakarin. Edini, ki se je pognal za njim, je bil vodilni Henao in skupaj sta prečkala klanec. Sledila pa sta še zadnja dva kilometra, ki sta se odvila po ravnem ali celo rahlo navzdol. Tukaj se je zasledovalni skupini, katero je dosti časa vodil tudi Simon Špilak, uspelo priključiti k obema ubežnikoma. V zaključku je svoje poznavanje terena najbolje izkoristil Joaquim Rodriguez, ki je slavil pred Baukejem Mollemo (Trek Factory Racing) ter Simonom Yatesom (Orica GreenEdge). Špilak je prikolesaril do 12. mesta, z istim časom kot zmagovalec.

Zlato majico vodilnega v skupnem seštevku je obdržal Henao (Team Sky), sledita mu še vedno Rodriguez ter Nairo Quintana (Movistar), edina še brez časovnega zaostanka. Špilak se je prebil do skupno 10. mesta, a ima enak zaostanek kot tudi trenutno peti Mollema. Zaostaja deset sekund.

Odlično je znova kolesaril tudi Jan Polanc (Lampre-Merida), ki je zaostal 47 sekund in osvojil 18. mesto. Matej Mohorič (Cannondale-Garmin) je bil 91., zaostal je 21:46 minute. Polanc je v skupni razvrstitvi 24. (+ 3:19), Mohorič pa 106. (+ 43:33).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.