Šport
102 ogledov

Mathews tokrat za Fellinejem

Michael Matthews EPA
Italijan Fabio Felline (Trek) je v drzgi etapi Dirke po Baskiji premagal zmagovalca prve etape Avstralca Michaela Matthewsa (Orica GreenEdge), ki pa je z drugim mestom zadržal vodstvo v skupnem seštevku.

Kolesarji so morali prevoziti 175,4 kilometrov od Bilbaa do Vitorie-Gasteiza. Na poti jih je čakalo šest kategoriziranih klancev, zadnjega so prečkali devet kilometrov pred ciljem. Pet klancev je bilo tretje kategorije, z vzponom na Alto de Puerta de Orduno pa so prečkali tudi klanec prve kategorije.

Vitoria je sicer reden gost Dirke po Baskiji. V zadnjih treh letih so to etapo vedno dobili kolesarji Orice GreenEdga. Leta 2012 in 2013 je bil najhitrejši Daryl Impey, lanski zmagovalec pa je bil Michael Matthews, ki je na tokratni etapi tudi nosill majico vodilnega.

Po petnajstih minutah dirke so napadli Sebastien Reichenbach, Louis Vervaeke, Kevin De 
Weert, Amets Txurukka ter Thierry Hupond. Brez težav so si v 25 kilometrih privozili prednost večjo od desetih minut. Po vzponu na Alto de Puerta de Orduno se je njihova prednost znižala na osem minut. Na tej najvišji nadmorski višini etape si je največ točk za Kralja gor privozil Txurukka. Do vrha naslednjega vzpona se je prednost še naprej topila, a je bila še vedno zadostna, da si je omenjeni kolesar Caje Rurala privozil nove točke, na naslednjem vzponu pa ga je za las prehitel Reichenbach. Kmalu zatem sta odpadla De Weert ter Hupond, v vodstvu pa je tako ostala skupina le še treh kolesarjev.

Na naslednjih dveh vzponih je bil ponovno najhitrejši Txurukka, 15 kilometrov pred ciljem pa so bili ubežniki naposled ujeti. Do konca preizkušnje je s pobegom poizkusil še Tom-Jelte Slagter, a je o zmagovalcu etape znova odločil sprint glavnine, nov uspeh Matthewsa pa je za las preprečil Fabio Felline (Trek Factory Racing). Na tretjem mestu je etapo končal Tony Gallopin (Lotto Soudal).

Zlato majico vodilnega v skupnem seštevku je obdržal Matthews, na drugem mestu je Michal 
Kwiatkowski (Etixx – Quick Step), na tretje mesto pa se je prebil Felline.

Od Slovencev je bil tokrat najboljši Matej Mohorič (Cannondale), ki je zasedel 23. mesto, Jan Polanc (Lampre) je bil 27., Simon Špilak (Katjuša) pa 74., vsi so v cilj prišli v času zmagovalca. Tako kot tudi vsi favoriti dirke na čelu s Kolumbijcem Nairom Quintano.

V skupnem seštevku je Špilak 53., še vedno ima isti čas kot vodilni Matthews, Polanc je prvi med tistimi, ki že imajo zaostanek, z minuto in 34 sekundami zaseda 61. mesto. Mohorič je 91., zaostaja deset minut in pet sekund.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.