Šport
8 ogledov

Dobro je, da bom prvi

oi2008_petkovsek_main_110808_fevzer Žurnal24 main
Mitja Petkovšek bo v torek v finalu na bradlji mešal štrene favoriziranim azijskim telovadcem. Od kvalifikacij je minilo že deset dni, ki jih je naš telovadec izkoristil za dober trening.
 

Najboljši na koncu

Ob Petkovšku se bodo za kolajne na bradlji v tem vrstnem redu borili še Xu Huang (Kitajska), Fabian Hambüchen (Nemčija), Anton Fokin (Uzbekistan), Nikolaj Krjukov (Rusija), Wonchul Yoo (Koreja), Taeyoung Yang (Koreja) in Li Xiaopeng (Kitajska). Slednji je veliki favorit. "On je tako dober, da tudi z vajo, ki je štiri desetinke lažja od tiste, ki jo je izvajal pred dobrim mesecem na svetovnem pokalu, lahko z lahkoto zmaga," je dejal Petkovšek.

Na vse ali nič
Mitja Petkovšek se je odločil, da bo v finalu nastopil z zahtevnejšo vajo, ki mu je doslej uspela le enkrat – lani na svetovnem prvenstvu. Z vajo iz kvalifikacij možnosti za kolajno ne bi bilo. "Drugi del vaje sva malo prilagodila. Ni tako eleganten in dinamičen, ampak zahtevnost je enaka. Prej me je pri tej vaji mučila ena kombinacija, ki sama po sebi ni dosti vredna. Zdaj, ko smo naredili spremembo, je bolje in upam, da mi bo uspelo," je dejal Petkovšek, ki je v Pekingu že od prvega avgusta. "Znan sem po tem, da sem rad doma. Tudi na priprave izven Ljubljane ne hodim rad. Že pred samim tekmovanjem sem si rekel: Če že končam v kvalifikacijah, ne bo tako slabo, bom prej doma. Tričetrt bolečine bi ob tem izginilo. Zdaj, ko imam finale, je lažje. Če bi ostal brez njega in bi moral biti še ves teden tu, bi se mi verjetno zmešalo." Na bradljo se bo zavihtel kot prvi, kar po kvalifikacijah ni bila njegova želja. "To je malce nehvaležno, v prvi vrsti zaradi sodnikov, ki so še malce zadržani pri ocenah. Potem pa je tu še tveganje, da glavni sodnik ne bo dovolil ne vem kako dolge priprave orodja. Če greš prvi gor, se ti lahko zgodi, da sodnik hitro pritisne zeleno luč in imaš samo še trideset sekund časa za začetek. Če si drugi, imaš že čas pripravljati bradljo takrat, ko sodniki izračunavajo oceno za predhodnika. Zelo pomembno bo, da sodnik ne bo prehitro prižgal zelene luči. Potem si ne utegneš ustrezno namazati bradlje. Predvsem pa je psihološko gledano zelo zoprno, da razmišljaš: Kaj, če bradlje nisem dovolj dobro namazal z magnezijem in mi bo zdrsnilo? Zelo pomembno je, da veš, da si dobro namazal bradljo. To je eno od večjih tveganj tega finalnega nastopa," je bil izčrpen Mičo. Po drugi strani pa je vesel, da bo začel kot prvi: "Pa saj je bolje tako. Tekmeci so tokrat tako močni, da je bolje, da prvi naredim svojo vajo in potem čakam. Zelo zoprno bi bilo, da bi videl pred seboj Korejca in oba Kitajca z ocenami 16,5 in vedel, da take vaje ne morem narediti. Že vnaprej bi bil obsojen na nižje mesto. Ne vem, ali bi sploh zbral dovolj energije in naredil vajo."

Možnosti, da vaja uspe, so 50-odstotne, za kolajno pa 25-odstotne. © www.alesfevzer.com

 

 

Kolar je optimist

"Mitja je dobro treniral, opravila sva več treningov, kot sva jih načrtovala. Mislim, da je dobro pripravljen tudi za težjo vajo," je pred finalom dobro razpoložen Petkovškov trener dr. Edi Kolar. Slednji je takoj po kvalifikacijah zbolel, a ga je zdravniška služba slovenske odprave postavila na noge in je tako lahko prisostvoval vsem treningom.

Matematični oreh
Petkovšek je v Pekingu zelo matematično razpoložen. Tudi pred finalom je novinarjem ponudil naslednjo uganko: "Vas najbolj zanima, kakšne možnosti imam za kolajno. Možnosti, da mi vaja uspe, so 50-odstotne. Če mi uspe, je potem 50 – 50, da dobim kolajno. Torej, koliko možnosti imam za kolajno? Petindvajset odstotkov, tako je. Če bom v tistih 75 odstotkih, ni treba veliko spraševati, kaj je šlo narobe. Več možnosti je, da ne bo kolajne, kot pa, da bo. Če mi vaja uspe, je pa takole: seveda je več fantov, ki lahko dobijo višjo oceno. Tudi pet jih je takih. Je pa zelo težko verjeti, da lahko vsem uspe na isti tekmi. Prav smola bi bila, da bi vsi lepo odtelovadili. Če mi vaja uspe za oceno približno 16,35 ali pa 16,40, bo to fantastično, potem smo na pol poti do kolajne." Petkovška so olimpijske igre navdušile. Kot pravi navijač spremlja vse slovenske nastope in se veseli uspehov. "Zelo sem vesel, da lahko začutim ta utrip olimpijskih iger. Le na ta način je to možno. Če bi ga polomil v kvalifikacijah, bi želel čim prej domov in bi igre spremljal po televiziji. Zdaj, ko sem tu, pa lahko spremljam malo bolj od blizu. To je nekaj enkratnega, že sami občutki biti na OI so čudoviti. Sem mislil, da me ostalo ne bo zanimalo, da bo pomemben samo moj nastop. Ampak vidim, da je zelo lepo biti zraven," je dejal slovenski as, ki pa se zaveda, da so to lahko njegove zadnje olimpijske igre: "Skoraj zagotovo je to moja zadnja olimpijska priložnost. Če se bodo pravila mednarodne gimnastične zveze drastično spremenila, potem je možno, da čez štiri leta nastopim v Londonu. Če bi na primer upoštevali lestvico svetovnega pokala in da bi prvih osem z vsakega orodja imelo pravico nastopa, potem bi imel lepe možnosti. Če pa bo ostalo pri pravilu, da moraš biti svetovni prvak, potem pa mislim, da imam zelo malo možnosti. Čez tri leta biti svetovni prvak in se na ta način kvalificirati ... če bi denimo prvi trije s SP odpotovali na OI, potem bi bile možnosti že večje. Drugače pa je velika verjetnost, da so to moje zadnje OI. Kar ne pomeni, da bom nehal z gimnastiko, samo težko se bo uvrstiti na naslednje." O tem pozneje. Zdaj je na vrsti finale v Pekingu. Je napočil čas za novo slovensko kolajno?

Za mnenje smo poprosili tudi slovensko telovadko in dekle Mitje Petkovška Mojco Rode . V nadaljevanju si lahko preberete, kako razmišlja pred torkovim nastopom.

Kaj vi pričakujete od finala?
Ne pričakujem ničesar. Želim si, da bi Mitja užival in se ne bi preveč živciral ter bi bil na koncu zadovoljen. Pa da se potem čim prej vrne domov (smeh).


Mojca Rode bo ob spremljanju nastopa Mitje Petkovška zelo živčna. © AFP

 
Mitja je ocenil, da ima 25 odstotkov možnosti za kolajno. Koliko možnosti mu pripisujete vi?
Se strinjam z njim. On že najbolje ve, koliko odstotkov možnosti ima. Še posebno zato, ker je dober matematik.

Kdo ga lahko premaga?
Kitajci in Korejci so favoriti. Ampak na teh pomembnih tekmah je vedno tako, da bo na vrhu tisti, ki bo stoodstotno izpeljal svojo vajo. Ker ima vseh osem skoraj enake možnosti. Tudi Mitja, ki ima sicer malo nižjo izhodiščno oceno, ampak je znan po tem, da ima najmanjše odbitke.

Kje boste spremljali finale?
Finale bom z gimnastičarji spremljala v olimpijskem mestu v BTC. Že zdaj sem živčna, kaj bo šele, ko se bo ura bližala poldnevu.

 

Vroče novice iz Pekinga

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.