Šport
19 ogledov

Dobrodošli v ero ''Nolandy''

op avstralije đoković murray finale EPA
V finalu tretjega grand slama sezone v Wimbledonu se bosta pomerila prvi igralec sveta Novak Đokovića in številka dve Andy Murray.

Do konca turnirja v Wimbledonu nas loči samo še nedeljski spektakel, ko se bosta na osrednjem igrišču teniškega kluba All England Club pomerila Srb Novak Đoković in domači adut Škot Andy Murray.

S predčasnim izpadom Rafaela Nadala, ki se je poslovil v prvem krogu, in Rogerja Federerja, ki je izpadel v drugem, je dvojica ''Fedal'' simbolično predala štafeto novemu rivalstvu, ki sliši na ime ''Nolandy''.

Đoković: ''Pripravljen sem''

Novak Đoković bo nastopil v drugem grand slam finalu v letošnji sezoni. Srb je januarja postal prvi tenisač v odprti dobi, ki je osvojil tri zaporedne lovorike na OP Avstralije. V Parizu ga je v polfinalu v petih nizih zaustavil Rafael Nadal, v Londonu pa med njim in drugo lovoriko na sveti travi stoji Andy Murray.

Đoković bo poskušal osvojiti sedmi grand slam, skupno pa že 37. turnir v svoji karieri. V letošnji sezoni je osvojil tri lovorike; poleg OP Avstralije je slavil še v Dubaju (ATP 500) in Monte Carlu (Masters 1000). Prvi igralec sveta je v finalu nazadnje izgubil septembra lani, ko ga je na US Opnu premagal prav Murray. Đoković bo ne glede na razplet v finalu v ponedeljek ostal na vrhu teniške lestvice ATP.

''Bil sem že v težjem položaju, pa sem vseeno uspel osvojiti naslov,'' je povedal Đoković, ki je se z Del Potrom boril štiri ure in 43 minut. ''Večkrat mi je uspelo okrevati in se spočiti. Pripravljen sem in veselim se finala,'' je povedal Nole.

Murray: ''Težko bo''

andy murray | Avtor: EPA EPA
Andy Murray se je še drugo leto zapored uvrstil v finale Wimbledona in bo poskušal postati prvi Britanec po Fredu Perryju leta 1936, ki bi zmagal v All England Clubu. Lani ga je na zadnji stopnici zaustavil Roger Federer, Murray pa je odločen, da letos naredi še korak dlje.

''Mislim, da se bom psihično bolje počutil. Morda se bom v nedeljo zbudil zelo nervozen, vendar ne verjamem,'' je povedal 26-letnik, ki bo zaigral v sedmem finalu turnirjev za grand slam. Murray bo poskušal osvojiti 28. turnir v svoji karieri in nekoliko izboljšati statistiko v finalih turnirjev velike četverice, kjer je ob eni zmagi nanizal pet porazov. V letošnji sezoni je osvojil tri turnirje; zmagal je v Brisbaneu (ATP 250), Miamiju (Mastes 1000) in Londonu (ATP 250). Murray bo ne glede na razplet v finalu v ponedeljek ostal uvrščen na drugo mesto lestvice ATP.

''Težko bo. Z Del Potrom sta odigrala izjemen obračun z odličnimi izmenjavami. Novak igra zelo dobro. Na travi sva igrala samo enkrat, lani na olimpijskih igrah, in na to bom mislil v nedeljo,'' je dodal Murray.

Primerjava

Novak Đoković bo nastopil v 57. finalu (37-19), Andy Murray pa v 42. (27-14).

Za Srba bo to 11. nastop v finalu turnirjev za grand slam (6-4), za Škota pa sedmi (1-5).

Tenisača sta do današnjega dne odigrala 18 obračunov, z 11:7 pa vodi Đoković, ki je dobil tudi zadnje tri, vključno z letošnjim v finalu OP Avstralije.

To bo že njun četrti finale turnirja za grand slam, z 2:1 pa vodi Đoković, ki je dobil oba obračuna v Melbournu, medtem ko je lani v New Yorku moral priznati premoč svojemu velikemu rivalu.

Murray je dobil njun edini obračun na travnati podlagi, in sicer sta se pomerila v polfinalu olimpijskega turnirja, kjer je bil Škot boljši s 7:5, 7:5.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.