Šport
27 ogledov

Nole in Murray v sanjskem finalu

novak đoković
1/33
Reuters
Novak Đoković je po zmagi nad Juanom Martinom del Potrom postal prvi finalist. Srb je Argentinca ugnal po petih zelo napetih in kvalitetnih nizih. Drugi finalist je po zmagi s 3:1 v nizih nad Jerzyjem Janoiczem postal Škot Andy Murray.

Prvi nosilec Novak Đoković je prvi finalist turnirja za grand slam v Wimbledonu. Srb je v epskem polfinalu premagal Juana Martina Del Potra v petih nizih s 7:5, 4:6, 7:6 (2), 6:7 (8), 6:3. Dvoboj je trajal štiri ure in 43 minut, s čimer sta Nole in Delpo odigrala najdaljši polfinale v zgodovini turnirja. Srbski teniški igralec se bo v finalu za drugo teniško lovoriko na sveti travi pomeril s Škotom Andyjem Murrayjem, ki je slavil nad Poljakom Jerzyjem Janowiczem.

Polfinale za teniške sladokusce

Čeprav so bile na mizi največje stave, je dvoboj velikih rivalov, Juan Martin del Potro je Novaka Đokovića premagal lani v dvoboju za bron na OI, dobil pa je tudi zadnji medsebojni obračun v Indian Wellsu, minil v zelo športnem vzdušju. Množica pa je lahko spremljala enega najboljših teniških dvobojev za anale.

Argentinec je rešil kar 12 "break" priložnosti Srba, navdušil je tudi s številnimi "forehand winnerji". Đoković je povedel, a je del Potro že v drugem nizu izenačil. V tretjem nizu je prvič v dvoboju odločala podaljšana igra, ki jo je dobil Đoković, potem ko je Argentinec nanizal pet točk zapored in izenačil na 6:6. Tudi četrti niz je odločila šele podaljšana igra, po izjemni predstavi je niz dobil del Potro ter na veliko veselje gledalcev podaljšal sijajni obračun v še peti niz. "Delpo" je sicer v 3. krogu poslal domov najboljšega Slovenca Grego Žemljo.

Nole: "Eden mojih najboljših dvobojev"

"To je bil eden najboljših dvobojev, v katerem sem sodeloval. Tudi eden najbolj razburljivih in izenačenih. Juan Martin je pokazal, zakaj je zmagovalec grand slama. Vseskozi pritiska nate, vseskozi udarja neverjetne forehande. Tudi, ko sem izpustil vodstvo niza in breaka, nisem čutil, da sem naredil kaj narobe. Enostavno je igral izjemno," je po dvoboju povedal Đoković.

"Ko sem izgubil četrti niz, je bilo to zame zelo težko. A nisem igral slabo in vedel sem, da nisem izgubil po svoji krivdi. Tudi zaključne žoge, ki sem jih zapravil, niso bile odigrane slabo, a jih pač nisem uspel realizirati. Mislim, da še nikoli nisem celotnih pet nizov odigral na tako visokem nivoju," je še dodal priljubljeni Nole, ki se mu nasmiha še sedma lovorika na turnirjih velike četverice ter druga po letu 2011 na wimbledonski travi. V dvoboju proti 24-letnemu Argentincu je vpisal 22 asov (4 del Potro) in 80 winnerjev (48 del Potro).

Novak Đoković Juan Martin del Potro Wimbledon polfinale | Avtor: EPA EPA
Delpo: "Tako blizu sem bil ..."

Del Potro, ki je po svojem edinem osvojenem grand slamu leta 2009 na US opnu v New Yorku imel veliko smole s poškodbami, je prepričan, da je odigral svoj najboljši dvoboj na travnati podlagi doslej.

"Tako blizu sem bil, da bi ga lahko premagal. Igral sem res dober tenis približno štiri ure in pol, nato pa sem v odločilnem nizu nekoliko popustil, kar je izkoristil tekmec, ki me je namučil z močnimi udarci. Nekoliko sem razočaran, ker sem izgubil. Na koncu je šlo le za nekaj točk. Prikazal sem svojo najboljšo predstavo na travi, vendar pa to še vedno ni bilo dovolj proti številki ena. Novak se je premikal, kot da bi igral na pesku ali trdi podlagi ter vračal žogico. Zaslužil si je to zmago," je kot velik gospod pohvalil soigralčevo igro, ki je bila v odločilnih trenutkih res veličastna.

Murray spet začel slabo, končal pa v slogu

V drugem polfinalu je Jerzy Janowicz dobil izenačen prvi niz v podaljšani igri, potem ko je osvojil prve štiri točke v "tie-breaku". Andy Murray je dobil drugi niz in se iz zaostanka po Janowiczevem "breaku" rešil tudi v tretjem, pred koncem katerega so se organizatorji, na Murrayevo negodovanje, odločili za zaprtje strehe in vključitev reflektorjev. 

V četrtem nizu je Murray že v tretji igri odvzel servis Poljaku, sicer 24. nosilcu, z novim "breakom" v deveti igri pa si dokončno priigral finale.

"Janowicz je zelo talentiran, ima neverjeten servis. Vsako kratko žogo ti 'zabije' v 'winner'. To je bil zelo težak dvoboj in vesel sem, da sem opravil svoje delo. Med premorom, ko so zaprli streho, je bil Jerzy v slačilnici zelo sproščen, mirno je govoril z nekom po telefonu. Ni ga lahko premagati in zato sem ponosen na mojo predstavo. Proti Novaku v finalu pa bo zelo težko. Novak se je danes izvrstno gibal in odigral nekaj izjemnih točk. Dal bom vse od sebe," je po zmagi povedal Murray.

OP Anglije, Wimbledon, polfinale:

Novak Đoković (Srb/1) : Juan Martin Del Potro (Arg/8) 7:5, 4:6, 7:6 (2), 6:7 (6), 6:4
Andy Murray (VBr/2) : Jerzy Janowicz (Pol/24) 6:7 (2), 6:4, 6:4, 6:3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.