Šport
39 ogledov

Dolenc na čelu biatlona, vrača se Tomaš Kos

Pokljuka trening 2009 Tomas Kos Žurnal24 main
Nekdanji biatlonski reprezentant in olimpijec Marko Dolenc je novi predsednik zbora za biatlon. Na tem mestu je zamenjal Sreča Barbiča, ki so mu klubi v začetku meseca izrekli nezaupnico. Dolenc je danes po seji potrdil tudi, da se v ekipo kot prvi trener vrača češki strokovnjak Tomaš Kos.

V novi ekipi so tudi številni nekdanji tekmovalci, s katerimi je Marko Dolenc na tekmah najvišje ravni branil barve Slovenije. Med drugim je Dolenc v ekipo povabil Janeza Ožbolta, ki bo po novem vodja panoge, Tomas Globočnik pa bo zadolžen za odnose z javnostmi in morda bo v kratkem priložnost dobil še kdo. Mandat Dolenca traja do leta 2018 oziroma zaključka naslednjega olimpijskega cikla.

Biatlonska saga, ki je prvi poskus menjave doživela že lani, takrat so bili pobudniki sprememb neuspešni, se je razpletla z novim vodstvom panoge, kjer se je, kot to rad sam poudarja, najbolj izpostavil prav Dolenc, ki se je po desetletju v biatlon vrnil prav lani v svoj SK Brdo, a za njim stoji cela ekipa ljudi.

Kratkoročnih nalog bo veliko, saj se bo nova tekmovalna sezona začela čez manj kot pol leta. "Z aktivnostmi smo začeli pred tedni, ko so se zadeve začele odvijati. Najbolj pomembno je, da so se stvari umirile. Ves čas so potekali pogovori s tekmovalci in trenerji. Znana je reprezentanca A in pogovori so praktično končani. Tekmovalci enotni vstopajo v novo sezono," je po seji povedal Dolenc.

Ta je še enkrat poudaril, da se s 1. junijem v Slovenijo vrača Tomaš Kos, ki lani vloge glavnega trenerja ni želel prevzeti. "To je praktično dogovorjeno. Kos je že pripravil programe in nekateri tekmovalci po njih že trenirajo. Sam si bo izbral svoje sodelavce. Za tekmovalce lahko rečem, da bodo vsi trenirali v ekipi A, nekateri seveda po prilagojenih programih. Potrebe po individualnih programih ni več," je v zvezi s stroko povedal Dolenc in poudaril, da bo tudi novo vodstvo panoge nadaljevalo s kandidaturo za svetovno prvenstvo.

Aktualno seveda ostaja vprašanje financ. "Zadeva je večplastna. Imamo javne vire in sredstva, ki jih zagotavlja Mednarodna biatlonska zveza. Del pa je odvisen od naših aktivnosti na trgu. Večina pogodb je dolgoročnih, naš cilj pa je, da tekmovalcem zagotovimo še nekatera dodatna sredstva in jim omogočimo čim boljše pogoje za delo," še pravi Dolenc.

Slednji je vesel predvsem, ker vse kaže, da so se strasti v slovenskem biatlonu končno umirile. "Mislim, da smo v zadnjih tednih delovali zelo enotno in razprtije presegli. Težav za naprej ne vidim. To je pokazalo tudi današnje glasovanje, kjer je bila podpora 100-odstotna. To ni podpora meni, ampak novemu konceptu dela. To je tisto, kar bo biatlon vnovič popeljalo naprej na rezultatskem in organizacijskem delu, predvsem pa v odnosih."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.