Šport
26 ogledov

Velepec ne bo več vodil biatloncev

Uroš Velepec Saša Despot
Slovenske biatlonske reprezentance so trenutno brez vodstva. V četrtek zvečer je na seji strokovnega sveta odstopil dolgoletni prvi slovenski trener Uroš Velepec.

"Ne gre za to, da sem se naveličal, ali da imam dosti. Lani sem napovedal, da v ekipi ostajam še eno leto in tega sem se držal," je za STA povedal Uroš Velepec.

Že pred začetkom sezone 2014/15, ki je Sloveniji z Jakovom Fakom prinesla novega svetovnega prvaka, v svetovnem pokalu pa je Fak končal na tretjem mestu, je v biatlonski reprezentanci zavrelo, saj cela vrsta tekmovalcev na čelu s Fakom z Velepcem ni želela več sodelovati.

"V ekipi sem imel devet tekmovalcev, kar pomeni devet ciljev, interesov, želja in tukaj so nujni kompromisi, saj drugače ne gre. Tekmovalec reprezentance ne more voditi. Lani je bilo res kaotično in presenetil nas je Tomaš Kos, ki bi moral prevzeti reprezentanco, a na koncu požrl že dano besedo. Takrat sem samo zato ekipo prevzel za še eno sezono," je dejal Velepec, ki si bo najprej privoščil mirne praznike, nato pa začel iskati nove izzive: "Določeni pogovori že potekajo, najprej pa bom praznike v miru preživel doma, saj v vseh teh letih zaradi športa nisem bil z družino."

Velepec se bo v slovenski biatlon zapisal z zlatimi črkami, saj je bil prav on trener izbrane vrste, ko je Slovenija osvojila prve medalje na svetovnih prvenstvih. Na SP se je pod njegovim vodstvom nabralo pet medalj, dve zlati, med vrhunce pa nedvomno sodi tudi medalja Teje Gregorin na zadnjih olimpijskih igrah v Sočiju.

A v ozadji vsaj rezultatsko zeva praznina, saj je bil letošnji izkupiček tekmovalcev, če se prezre Faka, ki je treniral po lastnem programu, zelo skromen. "Sam ne vidim črne slike. Vselej sem poudarjal, da nikoli ne bomo biatlonska velesila, saj nimamo dovolj velikega nabora tekmovalcev. Tega smo se vedno zavedali in se usmerjali v talente, za katere smo menili, da zmorejo. Da smo se odločali prav, nam potrjujejo dosežki moške štafete na svetovnem prvenstvu, na olimpijskih igrah. Jaz sem zadovoljen, da sem svoje načrte izpeljal. Odvila se je nekakšna lepa zgodba. Ekipa je dobra in tudi za naprej želim tekmovalcem in novemu vodstvu, da so enako uspešni in da te dosežke še nadgradijo."

Velepec trdi, da ima slovenski biatlon trenutno zelo zdrave temelje. "Baze je trenutno največja, kar smo jih imeli doslej. Na biatlonskih tekmah na Pokljuki nastopi tudi po 140 tekmovalcev. Ko sem začenjal sam, je bila slika drugačna. Vselej je prišlo nekaj tekačev, ki so jih naučili streljati. A moramo biti realni. Imamo manj prebivalcev kot München, zime so mile in biatlonci doma težko trenirajo in ne smemo si delati utvar. A vsekakor se zadaj kažejo mladi, nerealno pa je pričakovati, da bodo ti tekmovalci v letu dni napredovali med najboljših 20 na svetu. Treba je delati."

V biatlonskih vrstah so zdaj na vrsti ugibanja, kdo bo prevzel izbrano vrsto. Najbolj pogosto je slišati ime češkega strokovnjaka Tomaša Kosa, ki je dolga leta sodeloval s Slovenijo, zadnje leto prekinil sodelovanje, kljub temu pa tudi v zimi 2014/15 sodeloval z Jakovom Fakom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.