Šport
12 ogledov

Fakomenalno! Do pete zmage v karieri

Jakov Fak EPA
Slovenski biatlonec Jakov Fak je zmagal na sprinterski tekmi biatlonskega svetovnega pokala v Novem Mestu na Češkem.

Po brezhibnem streljanju je Jakov Fak na 10-kilometrski progi za 12,8 sekunde ugnal Nemca Simona Schemppa in za 26 sekund Francoza Jeana Guillauma Beatrixa, ki sta prav tako zadela vseh 10 tarč.

"Vzdušje je bilo odlično in prav vesel sem, da so Čehi tukaj naredili takšno prizorišče, zbrali toliko ljudi in da lahko tukaj tekmujemo. Zame je to neke vrste druga domača tekma, saj je od tukaj moj trener Tomaš Kos, ki mi za Nove Mesto vedno da dobre nasvete," je po tekmi povedal Fak.

Za Faka je to peta posamična zmaga na tekmah svetovnega pokala, za slovenski biatlon pa deveta. Ob Faku ima tri zmage tudi Andreja Grašič, eno pa Janez Marič.

Glede na veliko prednost bo imel Fak izredno lepo izhodišče tudi za nedeljsko zasledovanje, kamor se je zanesljivo uvrstil tudi Klemen Bauer. Ta je z zaostankom 1:17,4 in kazenskim krogom zasedel 24. mesto. Janez Marič je bil 65. (+ 2:39,7/2), mladi Rok Tršan pa je končal mesto za njim (2:42,5/2).

Po polovici tekme je že vedel

Po prvem streljanju je bil Fak še četrti za Francozom Martinom Fourcadom, Norvežanom Johannesom Tignesom Boejem in Nemcem Erikom Lesserjem, 15 tekmovalcev pa je za njim zaostajalo manj kot 10 sekund.

Sedemindvajsetletni slovenski reprezentant je nato brez napake opravil tudi drugi strelski postanek, tekmeci, hitri v smučini, pa so z izjemo 26-letnega Nemca Schemppa grešili. Sledil je še en nevaren trenutek za Faka, ko je na enem zadnjih spustov tekmec pred njim padel, a ga je 27-letni slovenski reprezentant mojstrsko obšel.

Jakov Fak | Avtor: EPA EPA
Schempp je po zadnjem streljanju zaostajal dobre štiri sekunde in razliko do naslednjega vmesnega časa več več kot prepolovil. A očitno je v želji po novi zmagi prehitro izgubil moč, saj je razlika do konca tekme narasla za več kot deset sekund in Fak se je prvič v sezoni prebil na mesto, ki si ga želi na vsaki tekmi. Zmago je na koncu potrdila tudi statistika, saj je Fak dosegel najboljši izid v smučini, na strelišču pa je zaradi bolj zanesljivega streljanja izgubil nekaj te prednosti.

"V cilju sem bil zelo samozavesten. V bistvu sem tekmo spremljal do Šipulina, nato videl, da je na vmesnem času zadaj 11 sekund, in vedel sem, da iz tega ne bo nič. Simon Schempp pa je v tem času prišel v cilj in takrat je bil jasno, da sem zmagal," je dejal Fak, ki je tako že pred prihodom polovice tekmecev v cilj vedel, da bo stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra.

"Kot vsakič je spet odločalo odločalo dobro streljanje in hiter tek. V biatlonu je konkurenca taka, da je treba za zmago to pač narediti. Srečen sem, da se mi je to zgodilo in zdaj bom srečen kar nekaj časa. Spet sem dobil potrdilo, da se trdo delo nekje nekoč vidi. To zmago sem res težko čakal," je po zmagi še dejal Fak in o zasledovanju dejal: "Jutri imam veliko željo in motivacijo, da nadaljujem niz dobrih rezultatov. Predvsem pa si želim uživati na tekmi."

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 09:43 08.februar 2015.

    BRAVO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!