Šport
23 ogledov

Dominacija Yamahe, zmaga Lorenza

Jorge Lorenzo EPA
Španec Jorge Lorenzo (Yamaha) je zmagovalec dirke svetovnega motociklističnega prvenstva v elitnem razredu motoGP.

Na peti preizkušnji sezone v francoskem Le Mansu je Jorge Lorenzo prehitel moštvenega sotekmovalca Italijana Valentina Rossija, tretji je bil Italijan Andrea Dovizioso (Ducati). Svetovni prvak Španec Marc Marquez (Honda) je ostal brez stopničk na četrtem mestu.

Potem ko si je v kvalifikacijah priboril tretje izhodišče, se je Lorenzo kmalu prebil v vodstvo in tam brez večjih težav tudi ostal. Že na začetku je iz boja za visoka mesta izpadel drugi Hondin voznik Dani Pedrosa, ki pa je po padcu vendarle nadaljeval dirko in na koncu tudi prišel do cilja, a povsem v ozadju.

V drugačni smeri kot Lorenzo je šel Marc Marquez, ki je kmalu zapravil najboljši startni položaj s sobotnih kvalifikacij in padel z mest, ki prinašajo stopničke. V zadnjem delu dirke je imel zanimiv in nekajkrat zelo tesen obračun z Andreo Inanonejem, a je bil ta vendarle prepočasen za zadnji napad na četrto mesto.

Na drugem mestu pa je končal stari lisjak Rossi. Njegova predstava v kvalifikacijah po stari navadi ni bila nič posebnega, je pa sedmo mesto hitro spreminjal v boljša na dirki in se na koncu približal moštvenemu sotekmovalcu, vseeno pa je bila razlika prevelika za kakšen napad; Italijan pa se je pred domačo dirko v Mugellu, kjer lahko pričakuje fanatično podporo svojih privržencev, tako zanesljivo utrdil v vodstvu skupnega seštevka, kjer mu na vrhu zdaj dela družbo najboljši z zadnjih dveh dirk Lorenzo.

"Veliko smo že vozili na mehkih gumah, tokrat smo več tvegali in naredili zamenjavo pred dirko. Imel sem dobro dirko, imel sem tudi najhitrejši krog, kar je vedno znak, da si dobro na poti, poskušal sem priti do Lorenza, ki pa je bil vseeno premočan. A nič zato, vseeno je bila zelo dobra dirka, tudi za skupni seštevek," je bil po drugem mestu nasmejan Rossi.

"Uspelo mi je ostati pri vrhu, potem sem si priboril prvo mesto. Videl sem, da se Valentino približuje, a mi je uspelo zadržati prednost in zmagati. Druga zmaga v nizu, kar je seveda zelo dobro, zdaj sem visoko tudi v skupnem seštevku," pa je tudi drugi Yamahin dirkač Lorenzo zadovoljno ocenjeval nastop.

Šesti je bil na koncu Britanec Bradley Smith, sedmi Španec Pol Espargaro, osmi pa Španec Yonny Hernandez. Skupno je v SP na prvem mestu Rossi s 102 točkama, na drugo se je z drugo zaporedno zmago zdaj prebil Lorenzo, ki jih ima 87, tretji pa je Dovizioso s 83.

Švicar Thomas Lüthi je bil zmagovalec v v razredu moto2. Drugi je bil Španec Esteve Rabat, tretji pa Francoz Johann Zarco, ki sicer vodi v skupnem seštevku. Italijan Romano Fenati pa je zmagal v najšibkejšem razredu moto3. Ddružbo na zmagovalnem odru sta mu delala rojaka Enea Bastianini na drugem in Francesco Bagnaia na tretjem mestu. Vodilni v skupnem seštevku Britanec Danny Kent je bil četrti, čeprav je dirko začel iz 31. mesta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.