Šport
18 ogledov

Dragić heroj tekme v Beogradu: 6. zmaga!

Maljković reprezentanca košarka slovenija latvija turnir skupine laško lapornik Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je v polfinalu turnirja Pokal Beograda s 55:54 (15:19, 13:10, 12:15, 15:10) premagala Turčijo.

Slovenska košarkarska reprezentanca nadaljuje zmagoviti niz v pripravah na evropsko prvenstvo, ki se bo v Sloveniji začelo čez dobre tri tedne. Na prvi tekmi turnirja v Beogradu je tesno premagala Turčijo s 55:54 in bo v nedeljo ob 21. uri igrala za prvo mesto proti Srbiji.

Za izbrance selektorja Božidarja Maljkovića je to šesta zmaga v prav toliko prijateljskih nastopih v okviru priprav na eurobasket, hkrati pa druga zaporedna proti Turčiji, ki so jo pred šestimi dnevi premagali v Celju z 19 točkami razlike.

"Te zmage nas ne smejo zavesti, saj gre vendarle samo za prijateljske tekme. Prave bodo prišle šele po 4. septembru. Je pa vedno lepo zmagati in veselim se nedeljskega finala. Tokratna tekma s Turčijo je bila veliko bolj izenačena kot tista v Celju. Borili smo se, vendar nismo imeli dobrega strelskega večera. Turčija bi lahko z lahkoto zmagala, saj je vodila večji del tekme,'' je povedal Božidar Maljković.

Blestela Dragić in Balažič, debi Lakoviča

Junaka nove zmage sta bila Goran Dragić s 16 točkami in odločilnim košem dve sekundi pred koncem ter Jure Balažič, ki je dvajset sekund pred tem zadel trojko za znižanje zaostanka. Prvič v pripravah in po težavah s hrbtom je zaigral tudi Jaka Lakovič, ki v šestnajstih minutah sicer ni dosegel točke, a je preizkušnjo prestal brez bolečin.

Slovenci katastrofalni izza črte

Tokratni obračun z aktualnimi svetovnimi podprvaki je bil neprimerno bolj izenačen kot prvi v Zlatorogu. Turki so nastopili v močnejši postavi - manjkal je sicer Hidayet Turkoglu, zaigrala pa sta Ersan Iljasova in Omer Asik, hkrati pa je imela Slovenija (počivali so tokrat Uroš Slokar, Gezim Morina in Luka Lapornik) veliko težav pri doseganju košev. Prvo trojko je zadela ob koncu tretje četrtine po dvanajstih zgrešenih metih.

Gogi zadel dve sekundi pred koncem

Trojka Zorana Dragiča je pomenila znižanje prednosti Turčije na 40:42, izenačenje rezultata pa je sledilo šele deset minut kasneje. Goran Dragić je dve minuti pred koncem s kazenske črte zadel za 50:50. Sledila sta dva koša Omerja Asika in Slovenija je dobre pol minute pred koncem zaostajala za štiri.

Tedaj sta na sceno stopila junaka; Jure Balažič je 23 sekund pred koncem zadel šele drugo trojko Slovenije, Turčija je na hitro izgubila žogo in naši so imeli praktično ves napad za zmago. S prodorom in košem ga je kronal prvi strelec tekme Goran Dragić, ki je iz težkega položaja zadel za vodstvo. Turki so v zadnjem napadu na tekmi zgrešili met za tri točke.

"Tekma sicer ni bila najbolj atraktivna, a na koncu šteje le rezultat. Igrali smo v krču, igra nam nikakor ni stekla, saj tekmecu nismo mogli vsiliti našega ritma hitre igre, ob tem pa smo zgrešili še ogromno odprtih metov. A borili smo se do konca in po zaslugi odličnega koša Gorana Dragića prišli do nove zmage. Osebno sem danes zmagal kar dvakrat, saj sem tekmo odigral brez bolečin, kar me zelo veseli,'' je povedal Jaka Lakovič.

Pokal Beograda, polfinale:

Slovenija : Turčija 55:54 (15:19, 13:10, 12:15, 15:10)
Dragić 16, Balažič 9. Vidmar 6; Cetin 11, Asik 9

Srbija : Ukrajina 96:68 (29:15, 22:17, 21:20, 24:16)
Katić 20, Bjelica 11, Krstić 11; Zabirčenko 12, Jeter 12