Šport
54 ogledov

"Drugo leto bomo še močnejši"

Mina Markovič Anže Petkovšek
Še sedmič je na finalni tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kranju zadonela slovenska himna Zdravljica. V nedeljo po zaslugi letos znova izjemne Mine Markovič, ki je najboljše predstave prihranila prav za konec.

Markovičeva, ki bo 23. novembra dopolnila 27 let, se je letos v svetovnem pokalu v težavnosti na vseh osmih tekmah uvrstila v finale, petkrat je stala na odru za zmagovalke, trikrat je zmagala, bila enkrat druga in enkrat tretja, dvakrat peta. Najslabšo uvrstitev je vpisala s šestim mestom. Kako dobra je, kaže dejstvo, da je šesto mesto njena najslabša uvrstitev v svetovnem pokalu v težavnosti od 12. julija 2010, takrat je bila namreč deseta.

Da so tudi letos mogoče velike stvari, je dokazala v španskem Gijonu, ko je z drugim mestom v težavnosti osvojila svojo prvo kolajno na svetovnih prvenstvih. Druga je bila tudi na rockmastru v Arcu. Najbolj vesela pa je seveda tretje zmage pred domačimi navijači v Kranju.

Drugi del sezone fenomenalen

Že tretjič v karieri in drugič po vrsti je sezono svetovnega pokala končala kot druga najboljša na svetu, druga je bila tudi v sezoni 2010, v sezonah 2011 in 2012 pa je bila skupna zmagovalka svetovnega pokala. V razvrstitvi disciplin je osvojila kombinacijsko srebro, potem ko je bila v zadnjih treh sezonah absolutna zmagovalka kombinacije.

"Drugi del sezone je bil fenomenalen, vse je šlo kot po maslu, tudi iz tekme v tekmo sem bolj uživala in morda po nekoliko 'slabšem' začetku, ko sem se še vedno uvrščala med top pet na svetu, sem znova prišla v tisto eno staro rutino, začela sem uživati, rezultati pa so padali sami od sebe," je sezono opisala Markovičeva. Od 30. avgusta je nanizala sedem uvrstitev na stopničke.

V kranjskem finalu se je zavihtela na prvo mesto z močno navijaško spodbudo, "ki je bila boljša od tistega, kar je bila vajena doslej". "Celo smer sem se dobro počutila, res mi je bilo super plezati, tudi na koncu sem dala marsikaj iz sebe, vpeti vrh bi bilo še lepše, a je bil dosežek res lepa nagrada za konec leta."

Markovičeva je že v kvalifikacijah in polfinalu ter pred finalom ustvarjala vtis, da bi lahko v Kranju znova zmagala: "Opazovalci dogajanja vidite marsikaj, a v takšnih razmerah je lahko to tudi najbolj kočljivo. V steni si še vedno sam s svojimi dobrimi in slabimi lastnostmi, pomanjkljivostmi, ki se jih zavedaš, včasih je zato še težje ustreči svojim željam in hkrati ustreči tudi pričakovanjem publike."

Domen Škofic je sezono v težavnosti končal na petem mestu, Maja Vidmar je skupno sedma, Slovenija pa je v pokalu narodov že tretjo sezono po vrsti četrta najboljša ekipa na svetu. "Veseli me, da tudi ekipno navdušujemo, sploh rezultati v drugi polovici leta, Jernej Kruder s srebrom na SP v balvanih, Domen Škofic v težavnosti, Maja Vidmar je znova na pravi poti. Vse skupaj je res super, zato je v bistvu kar malo škoda, da mora zdaj slediti počitek. Prepričana sem, da gre za lepo spodbudo za naslednje leto, ko se bomo vrnili še močnejši," je sklenila Markovičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.