Šport
66 ogledov

Prvi čez lok solkanskega mostu

Domen Škofic je kot prvi v prosti plezalni tehniki, varovan le z vrvjo, preplezal veliki lok kamnitega mostu v Solkanu. Podvig je v dolžino meril 60 metrov, trajal pa je pol ure.

Domen Škofic se je podviga lotil v sodelovanju s slovensko reprezentanco v športnem plezanju ter avstrijskim proizvajalcem energijskih pijač Red Bullom, ki je financiral tokratno plezanje mladega Radovljičana.

"Podvig smo načrtovali že spomladi, a zaradi številnih tekem in drugih mojih obveznosti prej ni prišel na vrsto. Vse skupaj je izpadlo noro dobro. Še sam si nisem predstavljal, da bo tako dobro. Pred podvigom sem most videl le na fotografijah, zato je v resničnosti vse bilo še toliko večje in boljše, precej boljše. Bilo je noro dobro, ko sem vse skupaj počel, ko pa sem si ogledal še video pa nisem mogel verjeti in sem se spraševal: vau, sem bil res v temu noter. Podvig ni za vrtoglave, še kako prav so mi prišle izkušnje s plezanjem in padanjem. A je bilo tudi zame plezanje 60 metrskega loka nekaj novega, nekaj kar ne počneš vsak dan v življenju, na koncu pa je sledil še skok z obratom nazaj z mostu. Je nekaj najboljšega, kar lahko doživiš," je za STA dejal Škofic, ki se bo v četrtek z letom z Dunaja prek Helsinkov odpravil v Seul na azijsko turnejo svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, s prvo postajo v južnokorejskem Mokpoju.

Plezanje po kamnitem mostu je nekaj povsem drugega kot športno plezanje v dvoranah na umetnih stenah ali na prostem na naravnih skalah. Ker je most sestavljen iz kamnitih blokov, so bili oprimki, veliki za en členek ali dva, v stikih med bloki. "Seveda se moraš znati tudi pravilno postaviti, ni prav lahko, gre za težavnostno raven 7c, če te nisi vajen, lahko kaj kmalu zaideš v težave, sam nisem, saj s takšno vzdržljivostjo nimam težav," je še dodal Škofic.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.