Šport
72 ogledov

Dugonjić brez kolajne

Damir Dugonjić EPA
Damir Dugonjić je na evropskem prvenstvu v plavanju osvojil šesto mesto na 100 m prsno s svojim najslabšim dosežkom v Londonu 1:00,75. Ponedeljkov polfinalni izid 1:00,06 bi v finalu zadostoval za bron.

Zmagal je prvi favorit, britanski svetovni rekorder Adam Peaty z 58,63, srebro je z 59,73 osvojil drugi Britanec Ross Murdoch, bron pa z 1:00,10 Litovec Giedrius Titenis. Po polfinalu je Dugonjić potrdil, da je dosegljivo srebro, a bi zato moral plavati osebni rekord oziroma boljše od dosežka 59,66.

Osemindvajsetletni Dugonjić je v bogato zbirko vrhunskih uvrstitev sicer dodal še en evropski finale in šesto mesto, moti le dejstvo, da je bila v Londonu dosegljiva tudi nova kolajna. Na polovici proge je z 28,22, desetinko hitreje kot v polfinalu, za bronom zaostajal 15 stotink, na drugi polovici pa ni našel pravega ritma in popustil.

"Plaval sem povsem drugače kot v polfinalu. Želel sem začeti hitreje, zato je bilo v nadaljevanju veliko težje in ostal sem brez finiša. Poskušal sem z drugo taktiko, a kot kaže, mi ta ne ustreza. Sicer pa sem dal vse od sebe, zadovoljen sem s finalom, a škoda, da nisem plaval na enak način kot včeraj," je po tekmi povedal visokorasli Korošec, po Anji Klinar drugi slovenski finalist v prestolnici Združenega kraljestva.

Opazno je bilo, kako Dugonjić popušča v drugem delu. "Na prvi polovici sem porabil več energije kot v polfinalu, na izidu pa se to ni bistveno poznalo, zmanjkalo pa mi je moči za drugi del. Bilo je preveč na silo in to mi očitno ne gre. Na prvih 50 metrih ne bi smel dodati zavesljaja. A moral sem poskusiti, kaj mi najbolj ustreza in zdaj vem, na čem moram delati do Ria," je še povedal trenutno najboljši slovenski reprezentant, ki bo popravni izpit imel na pol krajši razdalji, kjer brani bron z zadnjega EP v Berlinu 2014.

Prireditelji so razdelili še pet kompletov medalj. Ukrajinec Andrej Govorov je slavil na 50 m delfin, evropski rekorder Francoz Camille Lacourt na 100 m hrbtno in svetovna rekorderka Švedinja Sarah Sjoeström na 50 m delfin. Madžarka Katinka Hosszu je včerajšnjem zlatu na 400 m mešano dodala še zlato na 200 m hrbtno, britanska himna pa je zadonela tudi po nastopu moško-ženske štafete na 4 x 100 m mešano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.