Šport
71 ogledov

Dugonjić zanesljivo v finalu

Damir Dugonjić EPA
Damir Dugonjić, novopečeni evropski prvak na 50 m prsno v kratkih bazenih, si je v izraelski Netanyi priplaval še finale na 100 m prsno, v katerem bo branil bron z evropskega prvenstva v Herningu 2013. Dosežek 57,90 je zadostoval za šesto mesto.

Po izidih sta izstopala Britanec Adam Peaty s časom 56,84 in Nemec Marco Koch, prvak na 200 m prsno, z dosežkom 57,02. Tretje mesto je s 57,47 osvojil Litovec Gledrius Titenis, ki pa je bil s 57,08 izredno hiter v kvalifikacijah.

Edini dvometraš v slovenski izbrani vrsti je v prvi polfinalni skupini, kjer je slavil Titenis, osvojil drugo mesto. Vnovič se mu je popolnoma ponesrečil eden od obratov in prihod v cilj, kjer ima še velike rezerve za finale. Tudi plavanje samo se skozi sredino tekme ni zdelo povsem 100-odstotno.

"Začetek je bil boljši kot zjutraj, kar sem pričakoval, tretjih 25 metrov pa je bilo preslabih. Ne vem, ali sem spustil namerno, saj sem videl, da se mi ne bo izšlo v obrat, zato sem podaljšal zavesljaj, kar pa se mi v finalu ne sme zgoditi. Iz tega se bom tudi nekaj naučil. Sicer pa sem mislil, da smo vsi hitrejši, a vesel sem, da sem v finalu," je po prihodu iz vode dejal Damir Dugonjić.

Za finale pa dodaja: "Moram začeti hitreje in potem se moram boriti do konca. Trije ali pa kar štirje tekmeci so res zelo dobro pripravljeni, jaz sem šesti in v soboto nimam kaj izgubiti. Mislim, da imam tudi jaz rezerve, zato se veselim nastopa v finalu."

V soboto bo v predtekmovanju nastopila še peterica plavalcev. Robert Žbogar bo plaval na 50 m delfin, Martin Bau na 100 m prosto, Gaja Natlačen na 200 m prosto, Nastja Govejšek na 100 m delfin in Anja Klinar na 200 m mešano.

Dva svetovna rekorda

Madžarka Katinka Hosszu je zmagala na 100 m mešano in ob tem z izidom 56,67 dosegla tudi nov svetovni rekord. Lasten rekord z lanskega svetovnega prvenstva v Dohi je popravila za tri stotinke sekunde.

Italijan Gregorio Paltrinieri pa je postavil nov svetovni rekord na 1500 m prosto. Razdaljo je zmogel v 14:08,06 minute in za 2,04 sekunde izboljšal rekord slovitega Avstralca Granta Hacketta iz davnega leta 2001.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.