Šport
27 ogledov

Dvoršakova ostala brez OI v Riu

živa dvoršak london 2012 streljanje Stanko Gruden/STA
Slovenska strelka Živa Dvoršak je na evropskem prvenstvu v madžarskem Györu v disciplini zračna puška zasedla osmo mesto in se ni prebila na letošnje poletne olimpijske igre v Rio de Janeiru.

Zlato kolajno je osvojila Srbkinja Andrea Arsović, srebrno Norvežanka Malin Westerheim, bronasto pa Švicarka Petra Lustenberger.

V boju štirih strelk - poleg Dvoršakove olimpijske norme niso imele izpolnjene še Madžarka Julianna Miskolczi, Lustenbergerjeva in Hrvatica Tanja Perec - za zadnja tri prosta mesta za Rio je kratko potegnila Ljubljančanka, finale je končala na osmem mestu.

Dvoršakova je navzlic glasni podpori številnih slovenskih navijačev v finalu streljala zelo spremenljivo, serija njenih strelov zgovorno priča o tem (9,5, 9,9, 10,7, 9,9, 10,8, 10,1 in 9,2). Po finalni tekmi ni skrivala razočaranja in je dejala: "Tekmo sem končala na najbolj nehvaležnem mestu. To, da sem se borila in uvrstila v finale, je bil le en del današnje preizkušnje. Po kvalifikacijski tekmi sem se pripravljala za finale in skušala umiriti, a se mi enostavno ni izšlo. Moje neposredne tekmice, ki so lovile olimpijsko kvoto, so prav tako slabo streljale v določenih trenutkih, a šele potem, ko sem izpadla. V finalu sem bila prva, ki sem posegla po slabših strelih, enostavno sem naredila preveč napak."

"Finale je bilo zelo stresno za vse, ne zgolj za Živo. V poskusni seriji je imela zelo močne centre, vsi smo upali, da bo tako nadaljevala v finalu, a se ji ni izšlo. Vse tekmovalke so grešile, na našo veliko žalost pa je Živa grešila prva, kar jo je na koncu stalo uvrstitve na olimpijske igre. Ne glede na to sem zadovoljna, po hudi krizi v minuli sezoni se je uvrstila v veliki finale, kar je fantastičen izid. V finalu se je borila, za celoten dosežek ji lahko samo čestitam, čeravno je zaradi zapravljene uvrstitve v Rio ostal malce grenak priokus," je nastop Dvoršakove ocenila njena trenerka Polona Sladič.

Ljubljančanka je z odliko opravila današnjo kvalifikacijsko tekmo. V prvi skupini je zadela 416,6 kroga in osvojila četrto mesto, potem ko je zadela 102,6, 104,9, 104,7 in 104,4 kroga. Poleg Dvoršakove sta na današnji tekmi nastopili še Urška Kuharič in Nina Juvan. Obe mladi slovenski strelki je precej zdelala trema, prva je s 406,6 kroga zasedla 77., druga pa z 0,1 kroga manj 78. mesto.

Nekoliko v senci današnje ženske preizkušnje z zračno puško, je minila moška tekma z zračno pištolo. Od treh slovenskih strelcev je bil najboljši Kevin Venta, ki je zadel 569 krogov, kar mu je na koncu navrglo končno 46. mesto. Sašo Stojak je zadel krog manj in zasedel 49. mesto, tretji slovenski predstavnik Blaž Kunšek pa je s 567 krogi končal na 54. mestu. Slovenija je v ekipni konkurenci zasedla 13. mesto, skupno pa je zadela 1704 kroge.

V soboto bo na sporedu zadnji tekmovalni dan. Na moški tekmi z zračno puško bodo nastopili Rajmond Debevec, Željko Moičević in Benjamin Jodl, na ženski z zračno pištolo pa Petra Dobravec, Katja Vodeb in Majda Raušl.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.