Šport
24 ogledov

Ekspresni konec za Kavčiča in Hercogovo

blaž kavčič EPA
Slovenska teniška predstavnika, Blaž Kavčič in Polona Hercog, sta že končala z nastopi med posamezniki na teniškem turnirju v New Yorku. Na zadnjem grand slamu sezone je naš najboljši teniški igralec moral priznati premoč Flaviu Cipolli, Hercogova pa ni uspela presenetiti Pete Kvitove.

V prvem krogu odprtega teniškega prvenstva ZDA v New Yorku sta izpadla oba Slovenca med posamezniki, Polona Hercog in Blaž Kavčič. Za Kavčiča je bil s 6:4, 7:6 (5), 3:6 in 6:3 usoden Italijan Flavio Cipolla, Hercogovo pa je s 7:6 (6) in 6:1 ugnala peta nosilka Čehinja Peta Kvitova.

Prva nosilka Belorusinja Viktorija Azarenka je Rusinji Aleksandri Kvitovi oddala le eno igro, sedma Avstralka Samantha Stosur Hrvatici Petri Martić v vsakem nizu po eno, gladko pa je zmagala tudi tretja nosilka Rusinja Marija Šarapova, ki je ugnala Madžarko Melindo Czink.

Federer in Murray brez težav

roger federer us open | Avtor: EPA EPA
V drugo kolo sta se zlahka uvrstila tudi dva izmed treh glavnih favoritov za naslov, Roger Federer in Andy Murray. Švicar je za zmago proti Donaldu Youngu potreboval vsega uro in pol, saj je Američana premagal gladko v treh nizih (6:3, 6:2, 6:4). Federer je prvi niz zaključil z desetimi zaporednimi točkami, medtem ko je v tretjem dobil vseh 18 točk na svoj prvi začetni udarec. V drugem kolu se bo prvi igralec sveta pomeril z Nemcem Bjornom Phaujem, ki se je v drugo kolo na US Openu uvrstil šele prvič po letu 2006. "Novak Đoković je zame prvi favorit za končno zmago. Ne le, da brani naslov, verjetno je med vsemi nami tisti, ki ima največ zmag na trdih podlagah, na katerih se počuti kot riba v vodi. Poleg tega me je na tem turnirju v zadnjih letih že nekajkrat premagal. Sam se tako nimam za glavnega favorita, čeprav sem Đokovića premagal na zadnjih turnirjih," je dejal Federer.

andy murray us open | Avtor: EPA EPA
Dobro je začel tudi olimpijski prvak Andy Murray, ki je prav tako brez težav preskočil prvo oviro v Flushing Meadowsu. V obračunu prvega kola, ki se je zaradi vremenskih razmer začel z manjšo zamudo, je s 6:2, 6:4, 6:1 premagal Alexa Bogomolova ml. Škot se je za zmago moral potiti dve uri in 15 minut. "V treh nizih sem izgubil samo sedem iger. Očitno sem nekaj naredil prav," je povedal Murray in dodal: "Dobro sem igral iz osnovne črte. Želel bi si bolje servirati, ker nisem dobil dovolj poceni točk, zato je bilo veliko izmenjav." V drugem kolu se bo pomeril s Hrvatom Ivanom Dodigom. Četrti igralec sveta je nekdanji finalist v Flushing Meadowsu. Leta 2008 je v polfinalu premagal Rafaela Nadala, nato pa v finalu brez dobljenega niza klonil proti Rogerju Federerju. S Švicarjem sta se v zadnjem mesecu in pol srečala kar dvakrat. V finalu Wimbledona je slavil Federer, zlate kolajne v Londonu pa se je veselil Murray.

Maratonska dvoboja prvega kola

gilles simon us open | Avtor: EPA EPA
Za zmago v prvem kolu sta morala pošteno garati Gilles Simon in Marin Čilić. Hrvat je že zaostajal z 2:0 v nizih in šele drugič v karieri uprizoril veliki povratek, ki mu je po treh urah in 57 minutah narisal nasmešek na obraz. Čilić je uspel izkoristiti le pet od 21 brejk priložnost, storil pa je 63 neizsiljenih napak. Kljub temu je Avstralca Marinka Matosevica ugnal s 5:7, 2:6, 6:4, 6:2, 6:4.

Pet nizov je za zmago potreboval 16. nosilec Gilles Simon. Francoz je po tretjem nizu obračuna z Michaelom Russellom že zaostajal z 2:1, a dobil naslednja dva niza in v štirih urah in pol strl odpor Američana (7:6(4), 3:6, 5:7, 6:4, 6:1).

Američani in prepričljivi Nišikori

Obiskovalce v New Yorku sta z napredovanjem v drugo kolo razveselila tudi dva domačina. Mardy Fish je bil v treh nizih boljši od Japonca Go Soede, medtem ko je James Blake za zmago nad Lukasom Lackom potreboval niz več. Oba nekoč že igralca prve deseterice pa v drugem kolu ne bosta imela lahkega dela. Fish se bo pomeril z neutrudljivim Rusom Nikolajem Davidenkom, ki se ga drži vzdevek The Machine (Stroj), Blake pa bo lopar prekrižal s Špancem Marcelom Granollersom.

kei nišikori us open | Avtor: EPA EPA
Prvi lopar Japonske Kei Nišikori, 17. nosilec turnirja na US Openu, v prvem kolu ni dopustil presenečenja s strani Argentinca Guida Andreozzija. Japonec je slavil v treh nizih, in sicer s 6:1, 6:2 in 6:4. Nišikori je pred štirimi leti zaigral v četrtem kolu turnirja v New Yorku. Njegova najboljša uvrstitev na turnirjih za grand slam je četrtfinalni nastop na OP Avstralije (2012).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.