Šport
21 ogledov

Enajsterica judoistov po odličja

Tina Trstenjak in Edwige Gwend EPA
Ruski Kazan bo prihodnji teden gostil letošnje evropsko prvenstvo v judu.

Slovenija bo v Kazanu zastopana z enajsterico tekmovalcev, nedvomno pa je tiha želja slovenske odprave, da do zdaj petim osvojenim zlatim medaljam doda še kakšno najžlahtnejšega leska.

V ženski konkurenci bodo slovenske barve branile Kristina Vršič, Tina Trstenjak, Nina Milošević, Anka Pogačnik in Anamari Velenšek. Med moškimi bo posebej zanimiva kategorija do 66 kg, kjer se Andraž Jereb in Adrian Gomboc tudi med sabo borita za olimpijsko normo za Rio de Janeiro. Ob omenjenih pa bodo nastopili še Matjaž Trbovc, Rok Drakšič, Martin Hojak in Mihael Žgank.

Uspehi na prvenstvih Stare celine so zdaj že skoraj 15 let, serijo je leta 2002 začela Petra Nareks, stalni sestavni del slovenske reprezentance. Nazadnje so se najboljši Evropejci v judu pomerili lani na premiernih evropskih igrah v Bakuju, kjer se je Slovenija veselila petih medalj, štiri so bile judoistične. S srebrom se je izkazala Tina Trstenjak, Ana Velenšek, Rok Drakšić in ženska ekipa pa so se veselili brona.

Eno zadnjih sit za Rio

Prav Kazan, ta velja za športno prestolnico Rusije, bo ena od zadnjih tekem, ki še štejejo za kvalifikacije za olimpijske igre avgusta v Rio de Janeiru. Pot na tatamije na tekmovališču ob Copacabani imajo že zagotovljeno Trstenjakova, Velenškova in Drakšič, zelo blizu pa so tudi Miha Žgank, Adrian Gomboc in Andraž Jereb ter Matjaž Ceraj, ki pa ga ne EP ne bo.

"Tekma bo ena zadnjih, kjer se tekmovalci še borijo za kvalifikacijske točke za olimpijske igre. Vemo, kdo se bori za te norme in prepričan sem, da bodo dali vsi vse od sebe. Vršič, Hojak, Jereb so se pripravljali po svojem planu, mi smo delali v klubu po svojem, saj se je to izkazalo za najboljšo pot. Ekipa je dobro pripravljena, pričakujem tudi kakšno presenečenje, svoje bo dodala motivacija, a pri najboljših smo se pripravljali tako, da bodo imele vrhunec forme avgusta v Braziliji, vseeno pa pričakujem odlične nastope od vseh," pravi trener Marjan Fabjan.

"Najboljše že štiri leta pripravljamo na olimpijske igre, v Kazanu zagotovo še ne bodo v najboljši možni formi. Vesel bi bil petih medalj, realna je ena ali dve, a kot rečeno, so vedno možna presenečenja, v olimpijskem letu vselej tudi na mednarodni ravni," še pravi Fabjan.

Glavno orožje Trstenjakova

Prvo slovensko orožje bo Trstenjakova, z naskokom vodilna tekmovalka na svetovni lestvici, ki je znana po tem, da raje kot govori, svoje znanje pokaže na blazini. "Trenirali smo dobro. Sama si želim dobre borbe in seveda se bom potrudila po najboljših močeh." Njena klubska sotekmovalka Ana Velenšek pa dodaja: "Marjan Fabjan nas je pripravil najboljše kot zna, saj ve, kaj je dobro za nas. Sama pričakujem dobre borbe in izid potem ne bo ušel."

Med moškimi potniki v Rusijo je lažje poškodovan Adrain Gomboc. "Glede na sistem kvalifikacij za olimpijske igre, ki je zelo naporen, forme nisem mogel tempirati le za EP. Nato sem se še poškodoval, izpustil dve tekmi, a mislim, da bo do Rusije vse OK. V Rusiji si želim pokazati to, kar najboljše znam in če bom imel pravi dan, bo to to." Najizkušenejši, Rok Drakšič pa dodaja: "Na tekmo grem sproščen, dva vrha v sezoni nista možna in upam, da se na tej tekmi ne bom slučajno poškodoval, saj je vse usmerjeno v Rio, tukaj pa bo moja prednost sproščenost."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.